szerző:
MTI/HavariaPress
Tetszett a cikk?

Ma nulla órától határozatlan idejű sztrájkba kezdett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ). Eltérőek az álláspontok a fővárosi vonatközlekedésről.

"Nem teljesült a remény, hogy a kisebbségi kormány esetleg változtat a korábbi 'nincs alku' hozzáálláson" - indokolta Gaskó István, hogy a VDSZSZ ma nulla órától határozatlan ideig újrakezdte sztrájkját, amelynek időtartamát nehéz megjósolni. A szervezet elnöke úgy vélte, követelésük és velük együtt a vasutasság politikai bosszú áldozataivá váltak, ami szerinte a VDSZSZ egészségbiztosítási törvény elleni fellépésére vezethető vissza.

Eltérő álláspontok a fővárosi vonatközlekedésről

A MÁV szerint Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvaron nem áll a vonatközlekedés a vasutassztrájk miatt, a VDSZSZ vezető ügyvivője azonban arról számolt be, hogy a jelentősebb vonatok egyetlen fővárosi fejpályaudvaron sem közlekednek hétfőn reggel.

Álláspont. Ismét sztrájkolnak a vasutasok.
© Pataky Zsolt
Gelencsér László, a VDSZSZ vezető ügyvivője az MTI-nek elmondta: a hajnali órákban előfordultak olyan esetek, hogy szabálytalanul elvégzett fékpróbával indultak vonatok az országban. Szerinte veszélyes, ha olyan dolgozóval végeztetik a fékpróbát, akinek van ugyan megfelelő vizsgája, de tíz-húsz éve nem végzett ilyen munkát.

A MÁV adatai szerint a fővárosban a Déli pályaudvaron továbbra is sztrájkolnak, Pécs környékéről a szóvivő csak Kaposvárról kapott olyan információkat, hogy a dolgozók beszüntették a munkát. A pályavasúti dolgozók jelentős része nem sztrájkol, igaz, ha egy-két ember nem veszi fel a munkát, az már "megfoghatja" a közlekedést - tette hozzá a szóvivő.

MÁV sztrájk esetén érvényes a MÁV-bérlet a BKV-nál és a Volán társaságoknál

A vasutassztrájk ideje alatt valamennyi Volán táraság elfogadja a MÁV-START Zrt. vasúti bérleteit, illetve a MÁV tényleges és családtagi arcképes igazolványokat és a BKSZ által kibocsátott BEB bérleteket és kiegészítő bérleteket. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe, míg a BKV a 2-es és a 3-as metró vonalain, a gödöllői és ráckevei HÉV vonalain, valamint jelentősebb villamos és busz viszonylatokon fogadja el a MÁV-START Zrt. által kiállított bérleteket.

Csak az itt vásárolt nemzetközi jegyeket váltják vissza

Kezelési költség levonása nélkül visszakapják az InterCity illetve InterPici pótjegy árát azok az utasok, akik a MÁV sztrájk ideje alatt várható vonatkésés miatt, az utazás megkezdése előtt lemondanak az utazásról. Úgyszintén kezelési költség levonása nélkül visszatérítik az utasoknak azokra az InterCity és InterPici vonatokra megváltott helyjegyek és pótjegyek árát, melyek elmaradnak a sztrájk miatt. A jegyek árának visszatérítése a sztrájk meghirdetésének idõpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követõ 3. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen.

A sztrájk idején a nemzetközi vonatok közlekedése sem garantált. Nemzetközi vonat elmaradása miatt azonban csak a Magyarországon váltott nemzetközi menetjeggyel rendelkező utasok számíthatnak visszatérítésre. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség, az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

Járatok, kimaradások, pillanatnyi helyzet (Oldaltörés)

A Déliben nincs forgalom, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron akadozik a közlekedés

A Déli pályaudvaron kora reggel az információs táblán sem érkező, sem induló vonat nem volt kiírva, a Nyugati pályaudvaron egy induló vonat várakozott - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója hétfőn kora reggel.

A Déli pályaudvaron kora reggel jelentős tömeg várakozott, sokan nem is tudtak a sztrájkról, vagy ha tudtak, abban bíztak, hogy elindul az a vonat, amelyikkel utazni szerettek volna. A pénztárak nyitva tartanak.

