szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár nehéz tárgyalásokra számítanak a kormányban, a kabinet befolyásos politikusai abban bíznak, hogy januárig sikerül megállapodni az IMF-fel. A kormányban arra számítanak, hogy több olyan ügyben is engedniük kell, melyek eddig a második Orbán-kabinet gazdaságpolitikájának legfőbb elemei voltak. Matolcsy György tekintélye a kabineten belül már szertefoszlott, de a miniszterelnök ragaszkodásának köszönhetően biztosan a helyén maradhat.

A végtörlesztési lehetőség és a bankadó megszüntetése, a gyes-gyedre vonatkozó szabályok visszaállítása – több kormányzati forrás szerint várhatóan ezek a feltételek kerülhetnek be az IMF-fel kötendő új hitelkeret-szerződésbe. A hvg.hu által megkeresett, nevük elhallgatását kérő kormányzati politikusok szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a Valutaalappal csak be akarja biztosítani magát a piacokon, hogy leszorítsa az állampapírok hozamát, nem szeretné lehívni a hitelt, így arra számít, hogy kedvezőbb feltételeket tud kialkudni az IMF-fel folytatott tárgyalásokon.

A kormány múlt csütörtökön kezdeményezte, hogy szülessen egy "új típusú megállapodás" a Nemzetközi Valutaalappal. Ezt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken személyesen közölte is az IMF-nek az éves országvizsgálat keretében Magyarországon tartózkodó képviselőivel. A kezdeményezésről a washingtoni székhelyű Valutaalap, valamint az Európai Bizottság is hétfőn kapta meg a hivatalos írásbeli megkeresést. A nemzetgazdasági miniszter a hétvégén úgy fogalmazott, „ez csak egy keret, amely biztonsági tartalékként lebeg, és amelyet, ha nagyon leromlana a gazdaság helyzete az euróövezetben, akkor lehívhatnánk, és amely nem váltja ki a piaci finanszírozást”.

„A török trükköt már nem veszik be”

A kormányban arra számítanak, hogy január-februárig lezárulnak a tárgyalások a nemzetközi pénzügyi szervezettel, de talán már a következő hetekben kiderülhet, mit kér az IMF és a magyar kormány ebből mit tud vállalni.

Orbán és Matolcsy hétfőn a parlamentben - a feketeleves még hátra van
©

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás pletykának minősítette azt a pénzpiacon terjedő információt, mely szerint Magyarország a török példa követésére készül. Törökország a válság berobbanása után másfél éven át tárgyalt a Valutaalappal egy készenléti megállapodásról, majd 2010 márciusában közölte, hogy nincs szüksége segítségre. Pénteken az amerikai gazdasági hírügynökség, a Bloomberg – Timothy Ash, a brit Royal Bank of Scotland (RBS) vezető elemzőjére és Peter Attard Montalto, a Nomura szakértőjére hivatkozva – azt írta, az NGM mindössze a pénzpiacokat akarhatta megnyugtatni a csütörtöki bejelentéssel, hogy így erősítse a forintot és vegye elejét a várható leminősítésnek, ám a szerződést végül a túl szigorú feltételek miatt nem fogják megkötni. Ash a hvg.hu-nak adott interjújában egyenesen "kudarcra ítélt elképzelésnek, illúziókergetésnek" nevezte a kormány szándékát, hogy „biztosítást” kössön a Valutaalappal.

Bár ezt a verziót több, hvg.hu által megkeresett fideszes parlamenti képviselő-szakpolitikus sem tartotta kizártnak, kormányzati források szerint egy ilyen „trükk” csak átmenetileg nyugtatná meg a piacokat. „Mivel Gyuri kijelölte a januári időpontot, erre a piacok felkészültek. Ha nem lesz szerződés, akkor az nagyon csúnyán kihatna a forintra, még egyszer nem veszik be a török trükköt” – mondta egy kormányzati forrás.

Amitől tartanak

Információink szerint a kormányban arra számítanak, hogy a tárgyalásokon előkerül a végtörlesztés ügye, mert az IMF korábban is jelezte, hogy ez veszélyezteti a pénzügyi rendszer – azaz a bankrendszer – stabilitását. Ezt az Európai Bizottság is kifogásolta, hétfőn azt közölte, tízhetes határidőt adott Magyarországnak, hogy reagáljon a külföldi bankoknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggályaira.

Kormányzati források arra számítanak, hogy ebben is kompromisszumra lehet jutni a szervezettel, mert az adósok egyébként is csak december 31-ig kérvényezhetik hitelük egy összegbeli, kötött árfolyamú visszafizetését. „Meg lehet ígérni, hogy 2012-ben nem bővítjük a lehetőségeket” – mondta egy forrás, milyen ajánlatot tehet a kabinet a Valutaalapnak.

