szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?

A lift nem működik, a lépcső burkolata hiányos, a bemutatótermekben csak látszatlátnivalók fogadnak, a kiszolgáló helyiségeknek csupán a falai meredeznek, az építészeti esztétikai hiányosságoknak pedig se szeri, se száma. E kép fogadta a látogatót szeptember elején Sátorhelyen, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen. Pedig a fogadóépületet augusztus 28-án ünnepélyesen átadták.

A „Hortobágy szelleme” kísért Mohácson is. Az uniós támogatásokból felújított Hortobágyi Csárdát május 30-án nagy ünnepség keretében avatta fel Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - hogy a hely az ünneplés után azonnal be is zárjon, hiszen félkész állapotban adták át. A csárda azóta is zárva. Mohácson hasonló történt. A Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) egy térségi programban nyert 1,058 milliárd forint uniós támogatást a siklósi vár felújítására, a dél-dunántúli borvidék pincéinek rekonstrukciójára és a Duna-partfal egyik szakaszának megerősítésére. A 80 százalékban támogatott program végösszegéből 354 millió forint jutott az 1526. augusztus 29-ei mohácsi csata emlékére 1976-ban létrehozott emlékpark bővítésére.

Elnyújtott felülvizsgálat

A Vadász György Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész tervei alapján elkészült, négyszintes, üvegkupolás épület teteje korona formában záródik és igazán impozáns látványt nyújt, egységben az emberi csontokat jelképező hatalmas, korábban készült bejárati vaskapuval. A héthektáros parkban 120 kopjafa vagy sírhely emlékeztet a török elleni harcban elesett magyar áldozatokra.

Távolról szép, közelről kiütköznek a hibák - nézze meg képeinket!
©

A Bajnai-kormány idején elnyert Siklós-Mohács Turisztikai Tengely projekt eleve később indulhatott el, mivel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség késve engedélyezte. Ennek egyik oka az volt, hogy az Orbán-kormány felülvizsgáltatta az elődje által megkötött szerződéseket, ami jelentős időkieséssel járt. A közbeszerzés kiírása után végül 2010. június 17-én írta alá a szerződést a nyertes IGN Zrt. mint fővállalkozó a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal. A szerződésben foglaltak szerint a munkálatok kezdési időpontja 2010. augusztus 13., a teljesítési határidő pedig 2011. március 24. lett volna. Az is papírra került, hogy a határidő csúszása esetén kötbér terheli a fővállalkozót.

Ötször módosított határidő

Az aláírás óta ötször módosították a teljesítési határidőt, a 2011. április 21-én keltezett utolsó szerződésen a birtokbaadás időpontja 2011. június 30. De ez sem teljesült, így bizonytalanná vált, hogy a csata 485. évfordulóján sor kerülhet-e az emlékhely új épületének ünnepélyes átadására. Végül Kövér László, az országgyűlés elnöke és Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság elnöke jelenlétében - a számtalan hiányosság ellenére - az aktus lezajlott.

„Jelenleg a próbaüzem zajlik, a teljes befejezés pedig október 10-ére várható” - nyilatkozta a hvg.hu-nak Buchert Eszter projektmenedzser. Akkor már működnie kell a látogató- és rendezvényteremnek, valamint az információs központnak.

Ferdén álló kopjafák: sok apróságon lenne még mit javítani - nézze meg képeinket!
©

A DDNP igazgató-helyettese szerint ebben az átmeneti időszakban is fogadni tudják a látogatókat, ám az alsó szint kiállítóterme meglehetősen hiányos és sok az apró esztétikai probléma. A falakon lóg néhány, az ásatások során előkerült kézi fegyver, de ez a tervezett kollekciónak csak kis szelete. Működik egy animációs kivetítő, ami az egykori csata jeleneteit igyekszik feleleveníteni, ám a monitorját vízszintesen helyezték el, ezért egyszerre csak kevés ember fér hozzá. Látogatói észrevételek hatására úgy döntöttek, hogy a szerkezetet a falra szerelik.

Kincstári késlekedés miatt kötbérezés

Buchert Eszter ismeretei szerint a határidőcsúszás oka pénzügyi elszámolás. Néhány alvállalkozó ugyanis nem jutott hozzá az őt megillető összeghez, így nem tudta kifizetni dolgozóit, akik erre visszavettek a munkatempóból. A késedelmes kifizetések egyébként már az Államkincstártól indultak, ahonnan több hónapos határidőcsúszással történt az átutalás.

A projektmenedzser kérdésünkre kifejtette, hogy az uniós pénzek kifizetése fedezetkezelői rendszeren keresztül működik. A DDNP műszaki ellenőre igazolja a teljesítést, ami után az összeg arányos része lehívható. Nekik csak a fővállalkozónak és az első számú alvállalkozónak átutalt pénzösszegre van rálátásuk, onnantól nem tudják követni az eseményeket. A kialakult helyzet miatt egyébként érvényesítik a kötbérezést, aminek összege napi 520 ezer forint. Az már a fővállalkozó dolga, hogy ezt át tudja-e hárítani a teljesítéssel elmaradt alvállalkozókra.

Harajka Róbert, az IGN ZRt. vezérigazgatója szerint már az első időszakban április 30-ára kellett módosítani az eredeti határidőt, mivel nem volt biztosítva a finanszírozás. Aztán történtek műszaki változtatások, majd a szerkezetgyártó alvállalkozó ment csődbe. Ezért újra kellett szervezni a munkát.

A kincstár kétszer utalt késedelmesen, "a 80 százalékos készültséghez csupán 35 százalékos volt a teljesítés, ami jelentős terhet rótt a résztvevőkre" - nyilatkozta a vezérigazgató. E tények is közrejátszottak az alvállalkozók közötti elszámolások elmaradásában, ami eleve magában hordozta a határidőcsúszást.

Az épületet egyébként már birtokba adták, a hiánypótlásba vett javításokat szeptember 30-áig elvégzik. Némileg javít a helyzeten, hogy a kincstár az elmúlt héten teljesítette elmaradását. „A körülményektől függetlenül elkészítettünk egy különleges épületet, a határidőcsúszásért nem minket terhel a felelősség” - mondta az igazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kereszttűzben a félkész Ybl-villa

A Budai Vár tövében épülő Ybl-villa tulajdonosa, a Budapanoráma Kft. nyilvános bejáráson mutatta be a félkész házat, amelyet legkésőbb 2007-re szeretnének befejezni. Az építkezés befejezésének legnagyobb akadálya, hogy a tervezett üveghomlokzat megépítésére a kerület egyelőre nem adta áldását.

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Másodpercenként 32 000 billió számítást végez majd a britek új szuperszámítógépe

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Kecskemét fideszes polgármestere nem szeretne ellenzéki előválasztást

Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról

Visszavonják az orosz csapatokat az ukrán határról