szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy évre visszamenőleg kéri a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudomány Egyetemi Karának Hallgatói Önkormányzata néhány volt hallgatójától, hogy adatlapjukat visszaküldve „kössenek” hallgatói munkavégzésre megbízást. A hvg.hu-nak az egyik exdiák számolt be a furcsa szerződéskötésről. Az egyetem rektora senkinek sem javasolja a papírok visszaküldését.

„Az alábbi levélben mellékelten küldjük a „nyilatkozat közéleti tevékenységről” és/vagy „megbízás hallgatói munkavégzésre” című dokumentumokat” – ez szerepel az SZTE Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) nevében aláíró Mechler Ákos levelében.

A HÖK kitöltési útmutatót is ad
©

A hallgatói önkormányzat kéréséről a hvg.hu-nak Hadnagy József ügyvéd úgy vélekedett, hogy a munkavégzésre vonatkozó megbízások négy évre visszamenő kiállítása több okból is történhet. „Egyrészt saját magukat ellenőrzik, és így akarják a gazdasági-pénzügyi dolgaikat rendbe tenni. Persze lehet az is, hogy valaki más akarja a működésüket megvizsgálni. Legyen az belső egyetemi, vagy külső hatósági ellenőrzés, az biztos, hogy ezek a dokumentumok nincsenek meg, és a hallgatói önkormányzat így akarja őket bepótolni.”

Egy másik ügyvéd, Varga Tamás szerint is hiány mutatkozhatott a hallgatói önkormányzatnál, amit most utólag „le kell papírozni”. A dokumentumokat áttekintve megjegyezte: amíg az egyikhez odaírták a dátumot, addig a másiknál ki sem töltötték. Kathi Krisztina munkajogász az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-nak arra hívta fel a figyelmét, hogy visszamenőlegesen szerződés megkötésére csak akkor kerülhet sor, ha például a felek a korábbi szóbeli megállapodásukat írásban rögzítik, de akkor ezt a tényt a szerződésnek tartalmaznia kell. A jogász szerint a BTK HÖK eljárása felveti a magánokirat-hamisítás gyanúját, amelynek vétsége egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

„Ha egy szerződést visszadátumoznak, az minimum okirat-hamisítás, így azoknak, akik kaptak a BTK HÖK-től ilyen papírokat, azt tanácsolom, semmiképpen ne küldjék vissza őket” – hívta fel a figyelmet a munkajogászhoz hasonlóan Szabó Gábor, az egyetem rektora. Hozzátette: ez a történet meglepetés számára is. Szabó Gábor elmondta, a hallgatói önkormányzatok vállalkozásokon, alapítványokon keresztül saját gazdasági tevékenységet végeznek. Egyrészt állami támogatásokkal gazdálkodnak, ezek kiutalása az egyetemen megy keresztül, ezért azokkal nem lehet gond. Ugyanakkor – vélekedett a rektor –, ha ezeknek a társaságoknak a gazdasági tevékenységével kapcsolatban adódnak problémáik, akkor azokkal kapcsolatban az adóhivatalnak tartoznak elszámolással. Szabó Gábor közölte, az esetet mindenképpen kivizsgáltatja.

Egyes pontokhoz, a levélben kapott útmutatás szerint, semmit sem kellett volna írni. Más pontokat előre kitöltöttek.
©

Hiba történhetett, mert nem megbízási szerződésnek kellene lennie a borítékban, hanem „nyilatkozatnak közéleti tevékenységről” – közölte a hvg.hu-val a BTK HÖK elnöke, Mechler Ákos. Közlése szerint csak maguknak készítenek kimutatást 2007-re vonatkozóan, ahhoz kellenek az adatok. Amennyiben az illető semmiféle pénzt nem kapott, akkor írjon egy papírt erről, és küldje vissza – tette hozzá Mechler.

További reagálás és a lefolytatott belső vizsgálat

A cikk megjelenése után Mechler Ákos postai levélben is elküldte szerkesztőségünknek a reagálását. Eszerint a BTK HÖK kimutatást készít arról – minőségbiztosítási okokból – hogy egyes hallgatói területek (újságírás, rendezvények szervezése) ellátását kik végezték el, és szerinte szó sincs visszadátumozásról. „A korábban történt juttatás megjelölése egy másfajta, évenkénti összesítő szemléletet jelentene, amely a jelenlegi kimutatással szemben téves eredményhez vezetne” – írta Mechler Ákos. Közölte azt is, hogy közéleti tevékenység ellátása esetén a hallgatók részére történő juttatásról a Hallgatói Önkormányzat határozatot hoz, ami a kifizetés végrehajtásának jogszabály által előírt kizárólagos feltétele.

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor a lezajlott belső vizsgálatokról is tájékoztatta a hvg.hu-t. Leszögezte, nem történt szabálytalanság az összeg átutalásával kapcsolatban. A rektor hozzátette: „Érthetetlen, milyen célja lehetett a levél kiküldésének, mivel – még ha feltételezzük is, hogy kitöltve, aláírva visszaküldik az érintettek – az egyetem által folyósított bármely kifizetéssel kapcsolatban a dokumentum nem alkalmas visszaélés elkövetésére, vagy korábban elkövetett esetleges visszaélés leplezésére.”

Bálint Csaba - Csikász Brigitta

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonéves gyerekkel is lehet majd igényelni a 3 milliós lakásfelújítási támogatást

Huszonéves gyerekkel is lehet majd igényelni a 3 milliós lakásfelújítási támogatást

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Átalakítják a Margit körutat is

Átalakítják a Margit körutat is