szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harmincmillió forint gyorssegélyt utal a Borsod megyei Edelényben keletkezett viharkárok rendezésére az önkormányzati minisztérium - mondta Molnár Oszkár, a település polgármestere.

Molnár Oszkár (Fidesz) polgármester közölte: a gyorssegély összegéről és utalásáról kedd délután telefonon tájékoztatta Gyenesei István önkormányzati miniszter. A polgármester hozzátette: egy hete fordult segítségért a tárcához, és miután az önkormányzat megküldte a részletes kárfelmérést, azonnal intézkedtek. 
 
A miniszter azt is jelezte, hogy részletes felhasználási útmutatót is mellékelni fognak. Minden bizonnyal pénzt közvetlenül kézhez egyetlen károsult sem fog kapni, az önkormányzat koordinálja majd a helyreállítási munkálatokat - fejtette ki Molnár Oszkár. 

Arról is beszámolt, hogy a július 7-én pusztító vihar okozta károk listáját hétfőn küldték el az önkormányzati miniszternek, aki már közvetlenül az időjárás okozta károk után ígérte, ha megkapja az összesítést, gyorssegély kiutalásáról intézkedik, majd előterjesztést készít a kormány számára. 
 
Az elkészült dokumentáció szerint az önkormányzati tulajdonú épületekben (31 ingatlan: intézmények, közösségi épületek, lakások) csaknem tízmillió forintos kár keletkezett. Azokban a magántulajdonú ingatlanokban (225 épület), amelyeknek tulajdonosai jelezték a polgármesteri hivatalban az igényüket, mintegy 43 millió forint kár esett. A polgármester ugyanakkor jelezte a miniszternek azt is, hogy továbbra is folyamatosan érkeznek hozzájuk bejelentések. 
 
Gyenesei István miniszter hétfőn még azt közölte: nem érkezett meg az Önkormányzati Minisztériumhoz Edelény polgármesterének arra irányuló támogatási igénye, hogy a tárca segítsen a múlt heti viharkárok enyhítésében. Molnár Oszkár, a település fideszes polgármestere ugyanakkor azt közölte: a vihart követő napon -, miután a minisztérium szakállamtitkárával telefonon eredménytelenül egyeztetett - e-mailben, faxon és levélben is eljuttatta a kormányhoz a segítségkérést, s hamarosan megküldi a tárcának a kárfelmérés adatait is. 
 
Az önkormányzati miniszter egy kérdésre válaszolva beszélt az ügyről a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón, cáfolva azt a sajtóhírt, hogy már döntés született volna az edelényi igény elutasításáról. "Nem született ilyen döntés" - mondta, hozzátéve: telefonon beszélt Edelény polgármesterével, és megegyeztek abban, hogy a településen felmérik a károkat, és eljuttatják a minisztériumhoz az ezzel kapcsolatos igényt.
 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre