szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök, tanúvallomása szerint, nem emlékszik arra, hogy a King's City elnevezésű beruházással kapcsolatos 2008. májusi parlamenti egyeztetésen szóba került-e az ingatlancsere, illetve a sukorói ingatlanok. A miniszterelnök csütörtökön hozta nyilvánosságra a Sukoróra tervezett, ott meghiúsult turisztikai beruházással kapcsolatban szerdán felvett tanúvallomásának jegyzőkönyvét.

A jegyzőkönyv szerint az eljáró ügyész a tanú elé tárta a "King's City" nevű komplex turisztikai projekt és ahhoz kapcsolódó egyéb szálláshely, szórakoztató- és szerencsejáték-komplexum és létesítményei megvalósítását magában foglaló nagyberuházással kapcsolatos emlékeztetőt. Ez az emlékeztető a Parlament Nándorfehérvári termében Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, Bajnai Gordon akkori nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Tátrai Miklós akkori vezérigazgató, Joav Blum és mások részvételével tartott egyeztetésről készült. Bajnai Gordon a jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy miniszterelnöki találkozó a befektetőkkel nem példa nélküli, azonban azt csak különösen jelentős beruházás esetében tartják.

Ismertetése szerint a beruházással kapcsolatban már 2007-ben találkozott "Lauder és Langhammer urakkal még önkormányzati és területfejlesztési miniszterként, mivel a miniszter feladat- és hatásköréről szóló kormányrendelet szerint a turizmus is ezen minisztériumhoz tartozott." A kormányfő azt mondta: "Nem emlékszem arra, hogy akkor mutattak volna valamilyen prezentációt vagy más írásos anyagot. Későbbi szakaszban mutattak csak látványterveket. Ekkor a befektetők még Pest megyei helyszínben gondolkodtak. Lehetséges, hogy említették a konkrét települést, Albertirsát, de erre már nem emlékszem".

A Parlamentben tartott megbeszélésre hivatalból kapott meghívást Bajnai Gordon, akkor már mint nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, mivel - ismertetése szerint - ezen minisztérium feladatkörébe tartozott a külföldi befektetések kormányzati előkészítése. "A megbeszélésen részt vevő személyek közül Lauder úr és Langhammer úr, valamint Blum úr nevére emlékszem. Azt már nem tudom megmondani, hogy az Itzhak Fisher és a Gaye név kit takar, ezen személyekre nem emlékszem. Arra már szintén nem emlékszem, hogy a Magyar Állam részéről kik vettek részt a megbeszélésen, de az emlékeztető nyilván helyesen sorolja fel a részt vevő személyeket" - mondta a miniszterelnök. Ezen a megbeszélésen a befektetők vázolták a beruházás nagyságrendjét. A miniszterelnök úgy emlékezett, hogy 2500 embernek munkát adó munkahelyről és egymilliárd dollárt meghaladó összegű beruházásról esett szó.


Mint mondta, nem emlékszik arra, hogy ezen a megbeszélésen a csere, illetve a sukorói ingatlanok konkrétan szóba kerültek-e. A befektetők számára azt nyilvánvalóvá tették, hogy a beruházás részét képező játékkaszinó engedélyköteles, és ehhez nyilvános pályázatot kell kiírni. Előfordulhat, hogy más pályázó kedvezőbb ajánlatot tesz, és ennek kockázatát nekik kell viselniük. Annyi elhangozhatott még a megbeszélésen, hogy a Pénzügyminisztérium hajlandó kiírni a pályázatot - mondta.


A megbeszélésen tájékoztatást kaptak a befektetők arról, hogy jogszabály szerint lehetőség van egyedi kormánydöntésen alapuló munkahelyteremtő támogatásra. A támogatásra vonatkozó kormánydöntés szakmai előkészítése az ITD Hungary Zrt. feladata volt, amely szervezet a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumhoz tartozott. Ezen támogatás előkészítése ugyan elkezdődött, de jóval, hónapokkal később, a befektetők jelezték, hogy ezt nem kívánják igénybe venni.
"Ekkor már egyébként nem személyesen én foglalkoztam az üggyel, hanem az említett szervezet. Az ITD Hungary Zrt. a minisztériumon belül a Garamhegyi Ábel által vezetett szakállamtitkársághoz tartozott. A támogatással kapcsolatos feladatok ellátásával Garamhegyi Ábelt bíztam meg, amely egyébként is a szokásos módon az ő feladatai közé tartozott".


Mint mondta, szintén az általa vezetett minisztériumhoz tartozott a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások gyorsítására és egyszerűsítésére vonatkozó döntések előkészítése. Emlékeim szerint - tette hozzá Bajnai Gordon - a megbeszélésen jelezték a befektetők, hogy annak idején szeretnének majd élni ezzel a lehetőséggel, ha abba a fázisába jut a beruházás. "Nem emlékszem arra, hogy a megbeszélésen konkrét feladatok és határidő ki lett-e volna jelölve az egyes illetékes állami szervek részére. Ez a megbeszélés inkább protokolláris jellegű volt. Nem emlékszem, hogy ezen a megbeszélésen a beruházással kapcsolatban valamilyen prezentációt vagy más dokumentumot mutattak volna-e a befektetők, de azt elmondták, hogy mit szeretnének, mi a szándékuk" - mondta Bajnai Gordon.


A jegyzőkönyv szerint arról is beszélt, hogy a támogatást általában úgy nyújtják, hogy erről egy szerződést kötnek, amelyben a beruházó általában azt vállalja, hogy 5 évig megtartja a munkahelyeket. A támogatásra vonatkozó szabályokat jogszabály tartalmazza. A szerződés megkötését egyedi kormánydöntés alapozza meg, de jelen esetben idáig nem jutott el az ügy. A miniszterelnök közölte, hogy a magyar fél szempontjából nem az ingatlanok képezték az ügylet lényegét, hanem az volt a fontos, hogy egy ilyen nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházás megvalósuljon. Pusztán a számokat, illetve a méretét tekintve a beruházás meghaladja a Mercedes-beruházást vagy az Audi-beruházást - mondta Bajnai Gordon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megkezdődött Joav Blum közokirat-hamisítási pere

Megkezdődött a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt Joav Blum büntetőpere a Székesfehérvári Városi Bíróságon szerdán; a vádlott nem vallotta magát bűnösnek, de részletes vallomást tett.

hvg.hu Gazdaság

A sukorói koncessziós szerződés is érvénytelen lehet

Nemcsak a telekcseréről szóló szerződés, de maga a sukorói kaszinó koncessziós szerződése is törvénytelen lehet civil szervezetek szerint, miközben a PM úgy látja, hogy rendben van a szerződés - írta a Napi Gazdaság.

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon