szerző:
SNM
Tetszett a cikk?

Hargitai György és köre lehettek a félresikerült egerszalóki fürdőberuházás "amerikai befektetői", valamint a konkurens demjéni és a csak az ötlet fázisáig jutó kiskőrösi fürdő háttértámogatói.

Több, Amerikában egymásba fonódó személyi szál igazolhatja azt a régi pletykát, amely szerint valamilyen módon a kilencvenes évek során tisztázatlan körülmények között Miamiba távozott (és a korabeli sajtóhírek szerint a magyar államnak közvetve milliárdos kárt okozó) Hargitai György és köre lehettek a félresikerült egerszalóki fürdőberuházás "amerikai befektetői". Az egerszalóki projektet parlamenti albizottság és sajtóhírek szerint rendőri szervek is vizsgálták.

A befektetés körül sertepertélők közé tartozhatott Peter Galdi, akinek az MVM offshore ügyleteiben játszott feltételezhető szerepéről korábban cikket közöltünk. Galdi pedig együtt szerepel egy floridai bejegyzésű cég tisztviselői között Sebestyén Péterrel, aki a részben MFB-pénzből épülő egerszalóki fürdő körül fordult meg hol ilyen, hol olyan minőségében.

A hvg.hu információi arra utalnak, hogy a ma is befejezetlen, egyre növekő számlájú egerszalóki projekt demjéni konkurensének születésénél is ez a társaság – illetve Hargitai ismerőse, Apró Piroska – bábáskodhatott. Ráadásul pár évvel később Kiskőrösön egy másik Galdi-üzlettárs végül csak a körülmények összjátékának köszönhetően nem indított egy még újabb, nagyszabású fürdőprojektet.

Nyalták a sót

A Heves megyei település fürdőépítése eredetileg magánberuházásnak indult 2002-ben. Az egerszalóki sóhegy hasznosítására kiírt tenderének nyertesétől a projekt nem egészen világosan került át a két cég, az FCI Hungary Kft. és a HH Global Capital Partners Inc. által gründolt Szalók Holding Kft.-hez (ma már zrt.). A két vállalat "amerikai befektetőkből" álló hátterére hivatkozással azonban akkor még el lehetett kerülni a kínosabb kérdéseket.

©

A beruházás ezután gyorsan vonzotta az állami pénzeket. A Széchenyi-tervből a Szalók Holding nyolcszázmilliós támogatást kapott, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig kétmilliárddal szállt be a teljes egészében 15 milliárdosra saccolt beruházásba. Az MFB és a CIB Bank később hitellel támogatta meg a befektetést – az MFB fürdőépítésre nyújtott hitelének összege banktitok, de a korábbi tervezetek alapján milliárdos nagyságrendről beszélhetünk. A projekten belül épülő szállodához az állami bank 1,5, a teljes beruházáshoz a CIB 5,3 milliárdos hitelkeretet nyújtott.

A projektindításhoz emellett 745 milliós kölcsönt kapott a HH Global a Strabag-érdekeltség kivitelezőtől, a BRVZ Kft.-től. Könnyen látni, hogy az "amerikai befektetőknek" az eredetileg tervezettnél jóval kevésbé kellett a zsebükbe nyúlni, a rossz nyelvek pedig további hitelnyújtó bankokat is emlegetnek.

Üzleti modell

A hvg.hu a beruházásra rálátó, névtelenséget kérő forrása szerint a projekt körül valósággal nyüzsögtek a Magyar Szocialista Párt prominensei, lokális nagyságok és országos nevek egyaránt. A pletykák szerint a szocialisták legalábbis a dominánsan uniós forrásokból 1,4 milliárdos áron épülő egri út dobta fel ennyire.

A Magyar Nemzet akkori cikke szerint nem csak Medgyessy Péter akkori kormányfő tett vizitet Egerszalókon: a napilap információi szerint Hargitai György személyesen is megjelent az építkezésen. Hargitai a nyolcvanas évek végén együtt dolgozott Apró Piroskával, Gyurcsány Ferenc anyósával. A régi ismerős Apró állítólag Medgyessynek is bizalmasa volt. (Hargitairól bővebben olvashat korábbi cikkünkben található keretes írásunkban.)

Egerszalóki fürdő: sejtelmes fények

A beruházás folyamata később lelassult. "A terveket folyamatosan módosítgatták, ami leginkább a kiszolgáló egységeken látszott meg. Lehetett érezni, hogy kinek milyen helyiséget ígértek oda, butikot, presszót. És ezekért a pénzeket valószínűleg be is szedegették" – vélte forrásunk. A projekt főbb elemei viszont lassabban haladtak, végül a beruházás a felek vitájába fulladt. Mentve a menthetőt, az MFB végül kivásárolta a félkész szállodás-fürdős turisztikai épületegyüttest, amely csak az elmúlt három évben – immár az állami bank keze alatt – 2,6 milliárdos veszteséget hozott össze.

A Napi Gazdaság korábbi információi szerint a beruházás alatt legalábbis az egyébként a fürdőépítésben hárommilliárdos áron kivitelezői feladatokat ellátó Strabag-érdekeltségű vállalat kölcsönét a klasszikus offshore területnek számító Delaware-ben honos HH Global eltérítette, és mint saját tőkét a Szalók Holdingba pakolta.

"Amerikai üzletemberek"

A HH Global Capital Partners elnöke a floridai online cégnyilvántartás szerint Sebestyén Péter. Sebestyén és a korábban már említett Peter Galdi az ugyanitt megtalálható cégiratok szerint egyszerre voltak a Transfer Technology International USA, Inc. igazgatótanácsának tagjai régebben.

Fejlesztési bankos

Zdeborsky György, aki a gyakorlatilag a fürdőberuházás egésze alatt a Magyar Fejlesztési Bank legfelsőbb vezetésébe tartozott, 2005 és 2007 között felügyelőbizottsági feladatokat látott el a Krautland Invest Kft.-ben. A Krautland az épülő M0-s körgyűrű nyomvonalán ruházott be ingatlanba: bevásárolt, majd átminősíttetett beépíthetőségű telkein az autópálya-építéshez szükséges földkisajátításért járó kompenzáción kasszírozott sokat. Zdeborsky egyik társaként az fb-ben Szász András ült, akinek korábban Hargitaival közös cége, a későbbi MVM-ügyben pedig egy Peter Galdi-féle vállalattal közös üzlete volt. A Krautland ekkori két tulajdonosa közül az egyiket – az Esplanade Kft.-t – Szász ügyvezette, a texasi bejegyzésű másik tulajdonos, a NetCard Inc. ügyvezetője ma a texasi Secretary of State hivatalának tájékoztatása szerint a Krautlandnál is hasonló pozíciót betöltő Kontra Péter.

Sebestyén saját nevén az egerszalóki beruházásban apartmanberuházó Paracelsusban (jelenleg felszámolás alatt, a százmilliónál nagyobb adótartozást felhalmozók listáján van) is érdekelt volt, itteni üzletrészét a Cominvest Ltd-től vette át – mint azt a HVG megírta. A Cominvest ügyvezetője egyébként ugyanaz a Csőke László, aki a Szalók-résztulajdonos FCI-ben is üzletrésszel bírt. Csőke állítólag a videotonos időkből ismeri Hargitait, de a kapcsolat tagadhatatlan. Az egri férfi az ekkor Miamiban időző Hargitai Great Western Casinos nevű cégéhez kísértetiesen hasonló nevű vállalatot gründolt itthon, ma pedig tulajdonostársak a Consinvest Kft. tanácsadócégben. A Szalók Holding felügyelőbizottságában pedig egy másik régi ismerős, a Hargitaival annak idején a Mágnáskert éttermet együtt működtető Vas György ült.

Különös konkurencia

Informátorunk szerint a teljes beruházás befejezéséhez még további milliárdok szükségesek, miközben a már üzemelő fürdőnek komoly konkurenciát támasztott a közeli Demjénben időközben elkészült, a szalókinál olcsóbb termálfürdő. Forrásunk szerint az egerszalókira már csak az alacsonyabb fekvés, és ezáltal a vízellátás miatt is veszélyt jelentő demjéni beruházást a versenytárs mögé sejthető Hargitai régi ismerőse, Apró Piroska "intézte el, ettől aztán kitört Szalókon a pánik".

A meglepő adalék egyébként alátámasztható. A közeli település fürdőfejlesztő cégének, a Demjén Termál Fürdő Kft.-nek egyik tulajdonosa, Tóth Péter egy másik cégét, a Realest 2004 Kft.-t egy olyan társaságtól vette át, ahol Apró Piroskának, de minden bizonnyal Hargitainak is voltak ismerősei. A Tóth előtti ügyvezető, Fabriczki Magdolna a Gyurcsány-anyóssal egy időben dolgozott a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airportnál. A hasonló nevű Realest Kft., amiből a végül Tóth érdekeltségébe kerülő névrokon cég korábban kivált, Csőke Lászlót is tulajdonosai között tudhatta.

Kiskőrösi kísérlet

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Önkormányzat fideszes elnöke 2003-ban és 2004-ben is írásbeli kérdést intézett Csillag István akkori gazdasági miniszterhez az egerszalóki beruházás kapcsán, mindkét alkalommal "Ki áll a háttérben" címmel. A turisztikai kérdéskörökben aktív Lasztovicza azt tudakolta a minisztertől, hogy "megnézte-e azt, hogy kik vannak a Szalók Holding Kft tulajdonosi körében", a korábban idézett Magyar Nemzet-cikk kapcsán felemlegette Hargitai és a CW Bank történetét, majd rákérdezett: "hogyan lehet állami támogatást nyújtani a Szalók Holdingnak?".

©

Ehhez képest a politikus menye alapító tagja volt a 2009 májusában, tudomásunk szerint fürdőberuházásra alapított Indenpendent Global Energie-HU Kft. nevű cégnek. A másik tulajdonos, az ügyvezető Emeric Joseph Feller mellett 2009 szeptemberétől a cégben megjelent egy harmadik tulajdonstárs, az Independent Global Energy Holding Group floridai székhelyű vállalat is. Ennek ügyvezetője Peter Galdi, elnöke a magyar származású, de francia illetőségű Feller, alelnökei Peter Gangli és Ferenc Szentes.

Peter Galdi és Hargitai György üzlettársak voltak a Gáldi ügyvezette delaware-i illetőségű Interlotto Inc. beolvadása után a First Global Solutions Inc-ben. Utóbbi 2000-es éves jelentése szerint Gáldi elnökként, Hargitai alelnökként funkcionált a vállalatban, mielőtt az is megszűnt. Gáldi nevéhez körülbelül három floridai, hasonló nevű "interlottós" cég is fűződik. Ebből egy ma is aktív, 2010-es éves jelentése szerint az Inter Lotto Inc. elnöke Galdi, alelnökök Hargitai György, Peter Gangli és egy Kevin D. Johnson nevű férfi.

Pályázati kapcsolatok

Információink szerint Feller "Imre" 2009 során egyszer csak megjelent a faluban, majd besétált a polgármesteri hivatalba, ahol előadta "pályázati kapcsolatait", amelyeket felhasználva Kiskőrösön állami forrásokat lehetne bevonni egy termálfürdő-beruházásra, amelyre egyébként a települést adottságai alkalmassá tennék.

Céget végül Feller a helyi fideszes önkormányzati képiselő Lasztovicza Lászlónak a mostani feleségével gründolt, a pletykák szerint a fürdő remélt helyszíne körüli ingatlanok fejlesztésére. A politikusfeleség végül 2010 júniusában kilépett a vállalatból. Ő a hvg.hu kérdésére elmondta, igazából a cég létrehozása után rögtön meggondolta magát, de csak egy év után tudott kapcsolatba lépni a külföldre távozott Fellerrel. Tudomása szerint a kérdéses időszakban a cég nem végzett érdemi tevékenységet. Lasztovicza Lászlót is megkerestük, ő testvérére vonatkozó kérdésünkre azt közölte, nem is tudott az egerszalóki beruházók és Feller közti kapcsolatról, emellett bátyját "évente, ha kétszer" látja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Egerszalóki fürdő: parlamenti vizsgálat

Parlamenti albizottság elé került a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szerepvállalása az egerszalóki fürdő- és szállodafejlesztés "sok ponton zavaros" ügyében - mondta az albizottság fideszes elnöke kedden.

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Megzavarhatja a pacemakert az iPhone 12

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Putyin szerint stabilizálódik a járványhelyzet Oroszországban, enyhíthetnek a korlátozásokon

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX