szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz órától az AES Teréz körúti irodája, déltől pedig az amerikai nagykövetség előtt tüntetnek a berentei és tiszapalkonyai hőerőművek dolgozói. Ennek oka, hogy az amerikai érdekeltségű AES Borsodi Energetikai Kft. több mint három hónapja nem fizeti a munkabérüket és egyéb járandóságukat. Három autóbusszal érkeztek Budapestre a borsodi dolgozók.

Az AES május hónapban csődvédelmet kért maga ellen, ezt megelőzően pedig felfüggesztette a két borsodi hőerőmű működését. Tulajdonosai adásvételi szerződést kötöttek a Civis Capital Ingatlanfejlesztési és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-vel, de erre a megállapodásra rá kell bólintania az energiahivatalnak is.

Közben a beszállítók részben pénzükhöz jutottak, míg a dolgozók bő negyedéve nem kapnak fizetést. A fiatalabbak egy része keres magának munkahelyet, és ha talál a munkanélküliséggel sújtott Borsodban, akkor leszámol. Aki viszont évtizedek óta a cég alkalmazottja, egy felmondással elveszítheti a neki járó végkielégítést. Többen azért kerülnek egyre szorultabb helyzetbe, mert nem tudják fizetni a felvett hitel törlesztését.

Erre a lehetetlen állapotra próbálnak ma rávilágítani a cég irodája és az USA nagykövetsége előtti tüntetéssel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Mi az: ha becsukja 4 percre, megöli a koronavírust (is)?

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Komoly indokkal kérvényezhetik a gyerekek távolmaradását a szülők

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik