szerző:
hvg.hu

Harmadik budai ingatlanát, saját lakását is bebiztosította Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes, legalábbis erre enged következtetni, hogy az ingatlanra haszonélvezeti jogot jegyeztek be barátnője nevére. Így, ha a lakást zár alá venné a hatóság, akkor is nehezen értékesíthető, mert a birtokon belüli haszonélvezőt nem lehet csak úgy kitenni. Hagyót egyelőre a mentelmi joga védi attól, hogy a rendőrség a BKV-botrányok kapcsán gyanúsítottként meghallgathassa.

Egy héttel azután, hogy Hagyó Miklós két XII. kerületi ingatlanát lánya nevére íratta, egy harmadik budai lakásának haszonélvezeti jogát barátnője nevére jegyeztette be.

Hagyó Miklós az első két, a Rege úton található telkét és társasházi lakását egy nappal azelőtt íratta lánya nevére, hogy a Magyar Nemzetben megjelent Balogh Zsoltnak, a BKV volt vezérigazgatójának Hagyót korrupcióval vádoló nyilatkozata. A szocialista párttagságát felfüggesztett politikus erről azt nyilatkozta, „semmi különlegeset nem lát abban, hogy lányának ajándékozta a két ingatlant, amely közül ráadásul csak az egyik 'valódi' ingatlan, a másik a külön tulajdoni lapon feltüntetett, a társasházi lakáshoz tartozó kerti kocsibeálló”. A politikus közölte azt is, hogy nem akar külföldre menekülni és áll a vizsgálatok elé.

Nem tudni, a március 12-én, barátnője nevére történt használatijog-bejegyzést mivel magyarázza majd a volt főpolgármester-helyettes. A tulajdoni lap szerint Hagyó Miklós harmadik budai ingatlanán élettársa immár használati jogot élvez, így ha bárki meg akarná venni a lakást, számolnia kell azzal, hogy a nő az ingatlanban maradhat. Ha netán bírósági eljárásra kerülne sor és felmerülne, hogy Hagyó Miklós a haszonélvezeti joggal "bebiztosította magát", külön perben megtámadható lenne a szerződésen alapuló haszonélvezeti jog. Így viszont bizonyítani kellene, hogy a haszonélvezeti jog alapjául szolgáló szerződés színlelt.

A politikus ezzel az ingatlannal kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a 240 négyzetméteres társasházi lakást, amit 2007 júniusában vett, és ami 2002 óta szintén megtalálható a vagyonnyilatkozatában, nem akarja sem értékesíteni, sem elajándékozni, mivel ott lakik. Az ingatlant „egy 1999-ben Törökbálinton vásárolt telek, és az arra 2001-2002-ben épített, majd 2007 májusában értékesített családi ház ellenértékből finanszírozta”.

Hagyó egyébként nem takargatta vagyoni helyzetét: két hitelt vett fel svájci frankban, egy 15 és 20 millió forintosat, előbbit 2007 januárjában, utóbbit pedig az évben októberében. Az árfolyamváltozás miatt azonban úgy döntött, visszafizeti egy 2003-ban vett érdi családi ház eladása után. Az ingatlan most már egy másik szocialista politikus, Tóbiás József vagyonnyilatkozataiban fog szerepelni, mivel ő, aki korábban bérlőként lakott benne, tavaly év végén megvásárolta az érdi házat.

Hagyó Miklóst már csak az országgyűlési képviselői mentelmi jog védi meg attól, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgathassa meg, ami azért is várható, mert többen tettek a BKV-t irányító volt főpolgármester-helyettesre terhelő vallomást. A gyanúsítás pedig együtt járhat azzal is, hogy vagyonát zár alá veszik. A Népszabadság információi szerint a BRFK már javasolta az ügyészségnek Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését. A lap szerint az ügyészség egyelőre nem látja kellően megalapozottnak a Hagyóval szembeni gyanút, ezért még további bizonyítékokat kért a nyomozóktól. E döntés hátterében azonban vélhetően az áll, hogy az ügyészség már nem látja értelmét Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését kérni. A parlament már nem ülésezik, s Hagyó miatt vélhetően már nem is hívná össze a házelnök. Mivel a BKV-botrány kirobbanása óta a mentelmi jogot biztosító képviselői mandátum kivételével Hagyó minden tisztségéről és képviselőjelöltségéről is lemondott, az új parlament megalakulását követően már országgyűlési engedély nélkül is kihallgatható és meggyanúsítható lesz - írta a Népszabadság.

Hagyót Balogh Zsolt súlyos vádakkal illett, többek közt azzal, hogy rajta keresztül hetvenmillió forint korrupciós pénz vándorolt az akkori főpolgármester-helyetteshez. Balogh azt is állította: az egykori főpolgármester-helyettestől kapott utasításokat előnytelen szerződések megkötésére.

A főváros közlekedési vállalatával kapcsolatos nyomozásnak három ügycsoportja van: a végkielégítéseké, illetve a tanácsadói és a kommunikációs szerződéseké. Emellett a Budapest Airporthoz kötődő, a repülőtéri rendőrség által folytatott nyomozás is érinti a BKV-t, hiszen abban az ügyben a közlekedési társaság volt jogi és informatikai igazgatója is gyanúsított.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Hagyó a lánya nevére íratta budai ingatlanjait

A BKV-botrányokban érintett Hagyó Miklós a minap lánya nevére íratta át két budapesti ingatlanját, melyek korábban a volt szocialista főpolgármester-helyettes tulajdonában álltak – tudta meg a hvg.hu. Hagyó Miklós szerint ebben semmi különös nincs.

MTI / hvg.hu Itthon

Hagyó nem tervezi, hogy külföldre megy

Hagyó Miklós a tevékenységével, a vagyonával és az ingatlanvásárlásával kapcsolatban is áll a vizsgálatok elé. A volt főpolgármester-helyettes az MTI-nek szerdán elmondta: nem készül külföldre, Budapesten fogja tisztázni az igazát.

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

A svédek kezdeményezték Julian Assange őrizetbe vételét

A svédek kezdeményezték Julian Assange őrizetbe vételét

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Tizennyolc Fradi-szurkolót ítélt el a bíróság a Bonyha elleni támadás miatt

Eltűnt 14 éves lányt keresnek Budapesten

Eltűnt 14 éves lányt keresnek Budapesten

Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Még több fájdalomcsillapító lesz vényköteles

Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát

Oda a luxus: tankszerűvé tették a Bentley Bentaygát