szerző:
MTI

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 108 hallgatóját, köztük 23 lányt avattak tisztté a Hősök terén közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei jelenlétében.

A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

© MTI
A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek olyan katonái vannak, akik képesek és készek az újabb kihívásokra, ambiciózusak, tettre vágyók.

Szekeres Imre kitért arra, hogy a Magyar Honvédség 160 éves történelme során többször is előfordult, hogy „felelőtlen, gátlástalan politikusok” visszaéltek olyan nemes értékekkel, mint a hűség, a fegyelmezettség, a becsület és a bizalom. Szekeres Imre emlékeztetett „a hosszú huszadik század” tragikus eseményeire, a világháborúkra, Trianonra, a holokausztra, a diktatúrákra, a prágai tavasz eltiprására.

„Van testületi és személyes felelőssége a honvédségnek ezekben a tragikus történésekben, de tudunk katonákról és katonai alakulatokról, amelyek bonyolult, nehezen áttekinthető történelmi helyzetekben is jól tudtak dönteni. Olyan helyzetekben, amikor a politikai vezetők rossz irányt mutattak a katonáknak, vagy éppen magukra hagyták őket (...). Rájuk büszkék vagyunk” – jelentette ki.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi miszsiós tevékenységekben való aktív részvételt, s jelezte: három kontinens 13 országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

Sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált. A missziók vállalása sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában - hívta fel a figyelmet Szekeres Imre, példaként pedig a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat említette.

A honvédelmi miniszter felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.

A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, „sőt a képességek fejlesztésének időszaka jött el.” „Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére” – jelentette ki a miniszter ünnepi beszédében.

A honvédtisztek esküszövegét Nyerges Tamás, a rendőrtisztekét Andor László mondta elő. A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét átadták Sólyom László köztársasági elnöknek. Az eskütétel után a tisztek képviselői a hősi halottak emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékművének talapzatánál. A tisztavatáson részt vettek a közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei. 

© MTI
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 49 rendőrtisztet avatták fel a Hősök terén. Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat, de miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 75-en, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 33-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 23 nő volt.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly „költöztették át” a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.

Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy AN-26-os szállító repülőgép és két L-39 (Albatrosz) típusú repülőgép repült át a tér felett. Ezt követően egy AN-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, majd végül három-három JAS-39-es Gripen típusú vadászgép következett.

Délben a 160 éves Magyar Honvédség előtti tisztelgésül zenés őrségváltás lesz a Hősök Emlékkövénél. A Szépművészeti Múzeum felőli oldalon pedig idén is megtekinthető a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeiből látható bemutató.

A tisztavatásra öt-hatezren voltak kíváncsiak: a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is. A tömegnek zacskós vizet osztottak a nagy melegben. Az ünnepség alatt az egyik fogadalmat tevő tiszt rosszul lett, őt az egészségügyi katonák kísérték ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Több magyar született tavaly Németországban, mint Nógrád megyében

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Ön mihez kezdene 215 milliárd forinttal? Ez a 24 éves fiú épp ennyit nyert a lottón

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Átverte a becsületes megtalálót, de ráfázott

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Nicolas Cage kínos karaokéja a nap legrosszabb videója

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Kezdődik az EU-s Trónok harca, a populisták is sorakozót fújnak

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja