szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az ambiciózus, ám elgondolásaik megvalósítása során magukra maradt szabaddemokrata minisztereket váltó Székely Tamás a múlt héten olyan programot hirdetett, amelyben már nagyítóval sem lehet fellelni újdonságokat, viszont szakmai körökben aligha vált ki heves ellenállást - írja a HVG.

Nemcsak gyógyító, de afféle egészségmenedzser lesz a jövőben a háziorvos – ígéri a program –, akinek a ténykedése és felelőssége például a szűrővizsgálatokra is kiterjed. A nem éppen új kormányzati szándék az volna, hogy egy háziorvos ne küldje azonnal szakrendelőbe vagy kórházba a beteget csip-csup panaszokkal, pusztán azért, mert van elég páciense, akinek a taj-kártyája után megkapja a szükséges finanszírozást.

A biztosítók versenye helyébe a szolgáltatók versenye lép, legalábbis annyiban, hogy a jövőben az is lehetővé válik, hogy például egy lerobbant ispotály helyett csillogó-villogó magánklinika lássa el a betegeket társadalombiztosítási finanszírozással. Korrekciós döntésnek tekinthető az elődök tevékenységéhez viszonyítva a járóbeteg-szakrendelés fejlesztése, a területi egyenlőtlenségek felszámolása. Nyolc olyan kórházban is fejlesztik a járóbeteg-szakrendelést, ahol az aktív kórházi ágyak megszűntek, vagy számuk minimálisra csökkent.

Az újragondolt egészségügyi reform elemzését megtalálja a legfrissebb, csütörtökön standokra kerülő HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu/MTI Itthon

Székely: 2009-től indulhat az új egészségügyi rendszer

Jövő év januárjától indulhat az új egészségügyi rendszer, amely nem csak a biztosítási rendszert foglalja magában - közölte Székely Tamás szakminiszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A kormány szerdán megtárgyalta a változásokról szóló koncepciót, amelyet a tervek szerint augusztus közepéig tartó társadalmi vitára bocsátanak.

MTI Itthon

Székely: doktori cím a patikusdiploma mellé

Székely Tamás a legfőbb céljának tekinti, hogy helyreállítsa az egészségügybe vetett bizalmat. Az egészségügyi miniszter erről a Magyar Gyógyszerész Kamara közgyűlésén beszélt.

MTI Itthon

Székely csökkentené a háziorvosok adminisztrációs terheit

Az egészségügy presztízsének visszaállítását, az ágazat átpolitizáltságának csökkentését, precíz jogszabályalkotást, az ágazatban dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be jövőbeni terveiről.

MTI Itthon

Székely az osztrák eü-modellről tájékozódik

Az osztrák egészségügy modernizálásáról, egyebek között a Magyarországon is bevezetni kívánt elektronikus társadalombiztosítási kártya tapasztalatairól tájékozódott hétfőn Bécsben Székely Tamás egészségügyi miniszter.

MTI Itthon

Székely visszavonatta a mentőspályázatot a HVG-cikk nyomán

Visszavonta a 4,1 milliárdos, uniós pénzzel is támogatott, a mentésirányítás fejlesztésére kiírt közbeszerzését kedden az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). A tenderkiírás sérti a versenysemlegességet - írta a szerdai Népszabadság.

Fókuszban

Reformer gondolatok

A szlovák gazdaság állapotáról, a reformfolyamat állásáról, az euróbevezetésről kérdeztük Ivan Miklost, a...

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

A hajléktalan embereket védő "vörös kódot" hirdetett az Emmi

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm