szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Írásbeli kérdést nyújtott be szerdán Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszternek a Magyar Gárda éles lőfegyverekkel való gyakorlatozása ügyében Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.

A benyújtott beadványban - amely A Magyar Gárda a szemünk előtt cseréli az utcaköveket puskákra - mit tesz a kormány? címet viseli - a liberális politikus többek között azt firtatja, hogyan fordulhat elő, hogy miközben a bíróság első fokon a gárda feloszlatásáról döntött, ilyen jellegű tevékenységre kapjon engedélyt bármilyen magyar állami vagy önkormányzati hatóságtól "a szélsőjobboldali magánhadsereg".

Az írásbeli kérdés azt szeretné kideríteni, mit kíván tenni az igazságügyi tárca vezetője akkor, amikor „itt és most, a szemünk előtt cserélik az utcaköveket és Molotov-koktélokat puskákra” - olvasható a közleményben.
 
A kérdések megválaszolására a miniszternek 15 nap áll rendelkezésére.

A Magyar Gárda Wass Albert Zászlóalja volt az az alakulat, amely tavaly december 21-én éles lőszerrel gyakorlatozott - mondta múlt szerdán az MTI-nek Karaffa Dávid, az egység kapitánya. A honvédelmi hagyományőrzés jegyében tartottak agyaggalamb-lövészetet egy erre a célra kialakított sportpályán. Az agyaggalamb-lövészetet bárki gyakorolhatja, hiszen az olimpiai szám - jegyezte meg, a gyakorlat helyszínéről azonban nem nyilatkozott, mondván, a pálya tulajdonosa atrocitásoktól tart.

A Magyar Gárda egyik meg nem nevezett alakulatának lőgyakorlatáról múlt kedden beszélt Léderer András, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezet elnöke, amikor Jóri András adatvédelmi biztos hivatala előtt tartott sajtótájékoztatóján egyebek mellett azt sérelmezte: a Jobbik azzal is átlépett egy határt, hogy az általa alapított Magyar Gárda egyik zászlóalja éles lőszerrel gyakorlatozott.

Az ügy kapcsán az MTI akkor arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Gárda honlapján 2009. január 2-ai dátummal megjelent egy beszámoló, amely szerint a Wass Albert Zászlóalj által megtartott első lövészetet "a közeljövőben magasabb, mesteribb szintre" kívánják emelni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemények

Megélhetési gárdisták

Sok víz lefolyik még a Dunán a 2010-es választásig, de a politikai paletta mindegyik szereplőjének el kell gondolkodnia a legutóbbi véleménykutatási eredményen, miszerint a Jobbik támogatottsága már nagyobb, mint a rendszerváltásért legtöbbet tevő, akkor második legerősebb párté, az SZDSZ-é.

MTI Itthon

"A Gárda célja a megfélemlítés, tevékenysége jogsértő"

Az ügyész szerint a Magyar Gárda célja a megfélemlítés, tevékenysége jogsértő, ezért fel kell oszlatni. A szervezet ügyvédje szerint az ügyészség nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani indítványát - hangzott el Gárda feloszlatására irányuló polgári perben a Fővárosi Bíróságon.

hvg.hu Itthon

Hanuka: gyertyagyújtás, s gárdista demonstráció

Több százan gyújtottak fáklyát a zsidó fényesség ünnepe, hanuka alkalmából vasárnap a budapesti Hősök terén, a Bálint Zsidó Közösségi Ház, a Szochnut és az összes zsidó ifjúsági szervezet rendezésében. A rendezvény közelében, azzal egyidőben azonban a Magyar Gárda is tartott egy "ellendemonstrációt". Videónkat láthatják.

MTI Itthon

Vélemények a Magyar Gárda-ítéletről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök örömének adott hangot, hogy a bíróság első fokon feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet; a Magyar Demokratikus Charta szintén üdvözölte az ítéletet, miként a zsidó hitközség is; a Fidesz nem kommentálta a döntést.

MTI Itthon

Brutálisan összeverték a Magyar Gárda egyik alapítóját

Súlyos koponyasérüléseket szenvedett, s a bántalmazás miatt már egy műtéten is átesett a Magyar Gárda egyik alapítója, Sz. Attila, akit hétfőn hajnalban vertek össze, miután négy ember betört vecsési házába. Az egyik elkövetőt, aki egy 38 éves fővárosi férfi, már el is fogták - olvasható a Magyar Nemzetben.

MTI Itthon

A Magyar Gárda szerint nem megalapozott az ítélet

A Magyar Gárda Mozgalom szerint a szerveződést létrehozó egyesület nem vitt végbe jogszabályba ütköző cselekedetet, ezért a feloszlatást kimondó bírósági ítélet nem megalapozott. A mozgalom szerdán közleményben tudatta álláspontját, hozzátéve: folytatja tevékenységét a továbbiakban is.

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Süddeutsche Zeitung: Von der Leyen sikeresen vezette az uniót, aztán jöttek Orbánék

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Óriásplakát hirdeti a Cyberpunk 2077 érkezését Budapesten

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV

Újabb emeletes vonatokat állít forgalomba a MÁV