© Stiller Ákos
A Nyugati pályaudvar információs tábláján az érkező oldalon nem jeleztek vonatot, az induló oldalon egyedül a 6.50 perckor induló Szegedi Intercity szerepelt. Az elővárosi - Vác, Cegléd - vonalakon kiszámíthatatlan a közlekedés, hellyel-közzel járnak a szerelvények, de a pontos indulási idő nem ismert.

A Keleti pályaudvaron 7 óra 10 perckor még bent állt a Kassára közlekedő gyorsvonat, amelynek menetrend szerint 5.35 perckor kellett volna elindulnia. A szerelvényeket jelző táblán nem szerepelt érkező vonat, de az információnál azt közölték, hogy a Keletibe reggel már jött szerelvény.

Az elővárosi - többi közt a váci, ceglédi - vonalakon kiszámíthatatlan a közlekedés, hellyel-közzel járnak a szerelvények, de a pontos indulási idő nem ismert.

Vegyes képet mutat a vasutassztrájk támogatottsága a vidéki városokban, ennek megfelelően a vasúti közlekedés helyzete is eltérő az ország különböző pontjain.

Nagykanizsán jórészt pontosan indultak és érkeztek a vonatok hétfőn hajnalban, a sztrájk ellenére nem volt járatkimaradás. Az MTI tudósítója a vasútállomáson úgy értesült: a dél-zalai városban mindössze egy dolgozó döntött a munkabeszüntetés mellett.

A szegedi Nagyállomáson valamivel több, mint tizenöt százalékos a részvétel a sztrájkban - tájékoztatta az MTI-t Veréb Olga a VDSZSZ helyi vezetője. Elmondta: szüneteltetik a munkát a forgalom lebonyolításában dolgozó személyzet tagjai, a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók is. Emiatt a hajnali Budapestre induló járatok még bent állnak az állomáson és várhatóan a közeljövőben nem is indulnak el.

Szombathelyen közlekednek a vonatok, a szerelvények azonban üresen, utasok nélkül gördülnek ki a vasútállomásról - közölte Fábián Kálmán, a VDSZSZ területi vezetője. A vasutas dolgozók döntő többsége felvette a munkát, azt a néhány embert aki jelezte csatlakozási szándékát a sztrájkhoz, a reggeli munkaváltáskor a munkáltató másokkal helyettesíti.

A miskolci Tiszai pályaudvarról a Bz-motorvonatok elindulnak és érkeznek is ilyen kocsik, de "normális" szerelvényeket nem fogad és nem indít a borsodi főpályaudvar, a vasutassztrájk így jószerivel teljes - mondta Kovács Ferenc, a VDSZSZ területi ügyvivője.

A Balatonnál a hajnali órákban nem okozott nagy fennakadást a vasutassztrájk, a helyi és a főváros felé közlekedő vonatok járnak a reggeli műszakváltás után is, viszont a Déli és a Keleti pályaudvarról induló járatok kimaradásával kell számolni - nyilatkozta Sági Zoltán, a MÁV Start Zrt. kommunikációs vezetője.

A Győr-Sopron, Sopron-Szombathely és Szombathely-Szentgotthárd vonalakon közlekednek a vonatok hétfőn a GYSEV Zrt. korábbi közlése szerint. A VDSZSZ által meghirdetett sztrájk miatt azonban módosul a vasúttársaság által közlekedtetett vonatok menetrendje.

A MÁV Zrt. délelőtt közleménye szerint a forgalom területén a nappali műszakban a vasutasok 98 százaléka felvette a munkát, így Budapesten valamennyi főpályaudvar fogad és indít vonatokat, de a távolsági és IC-járatok egyelőre még nem teljes körűen közlekednek - közölte a MÁV hétfőn.

A közlemény szerint a nappali műszakba beosztott 2549 forgalomirányításban részt vevő munkatárs közül 2502 fő vette fel a munkát, míg az éjszakai műszakban 1683 vasutas közül 1648 fő dolgozott. A MÁV közlése szerint sokkal több vonat jár, mint a legutóbbi hasonló VDSZSZ-sztrájk ideje alatt. A vasúttársaság véleménye szerint a sztrájk is kifulladni látszik, az előzetes jelek erről árulkodnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Egy túszválság, amely megváltoztathatta egy amerikai elnökválasztás eredményét

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül