szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Almássy Kornél szerint ha meg tudja valósítani programját, akkor a demokrata fórum komoly erővé válhat; a politikus, az MDF alelnöke csütörtökön nyilatkozott erről.

"Nem elég a két nagy párthoz képest politizálni"
© Müller Judit
Ha az MDF-ben a belső változások megvalósulnak, az olyan erőt, lendületet adhat, amelyre alapozva a párt jelentősen növelheti befolyását - mondta Almássy Kornél, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy az MDF a következő parlamenti választáson tíz százalék körüli eredményt érjen el.

A demokrata fórum elnöki tisztéért harcba szálló Almássy Kornél Új lendület és tenni akarás című programjáról - amelyről csütörtökön írt a Népszabadság - azt mondta, ezt a dokumentumot az MDF belső nyilvánosságának szánta, mert úgy véli, a viták nagyobb részét a párton belül, az MDF közvéleménye előtt kell lefolytatni.

A részletekről szólva közölte: a legfontosabb, hogy legyen programja a pártnak. Magyarázatként hozzátette: az elmúlt években az MDF-nek volt fontos mondanivalója gazdaságpolitikai kérdésekben, ám társadalompolitikai témákban ugyanez nem mondható el. Úgy vélte, jelenleg hiányzik az átfogó, világos program. Ezen változtatni kell - szögezte le.

"Nem mehet tovább, hogy az MDF a két nagy pártoz képest, méricskélve politizáljon" - fogalmazott. Szerinte ezért van szükség egy világos társadalom- és gazdaságpolitikai programra, amely koherens és amelyben az ideológiai alapok tisztázottak.

Almássy Kornél közölte, az MDF-nek modern, közösségelvű konzervatív pártnak kell lennie, erős nemzeti elkötelezettséggel. Ebből pedig az következik, hogy programjának a magántulajdonra, a munka tiszteletére, valamint a közösségek támogatására, a szolidaritás eszméjére kell épülnie, és nagyon fontos a határon túli magyarok iránti elkötelezettség.

Elnökjelölti programja első része az MDF helyzetét értékeli, a második az ideológiai alapokkal és az értékválasztással, a harmadik pedig a demokrata fórum belső szervezeti megújításával foglalkozik.

Az alelnök úgy látja, az MDF-ben a jelenleginél sokkal több lehetőség van, ám a benne rejlő erők felszínre hozásához a szervezetet újra meg kell tölteni vitalitással. Almássy Kornél szerint a vidéki tagságot helyzetbe kell hozni. A belső szervezeti megújítás mellett a helyi politika megerősítését és a civil kapcsolatok újjáépítését emelte ki.

Az ellenzéki politikus nemmel felelt arra a kérdésre, kitér-e programja a Fidesszel való együttműködésre. Az MDF függetlenségének megőrzését tartja a legfontosabbnak, együttműködés pedig a hasonló értékválasztás mentén képzelhető el.

Mint mondta, elnökké választása esetén a "nagyon rosszul kormányzó baloldallal", illetve az MSZP-vel nem működnének együtt, de nem a párt baloldalisága miatt, hanem azért, mert "az elmúlt hat évben hiteltelenné váltak a szocialisták".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MDF: Dávidot kilenc, Almássyt öt megye támogatja

Az MDF megyei szervezeteinek többsége Dávid Ibolya jelenlegi elnököt támogatja abból a 14-ből, ahol már nyilvánosságra hozták, hogy kit jelölnek az elnöki posztra - mondta Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke szombaton, Budapesten.

hvg.hu Itthon

Nem tetszik Almássy ténykedése az "öreg" MDF-eseknek

Az MDF túlélése szempontjából károsnak tartja Dávid Ibolya és Almássy Kornél vetélkedését a párt néhány prominense, akik nyilatkozatukban összefogást és egységet sürgettek, s kiálltak a jelenlegi pártelnöknő mellett.

Ilyen lesz az új Daciák belső tere

Ilyen lesz az új Daciák belső tere

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Virológus: 3-4 héten belül megtriplázódhat a napi elhunyt esetszám

Virológus: 3-4 héten belül megtriplázódhat a napi elhunyt esetszám