szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kövér László szerint az Országgyűlésnek 2011-ben racionálisabb működési módra kell áttérnie, sem a kormány, sem a képviselők nem fogják bírni a mostani tempót. A házelnök az MTI-nek adott interjúban leszögezte: a Ház jövő évi működését illetően a frakcióvezetőknek tesz az ésszerűsítést szolgáló javaslatokat, de radikális változásokat nem tervez.

Kövér László fenntartja azt a korábbi álláspontját, amely szerint jövőre meg kellene változtatni a parlament jelenlegi, heti ülésezési rendjét. A házelnök szerint racionálisabb működési módra kell áttérni több ok miatt is, változtatni kell azon a tempón, ahogy jelenleg zajlik az Országgyűlés ülésezése. Hozzátette: meg kell keresnie a lehetőségét és a megoldását annak, hogy az ellenzék parlamenti megszólalási, illetve a kormány tevékenységét érintő kérdezési jogait ne csorbítsák.

Erre akár hetente is lehetne lehetőséget biztosítani úgy, hogy közben ne kelljen a képviselőknek minden héten a határozatképességet biztosítaniuk - mutatott rá. Szerinte ezt a felvetést az ellenzéki képviselők a következő választások közeledtével érthetik meg, most ugyanis - ellentétben a kormánypártiakkal - nincs egyéni körzetük, ahol szintén dolgozniuk kell.

Nem lesz tömeges elbocsátás

Az új típusú működés melletti érv az is, hogy jövőre Magyarország ellátja a Európai Unió soros elnökségét  - hívta fel a figyelmet a házelnök, aki szerint sem az Országgyűlés, sem a képviselők, sem a kormány tagjai nem fogják bírni a mai tempót. A bizottsági struktúra átalakítását firtató kérdésre "rosszindulatúaknak" nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az ellenzéki vezetőktől el akarnák venni a számvevőszéki és a nemzetbiztonsági bizottságot. 

Ezeknek az információknak semmi alapjuk sincs, nem akarunk kormánypárti elnököt kinevezni e testületek élére - húzta alá Kövér László. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság létét és jogkörét kétharmados törvény rögzíti. Mint mondta, nem látott még olyan előterjesztést, amely ezen változtatni akarna, és ennek indokát ő maga sem látja. A házelnök kiemelte: a bizottsági struktúra a frakciók közötti konszenzussal jött létre, az eddigi szokás szerint azzal is változtatnak rajta, ő viszont nem látja indokoltnak, hogy a mai rendszert módosítsák.

Az Országgyűlés Hivatala dolgozóinak esetleges leváltásával kapcsolatos hírről Kövér László azt mondta: nem tervez semmilyen radikális átalakítást, főleg nem tömeges elbocsátást. Ez nem jelenti azt - közölte -, hogy eddig nem voltak kisebb átalakítások a struktúrában, vagy hogy ne lehetnének a jövőben is hasonlóak a bizottsági elnökök tapasztalatainak figyelembe vételével.

De ez nem fenyegetés, és nem is ígérgetés arra, hogy január 1-jétől fenekestül felforgatok mindent a Házban, és hogy tömegesen rakok az utcára embereket - fogalmazott, rögzítve, hogy ennek semmiféle indokát nem látja. A sajtó jövőbeni parlamenti működése kapcsán az Országgyűlés elnöke azt mondta: itt is lesznek kisebb, az ésszerű működést szem előtt tartó változások, amelyek "semmiképpen nem a liberalizmus irányába" mutatnak. A cél az, hogy normális, nyugodt rendben tudjanak a képviselők dolgozni - húzta alá.

Mindenki találja meg a helyét

Szerinte mindenkinek meg kell találnia a parlament épületben a helyét: az újságíróknak, a lobbistáknak, az érdeklődőknek, a szakértőknek; kategóriánként végig kell nézni, hogy ki miért van az épületben ülésnapokon.m Nem látom be, hogy a sajtószabadság elidegeníthetetlen része lenne az, amikor mozsárágyú nagyságú teleobjektívvel fotózzák a parlamenti képviselők asztalait - hozott példát. Közölte: tesz majd javaslatokat a Ház jövő évi működését illetően a frakcióvezetőknek és a változásokban kompromisszumra törekszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

A Terminátort idézve hív oltásra Arnold Schwarzenegger

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Raúl is koronavírusos lett

Raúl is koronavírusos lett