szerző:
hvg.hu

Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. működésével kapcsolatban, miután két feljelentés is érkezett hozzájuk. A XIV. kerületben egyéb gondok is akadnak: a képviselő-testület ugyanis nem fogadta el a 2010-es költségvetést, ami miatt többek között a közalkalmazottak, köztisztviselők bérének kifizetése csúszhat.

A főváros XIV. kerületének vagyonkezelőjének a működésével szemben több kifogást is megemlít az a feljelentés, amely a hvg.hu birtokába került. Eszerint négy üggyel kapcsolatban felmerült, hogy azokban a vagyonkezelő nem kellő gondoskodással járt el a közpénzekkel.

Az egyik eset a Multi-Bello Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft-jének a megbízása az önkormányzati ingatlanok védelmére. Az egy éves időtartamú szerződés megkötése a feljelentők szerint a közbeszerzési eljárás megkerülésével történt tavaly május 11-én. Ezt azzal indokolják, hogy a Multi-Bello 2009. december 31-ig mintegy húszmillió forintot kapott, és ez az összeg a duplája annak az értékhatárnak, amelyet a közbeszerzési törvény megszab.

A feljelentők megszerezték azt az anyagot is, amely tartalmazza, hogy egy adott hónapban a szerződésben vállalt 2 fő helyett 20 biztonsági ember védi az egyik, Erzsébet királyné úti ingatlant, ami alapján a megbízási díj tízszer nagyobb lesz. Ugyanakkor – érdekesnek tartották a feljelentők – azt, hogy az Opten céginformációs rendszer szerint a Multi-Bellonak mindössze egy alkalmazottja van. A vagyonkezelő ügyeiben jártasnak tűnők mindemellett azt állították, hogy a kft. nem is végezte el a munkát, annak teljesítését csak leigazolták nekik.

További panasz egy önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség bérbeadásával kapcsolatban támadt. A feljelentők szerint a 79 négyzetméteres Bosnyák téri ingatlant a Dady Kft. kapta meg. Azon túlmenően, hogy a kft. egy szlovák cég tulajdona, amely a Seychelle szigeteki Beyer Worldwide Limitedhez tartozik, a Dady ügyvezetője R. Gábor András, az egyik zuglói MSZP-s alapszervezet tagja.

A cég székhelye – a dokumentum szerint – S. Zoltán lakása, aki nem más, mint a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. kirendeltségének vezetője és műszaki ellenőre, ráadásul a Vagyongazdálkodási és Település-fejlesztési Bizottság (VTB) tagja. Ez utóbbi tisztségében vehetett részt abban a döntésben, amely által a hozzá bejegyzett kft. megvásárolhatta az ingatlant. „Az ügy szépsége, hogy ugyanebbe a lakásba van bejelentve Halász Iván szocialista alpolgármester is, aki egyben a vagyonkezelő felügyelőbizottságának elnöke is” – áll a feljelentésben.

A Dady Kft. a bérleményért nem fizetett bérleti díjat, és hamarosan – a szokástól eltérően csupán három hónap után –, december 22-én meg is vette az ingatlant, még pedig mélyen az ár alatt: 40 millió forint helyett 18,9 millióért. Az ingatlan áron aluli értékesítésére rendkívüli ülést hívtak össze 2009. december 22-ére – állítják, amelynek rendkívüliségére ok sem volt. Az ülésen – mivel az közvetlen Karácsony előtt volt – a VTB ellenzéki tagjai már nem mentek el, így az MSZP-SZDSZ-es tagok megszavazták az üzlethelyiség eladását. Így ebben az ügyben is, mint a korábbiban – tették hozzá a feljelentők – az okozott kár meghaladja a 20 millió forintot.

Az önkormányzat vagyonát féltők megkockáztatták, hogy az ügylet lebonyolításánál valószínűleg megfelelően instruálták értékbecslőket - akárcsak a VII. kerületben. Ehhez csatolták azt is, hogy a zuglói szocialista frakcióvezető, Kovács-Csincsák László évekig az erzsébetvárosi polgármester, a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György tanácsadója volt. Segítségéért - ami a gyakorlatban semmilyen tanácsadást nem takart - havi 600 ezer forint megbízási díjban részesült.

A harmadik ügy, amelyben nyomozást kértek a BRFK-tól két önkormányzati lakás közbeszerzési eljárás nélkül történő felújítása. Erre – mint írták – akkor van lehetőség, ha az ingatlanok életveszélyes állapotuk miatt azonnali felújítást igényelnek. Ehhez pedig egy szakvéleményt kellett volna beszerezni, ami nem történt meg – állították. A nyertes Sanno-Trade Kft. kiválasztásában szerepet játszhatott, hogy azt J. Tamás, az egyik zuglói MSZP-s alapszervezet vezetője, a vagyonkezelő vezérigazgatójának a főtanácsadója adta.

