szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 108 hallgatóját, köztük 23 lányt avattak tisztté a Hősök terén közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei jelenlétében.

A mai ünnepi alkalom lehetőség arra, hogy megköszönjük a honvédségnek a szolgálatot, a helytállást. A nemzet nevében köszönöm az önök és katonáik szolgálatát, amit a hazáért, Európáért és az észak-atlanti szövetségért tettek és tesznek – mondta ünnepi beszédében Szekeres Imre honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, a Hősök terén rendezett tisztavatáson.

© MTI
A politikus az 59 fiatal honvéd- és 49 rendőrtiszt előtt kijelentette: jól képzett, felkészült tisztek és tiszthelyettesek védik hazánkat és látnak el közös feladatokat szövetségeseinkkel, és olyan tábornokok vezetik a Magyar Honvédséget, akik itthon és külföldön nagy elismerést vívtak ki a magyar katonáknak. Hozzátette: a Magyar Honvédségnek olyan katonái vannak, akik képesek és készek az újabb kihívásokra, ambiciózusak, tettre vágyók.

Szekeres Imre kitért arra, hogy a Magyar Honvédség 160 éves történelme során többször is előfordult, hogy „felelőtlen, gátlástalan politikusok” visszaéltek olyan nemes értékekkel, mint a hűség, a fegyelmezettség, a becsület és a bizalom. Szekeres Imre emlékeztetett „a hosszú huszadik század” tragikus eseményeire, a világháborúkra, Trianonra, a holokausztra, a diktatúrákra, a prágai tavasz eltiprására.

„Van testületi és személyes felelőssége a honvédségnek ezekben a tragikus történésekben, de tudunk katonákról és katonai alakulatokról, amelyek bonyolult, nehezen áttekinthető történelmi helyzetekben is jól tudtak dönteni. Olyan helyzetekben, amikor a politikai vezetők rossz irányt mutattak a katonáknak, vagy éppen magukra hagyták őket (...). Rájuk büszkék vagyunk” – jelentette ki.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett rá: a Magyar Honvédség már többször bizonyította, hogy értékeket teremt és értékeket véd határokon belül és kívül. Példaként említette a külföldi miszsiós tevékenységekben való aktív részvételt, s jelezte: három kontinens 13 országában jelenleg mintegy ezer magyar katona teljesít szolgálatot.

Sikeres missziós szerepvállalásuk a magyar külpolitika egyik legfontosabb eszközévé vált. A missziók vállalása sok esetben tárgyalási alap vitatott kérdések megoldásában - hívta fel a figyelmet Szekeres Imre, példaként pedig a szomszédsági kapcsolatokat, a kisebbségben élő magyarok helyzetének javítását és egyes országokkal folytatott vízumtárgyalásokat említette.

A honvédelmi miniszter felhívására az ünneplők néma főhajtással emlékeztek az Afganisztánban a közelmúltban merényletben életét veszett katonákra, Kovács Gyulára és Nemes Krisztiánra.

A politikus felhívta a figyelmet arra: a stabilitás nem változatlanságot jelent, „sőt a képességek fejlesztésének időszaka jött el.” „Önök akkor kezdik meg katonai pályájukat, amikor a Magyar Honvédség új képességeit alakítjuk ki. Most kerül sor a nemzeti és szövetségi követelményeknek egyaránt magas szinten megfelelő, képességalapú és információs hadviseléshez igazodó haderő kifejlesztésére” – jelentette ki a miniszter ünnepi beszédében.

A honvédtisztek esküszövegét Nyerges Tamás, a rendőrtisztekét Andor László mondta elő. A honvédelmi miniszter döntésének értelmében az idei augusztus 20-i tisztavatáson már nem a Szent Korona másolata előtt tették le esküjüket a katonák és rendőrök.

A frissen avatott tisztek által aláírt fogadalomtétel szövegét átadták Sólyom László köztársasági elnöknek. Az eskütétel után a tisztek képviselői a hősi halottak emléke előtt tisztelegve koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékművének talapzatánál. A tisztavatáson részt vettek a közjogi méltóságok, kormánytagok, a diplomáciai testületek képviselői, az Országgyűlés bizottsági elnökei, alelnökei. 

© MTI
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen idén (ZMNE) végzett 59 honvédtisztet és 49 rendőrtisztet avatták fel a Hősök terén. Utóbbiak határőrhallgatóként kezdték meg tanulmányaikat, de miután a határőrség már a rendőrség része, ezért rendőrként fejezték be az egyetemet. A ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Karon 75-en, a Bolyai János Katonai Műszaki Karon 33-an végeztek. A tiszti fogadalmat tevők között 23 nő volt.

Az ünnepélyes tisztavatást hagyományteremtő szándékkal tavaly „költöztették át” a Kossuth térről a Hősök terére. Szintén tavaly volt először az ünnepség része, hogy a Szózatot követően a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának helikopterei, harci és szállító repülőgépei áthúztak a Hősök tere felett, 150-22 méteres magasságban.

Idén először három Mi-24 típusú harci helikopter, majd utánuk egy AN-26-os szállító repülőgép és két L-39 (Albatrosz) típusú repülőgép repült át a tér felett. Ezt követően egy AN-26-os szállító repülőgép és két MiG-29 típusú vadászgép, majd végül három-három JAS-39-es Gripen típusú vadászgép következett.

Délben a 160 éves Magyar Honvédség előtti tisztelgésül zenés őrségváltás lesz a Hősök Emlékkövénél. A Szépművészeti Múzeum felőli oldalon pedig idén is megtekinthető a Magyar Honvédség haditechnikai eszközeiből látható bemutató.

A tisztavatásra öt-hatezren voltak kíváncsiak: a tisztek hozzátartozói, a családok és érdeklődők teljesen megtöltötték a Hősök tere környékét, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is. A tömegnek zacskós vizet osztottak a nagy melegben. Az ünnepség alatt az egyik fogadalmat tevő tiszt rosszul lett, őt az egészségügyi katonák kísérték ki.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Elbuktak a nyelviskolák 20-30 ezer diákot a diplomák kiadása miatt

Elbuktak a nyelviskolák 20-30 ezer diákot a diplomák kiadása miatt

Megtalálták az eltűnt színésznő, Naya Rivera holttestét

Megtalálták az eltűnt színésznő, Naya Rivera holttestét

Közel negyed évszázad után visszatért a Ford Bronco

Közel negyed évszázad után visszatért a Ford Bronco