szerző:
M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meglehetősen eklektikus program vár az "ősfideszes” fesztivál, a 22. Bálványosi Szabadegyetem közönségére. A székelyföldi rendezvényen a közösségi médiáról Deutsch Tamás, a magyar foci helyzetéről Csányi Sándor OTP-elnök és Kubatov Gábor fideszes pártigazgató tart előadást. Továbbra sem tudni, hogy feltűnik-e a bulin a román államelnök, Traian Basescu, akit a korábbi évektől eltérően idén nem hívtak meg a fesztiválra.

Évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz a Bálványosi Szabadegyetemen. Csütörtökre már csak a Tusnádfürdőtől 30 kilométerre található Csíkszeredán volt szabad szállás, az első sátorozók már vasárnap megjelentek a településen, hogy legyen helyük táborozni, holott a buli csak kedden kezdődött. A bulizókat még az idén szinte naponta pusztító viharok sem tántorították el.

A 22. alkalommal megtartott rendezvény hivatalos neve megtévesztő, ugyanis már hosszú évek óta nem Bálványosfürdőn tartják a fesztivált, hanem egy másik székelyföldi üdülőhelyen, Tusnádfürdőn, innen a Tusványos elnevezés. A rendezvény eredetileg nem is fesztiválnak indult: a rendszerváltás után a liberális Fiatal Demokraták Szövetsége szervezte szabadegyetem programját elsősorban szakpolitikai és tudományos előadások töltötték ki, ám idővel egyre több koncertet szerveztek, egyre színesebb lett a buli. Ma már a fiatalok többsége az együttesekért, az ingyenes koncertekért keresi fel a tábort, de az utolsó napra, szombatra időzített Orbán Viktor-előadást is rendszeresen nagy tömeg hallgatja.

A szabadegyetem a mai napig megmaradt fideszes rendezvénynek, ahol a párt vezetői, ismert politikusai a fő meghívottak. A Fidesz tavalyi kormányra kerülése után a kabinet számos államtitkára, minisztere, országgyűlési és európai parlamenti képviselője fordult meg a táborban, idén az Orbán-kormány új nemzetpolitikája, a kettős állampolgárság – az előzetesen kiadott program szerint – a „nemzetegyesítés” a fő téma.

Amikor Orbán elengedi magát

A Bálványos ötlete egy kézdivásárhelyi házibuliban született meg 1989 decemberében, amikor Németh Zsolt fideszes politikus – jelenleg a Külügyminisztérium államtitkára – a román forradalom után meglátogatta erdélyi ismerőseit. Az első találkozókat a Kézdivásárhelytől húsz kilométerre található Bálványosfürdőn rendezték, később került át Tusnádfürdőre.

Orbán Viktor a 2005-ös Bálványosi Szabadegyetemen

A kilencvenes évek második felében, majd az ezredforduló után főleg a konfliktusokról, a vitákat gerjesztő kijelentésektől vált közismertté a szabadegyetem. A Fidesz politikusai – elsősorban Orbán – hol a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), hol az MSZP-s kormányokra tettek éles megjegyzéseket.

Az RMDSZ és a Fidesz között a viszony még az első Orbán-kabinet idején romlott meg, amikor a kormánypárt inkább a szövetséggel szembeforduló Tőkés Lászlót, illetve a körülötte csoportosuló erdélyi szervezeteket támogatta. (Bár a királyhágómelléki református püspök 2003-ig a szövetség tiszteletbeli elnöke volt, már a 2000-es romániai választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re.) Részben ezért a szövetség vezetői 2001 után évekig nem voltak hajlandók megjelenni a tusnádfürdői rendezvényen, az RMDSZ akkori elnöke, Markó Béla 2005-ben tért vissza a tusnádfürdői táborba. Idén az RMDSZ-t már a februárban megválasztott új elnök, Kelemen Hunor képviseli.

„Szeretik a focit”

A 22. Bálványosi Szabadegyetem programjába számos pikánsnak ígérkező előadást iktattak be a szervezők. Pénteken a magyar futball jövőjéről vitatkozik Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, civilben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója – a Fradi elnöke – és Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke.

 

Deutsch – aki korábban botrányos Twitter- és Facebook-bejegyzéseivel híresült el – péntek délben „Az innovatív nyelvhasználat a közösségi médiában” címmel tart előadást, a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó – a program szerint „jószolgálati nagykövetként” – pedig az önkéntességről beszél. A szabadegyetemre meghívót kapott Szalai Annamária, a Médiahatóság elnöke, aki a médiatörvényről fog „szabadon” beszélni Kovács Zoltánnal, a kormány kommunikációs államtitkárával.

Basescu nem kapott meghívott

Nem ez volt az egyetlen ok, ami miatt a tusnádfürdői rendezvény időről időre a figyelem középpontjába került. A szabadegyetem fesztelen légkörét kedvelő Orbán Viktor többször tett olyan kijelentéseket az elmúlt években, melyek vitákat gerjesztettek Magyarországon és Romániában. 2004-ben diplomáciai viharokat keltett a két ország között, amikor azt mondta, hogy "a romániai demokrácia állapota ma nem jogosítja fel Romániát arra, hogy gyors felvételében reménykedhessen az Európai Unióba". 2005-ben pedig az előző évi eredménytelen kettős állampolgársági népszavazásra utalva Orbán azt mondta, "amikor a baloldal erre időnként lehetőséget kapott, akkor rárontott a saját nemzetére".

Vihar után az idei fesztiválon
©

Az utóbbi években különösen a román államelnök látogatásai tették izgalmasabbá a fesztivált. Traian Basescu a 2009-es rendezvényen – a hallgatóság füttykoncertjétől kísérve – kijelentette, az erdélyi magyarok ne reménykedjenek az autonómia megszervezésében, mert a román alkotmány nem teszi lehetővé az etnikai területi önrendelkezés kialakítását. Tavaly pedig arról beszélt, hogy a Nemzetközi Valutalappal vitázó Magyarország veszélybe sodorhatja a térségbeli valutákat is.

Az idei szabadegyetemre Basescu már nem kapott meghívott, bár a szervezők szerint a román államfő érdeklődött náluk a fesztiválról, így nem kizárt, hogy a köztársasági elnök is tiszteletét teszi a bulin.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Vihar tombolt Tusványoson

Az előző esti heves vihar után folytatódik csütörtökön a 22. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) programja.

MTI Világ

A honosítás körül forog az idei "Tusványos"

Az "Összenő, ami összetartozik" mottóval július 19-24. között Tusnádfürdőn sorra kerülő táborban - amelyet az első bálványosi, majd az azt követő tusnádfürdői helyszín miatt Tusványosként is szoktak emlegetni - a fő előadások jelentős része "a magyar állampolgárság kiterjesztése" köré csoportosul.

Vélemény

Tusványosi Orbán-skizo

Orbán Viktor, a korábbi évekhez hasonlóan, az idén is programbeszédet tartott a Bálványosi Szabadegyetem tusnádfürdői, (tusványosi) rendezvényén. Nyugat-Európa restriktív és szabadpiaci változásaira burkoltan rábólintott, ezzel utalt arra, hogy hatalomra jutván, a reformokat nem feltétlenül szívja vissza, mi több, esetleg folytatja is. Csak amíg a posztkomcsik csinálják, addig hazaárulás, ha ő, szükséges felújítás. Ez a skizoid politikai mélység a tusványosi beszéd igazi rejtett üzenete.