Később egyébként a teljesítést is J. Tamás igazolta – vélték tudni a feljelentők. Erre azonban korábban, más esetekben nem volt példa, már csak azért sem, mert - mint állították - ez nem szerepelt a férfi munkaköri jogosultságai között. Az egyik lakás négyzetméterenként több mint százezer forintért, a másik közel százezer forint/négyzetméter áron lett felújítva, amit azért tartanak elgondolkodtatónak, mert az önkormányzat ennél alacsonyabb áron értékesíti a bérlakásait. Mindez a túlszámlázás gyanúját veti fel az önkormányzat vagyonkezelőjének intézkedéseit kifogásolók szerint.

A további felemlegetett ügy az Újváros parki Móra Ferenc Általános Iskola tetőszigetelési, hőszigetelési munkálatainak az elvégzése. Ezt a Szelemen Kft. végezte. Itt ugyan volt közbeszerzési eljárás, de a feljelentők szerint el nem végzett munkákat is leigazoltak és kifizettek. A probléma abból adódik, hogy csatolt felmérési napló leigazolásakor az arra kijelölt személy, S. Zoltán már nem rendelkezett műszaki ellenőri engedéllyel. Az okozott kárt ebben az esetben is, mint a lakásfelújítások kapcsán, 6-8 millió forintra teszik a feljelentők, amely összeadva a többi üggyel összességében meghaladja az 50 millió forintot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint idén január elején és február 23-án érkezett hozzájuk egy feljelentés „Zuglói Polgárok” néven a kerületi vagyonkezelő tevékenységével kapcsolatban. A dokumentumban írtak alapján a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya elrendelte a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség közlése alapján a feljelentések és a nyomozás eddigi adatai szerint ugyanis „gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy a több önkormányzati ingatlan őrzésének, egy önkormányzati tulajdonú ingatlan eladásának, valamint két önkormányzati tulajdonú lakás felújításának körülményei felvetik a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját. Az eljárás során a nyomozók vizsgálnak egy, a kerületben található általános iskola tetőszerkezetének felújításával kapcsolatos megbízás körülményeit is. A nyomozók begyűjtik a megbízások során keletkezett dokumentációkat, iratokat, jelenleg ezek vizsgálata zajlik.”

El nem fogadott költségvetés

Az SZDSZ-frakció reagálása

Hörömpöli Kálmán, az SZDSZ-frakció vezetője, a hvg.hu-nak megküldött reagálásban azt közölte, hogy a költségvetést nem azért utasítja el a frakció, mert Weinek lemondását akarják, hanem azért mert a bevételi oldala nem megalapozott, ezért nem teljesíthető.

A nyomozás valószínűleg kellemetlenül érinti az önkormányzatot és a vagyonkezelőt, de ennél sokkal nagyobb gondot jelent a kerületnek, hogy a 2010-es költségvetésről szóló rendeletet március 17-ig nem tudták elküldeni a Magyar Államkincstárnak. A március 16-i és március 22-i testületi ülésen sem jutottak dűlőre. Az első alkalommal 14 szocialista szavazatot sikerült csak begyűjteni, ami néggyel volt kevesebb a szükségesnél. A hvg.hu tudomása szerint még a szabad demokraták sem adták szavazatukat a büdzsé elfogadására, aminek az oka, hogy lemondásra akarják kényszeríteni a polgármestert, Weinek Leonárdot, aki 2009-ben lépett ki az SZDSZ-ből.

A hatalmi csatározások azonban nagyon hátrányosan érinthetik a zuglói tanárokat, egészségügyi dolgozókat, hivatalnokokat – mintegy 3200 közalkalmazottat és köztisztviselőt –, mert a fizetésüket nem fogják időben megkapni. Emellett - büdzsé hiányában - hátrányok érhetik a helyi szociális támogatások rendszerét is.  Márpedig addig, amíg Zugló nem alkotja meg idei költségvetését, kevesebb pénzből gazdálkodhat, mert nem kap állami támogatást. A zuglói önkormányzat közlése szerint a 2010-es költségvetés-tervezet főösszege közel 30,5 milliárd forint, mely 3 milliárd forinttal kevesebb a tavalyinál. Mindezek ellenére az önkormányzat majdnem 181 millió forinttal többet költene az oktatási, valamint a szociális ágazat ellátására és a Zuglói Egészségügyi Szolgálat fenntartására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

A fővárosi kerületi részeredmények egyben - vannak meglepetések

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Bocsánatot kért a magyar–azeri meccs bírója az elvett gólért

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Holtan találták a K-pop 25 éves sztárját

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Hiányolta a választási bizottság a zárt láncolatot a pécsi balhé felvételei között

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Borkai Zsolt nyert Győrben

Borkai Zsolt nyert Győrben