szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar sertésből előállított élelmiszereket a szakértők jelenlegi tudomása szerint nem érinti az Írországban kipattant dioxin-szennyezési probléma. Nem zárható ki azonban, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos írországi termékből.


Ám az Írországban történt dioxinos sertéshús szennyezés miatt a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét - szögezik le a továbbiakban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. 
    
Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az ír sertések húsában az egészségügyi határértéket sokszorosan meghaladó dioxin-szennyezettséget találtak. Magyarországot érintő információkról egyelőre nem érkezett hír.
    
Az eddigi vizsgálatok alapján tizenegy uniós tagállamba - Belgiumba, Ciprusra, Dániába, az Egyesült Királyságba, Észtországba, Franciaországba, Hollandiába, Németországba, Lengyelországba, Olaszországba és Portugáliába -, valamint további kilenc, unión kívüli országba - Japánba, az Egyesült Államokba, Hong Kong-ba, Kanadába, Koreába, Kínába, Oroszországba, Svájcba és Szingapúrba - exportáltak ír húsüzemek jelentős mennyiségű dioxint tartalmazó termékeket. 
    
A jelenlegi információk alapján Magyarország nem érintett az ügyben, azonban nem zárható ki annak a lehetősége - állítják a szakértők -, hogy közvetetten a magyar vállalatok is vásároltak a kockázatos termékből. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság ennek megfelelően fokozott készültség mellett ellenőrzi a potenciálisan érintett élelmiszerek körét.
    
Az országos főállatorvos arra kéri az élelmiszervállalkozókat, hogy önellenőrzés keretében vizsgálják meg a vállalkozásukban felhasznált alapanyagok és készletek származási helyét. S amennyiben közvetlenül vagy közvetetten Írországból származó sertéshúst, vagy abból készült terméket találnak, haladéktalanul jelezzék azt a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) területileg illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságán.
    
Ezeket a termékeket a vállalkozásoknak mintáznia és dioxinra, valamint dioxinszerű anyagokra laboratóriumban vizsgáltatnia kell az érintett cégnek. A szóban forgó árukat a vizsgálatok lezártáig nem szabad forgalomba hozni, az értékesített termékeket pedig lehetőség szerint vissza kell vonni. 
    
Fontos hangsúlyozni - húzzák alá a szakértők -, hogy a vállalkozó felelőssége, hogy a fogyasztóhoz eljuttatott élelmiszer biztonságos legyen. 
    
A dioxin a környezetben is előforduló mérgező vegyület, az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása a jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Leáll az ír sertéshús importja az EU tagországokban

Az EU tagországaiban le kell állítani az ír sertéshús behozatalát. A már megérkezett ír sertéshúst és a hústermékeket le kell foglalni és ellenőrizni, nincs-e benne dioxin vagy hasonló anyag, közölte az EU egészségügyi biztosa.

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Hogyan végezzük el a feladatainkat? És hogyan legyünk hatékonyak benne?

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában

Radar360: Orbán a valóságban és filmen is Németország fókuszában