szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb szócsatát vív a Fidesz és az MSZP a távfűtés ára kapcsán. A jobboldali párt szerint a kisebbségi kormány csapdája az, hogy bár a Fidesz-KDNP javaslatot tett a távhő áfatartalmának csökkentésére, a távfűtés ára mégis nő. A kormányszóvivő erre úgy reagált: szomorú, hogy a Fidesz meg sem próbál igazi megoldásokat találni a polgárok valós problémáira, hanem csak a hatalmi harc érdekli.

A Fidesz kezdeményezése a távhő árának csökkentésére „szociális, környezetvédelmi és egyéb szempontból is megalapozott” – fogalmazott László Tamás a főváros újpalotai lakótelepén tartott sajtótájékoztatón. Elmondta: Budapesten idén egyszer már 6,1 százalékkal drágult a távfűtés, és a napokban született döntés egy újabb, 5,5 százalékos emelésről.

A világon mindenütt jelentősen emelkednek az energiaárak, ám az is tudható, hogy a kormányok igyekeznek az energia áremelkedéséből fakadó hatásokat tompítani – közölte László Tamás. Úgy vélte, e törekvések azért fontosak, mert egy radikális gazdasági átalakulásnak még csak az elején tartunk, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb áremelkedések következhetnek.

„A kisebbségi kormány viszont pont az ellenkezőjét teszi, mint amit kellene” – fogalmazott, hozzátéve: a kormány a távhő árának csökkentése helyett helybenhagyja az áremelkedéseket. A politikus szerint ez azért is elfogadhatatlan, mert a Fidesz javaslatának gazdasági alapja az a 28 milliárd forint, amely a gáz árának emelkedéséből többletként befolyt a költségvetésbe. Ezt a kormány „természetesen tagadja” – jegyezte meg

Kékesi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője közleményében minderre úgy reagált: a kormány sem a gáz, sem a távhő árát nem emeli. Kidolgozták azt a javaslatot – tette hozzá, amely egyrészt támogatja a korszerűsítést, másrészt annak elvégzéséig átmeneti hozzájárulást ad a számlák kifizetéséhez.

Hozzáfűzte: ez nem a fogyasztásra ösztönző, és jó, ha egyszeri hatással járó áfacsökkentés, hanem olyan, alanyi jogon járó környezetvédelmi támogatás, amely a szabályozhatóság, a mérhetőség megteremtésével, a hőszigeteléssel a felére csökkentheti még ennek a környezetbarát energiának a felhasználását is. „Folyamatosan működik a rászorulók, a háztartások felének energiakiadásait csökkentő támogatási rendszer is.”

Daróczi Dávid kormányszóvivő szomorúnak tartotta, hogy a Fidesz meg sem próbál igazi megoldásokat találni a polgárok valós problémáira, hanem csak a hatalmi harc érdekli. Így lesz a távhő árából ürügy a párt számára, hogy a kormányt támadhassa, holott a távhő áráról az önkormányzatok döntenek, amelyek nagyobb részében a többséget a Fidesz és szövetségesei adják – közölte.

Hangsúlyozta: akár 30-50 százalékkal is csökkenteni lehet a távhőszámlákat a panelprogram segítségével, korszerűbb szigeteléssel, gépészeti felújításokkal. Egy sor fideszes vezetésű önkormányzat azonban – például Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Orosháza, Kiskunfélegyháza, Szentendre, Cegléd, Pápa, Várpalota, Mór, Esztergom, Budapest III. és XVI. kerülete – nem is pályázott az állami támogatásra – hangoztatta. Ugyanez a helyzet Debrecennel is, ahol a fideszes városvezetés decemberben még azt ígérte, nem lesz áremelés, azóta azonban kétszer is emelték az árakat, március elsejétől 6 százalékkal, július elsejétől pedig további 8-cal. Ráadásul az önkormányzat távhőszolgáltató cége tekintélyes nyereséget zsebel be, amelyet az önkormányzat el is vesz tőle – jelentette ki a kormányszóvivő. Daróczi Dávid szerint, ha a Fideszt tényleg a probléma megoldása érdekelné, akkor Debrecenben például azonnal csökkenthetné az árakat anélkül, hogy ráfizetéses legyen a szolgáltatás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Kombi Mercedes S-osztály? Igen, 39 éve készült ilyen

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Amatőr módon módosított gyalázkodó képpel gratulál a katonai elitképzéshez Orbán Gáspárnak a győri Fidesz

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra

Pénzt kapnak a román háziorvosok, ha rábeszélnek valakit a koronavírus elleni védőoltásra