Szintén biztosra veszik a kormányzati és fideszes szakpolitikusok, hogy a bankadó is téma lesz az egyeztetéseken. 2010 júliusában az IMF-EU delegáció azt kérte, hogy a bankadó 2012-ben szűnjön meg, ahogyan azt a kormány eredetileg tervezte. A jelenlegi tervek szerint viszont megfelezett mértékben a későbbiekben is fennmaradna. A bankadóval az IMF-nek az volt a legnagyobb baja, hogy arra ösztönzi a külföldi anyabankokat, ne nyújtsanak kihelyezhető forrásokat a magyar leánybankoknak. Az egyik neve elhallgatását kérő kormánypolitikus szerint a kabinet azzal engedhetne, hogy 2013-ban végleg kivezetné ezt az adófajtát.

A kabinetben arra is számítanak, hogy a gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermekgondozási díj (gyed) is szóba kerülhet az egyeztetéseken. Az IMF által – még a 2008-ban kötött szerződés értelmében – elvárt kiadáscsökkentés keretében a Bajnai-kormány 2010 májusával csökkentette a támogatás időtartamát, ám az Orbán-kabinet a Fidesz választási ígéretének megfelelően visszaállította a régi szabályokat. Most a kormányban arra számítanak, hogy ez a kérdés újból előjön a tárgyalásokon.

Matolcsy megingott, de marad

Azt viszont a hvg.hu által megkérdezett kormányzati és fideszes politikusok kizártnak tartják, hogy az IMF a kormány szerkezetének átalakítását vagy Matolcsy György miniszter távozását kérné a szerződés megkötéséért cserében.

Ahogy azt is biztosra veszik a nagyobbik kormánypártban, hogy Orbán nem fogja elengedni annak a miniszterének a kezét, akivel szoros szövetségben alakította ki az elmúlt másfél évben követett – és most részben feladott – gazdaságpolitikáját. "A kormányfő szokott másokra hallgatni, sőt, hagyja magát meggyőzni is, ha közlik vele, hogy olyan korlátokba ütközik, amiket nem tud áthágni. Matolcsy Györgyben viszont annyira hitt, hogy ezzel a saját elképzeléseit is fel kellene adnia" – fogalmazott egy kormánytag.

Bár a hvg.hu információi szerint a miniszterelnök nem örült neki, amikor Matolcsy a múlt héten közölte vele, hogy a spekulációk megakadályozását és a leminősítést az IMF-fel való kiegyezés révén lehet csak megakadályozni, végül áldását adta a gazdaságpolitikai fordulatra – mindössze azt kérte, hogy Matolcsy vállalja és kommunikálja a döntést. A nemzetgazdasági miniszter mellett hétfőn a Fidesz frakciója is kiállt: Lázár János, a képviselőcsoport vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormánypárti képviselők körében száz százalékos Matolcsy támogatottsága. Igaz, erre kormánytag forrásunk csak annyit jegyzett meg nem kevés malíciával, hogy "ez persze nem jelent semmit, hiszen egy hete még az IMF ellen is szabadságharcot vívtunk".

Egy kormányzati forrás szerint még arra sincs szükség, hogy az NGM struktúráját átalakítsák. „Azért szüntettük meg a kormányváltás után az önálló Pénzügyminisztériumot, hogy ne csak a könyvelői szempontok kerüljenek előtérbe, inkább a gazdaságfejlesztés domináljon. Már a minisztérium PM-es szárnya felülkerekedett, a gazdaságfejlesztés háttérbe szorult, a tárca legbefolyásosabb államtitkára, Naszvadi György lett, aki az államháztartásért felel” – mondta a hvg.hu-nak a politikus. Szerinte jelzésértékű, hogy Naszvadi szinte az összes kormányülésen jelen van.

Ennek ellenére forrásaink szerint Matolcsy tekintélye már korábban jelentős mértékben csökkent, amit az IMF-hez való visszatérés tovább gyengített. Ezért a Fideszben nem tartják kizártnak, hogy a jövőben a gazdaságpolitikára a párt befolyásos szakpolitikusai nagyobb befolyással lesznek. Példaként Rogán Antalt, a parlament gazdasági bizottságának elnökét említik a nagyobbik kormánypártban, aki a fideszes képviselők szerint a háttérben többször is igyekezett visszafogni, puhítani a Matolcsy által követett gazdaságpolitikát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbán csak utalt az IMF-re - percről perce a parlamentből

Matolcsy György szerint nem küldte el a kormány az IMF-et, hanem csak lezártak egy hitelszerződést. A nemzetgazdasági miniszter közölte, decemberben kezdődnek a tárgyalások, a kormány pedig nem újabb hitelt akar felvenni, csak pénzügyi védőhálót szeretne. Orbán Viktor is beszélt, de arra ügyelt, ne vegye a szájára az IMF-et. A parlament az adórendszerről dönt, az igazságszolgáltatás átalakítását koherenciazavar miatt levették a napirendről.

Zentai Péter Gazdaság

Vágyálom az IMF-biztosítás, szigorú feltételekre készüljünk

Kudarcra ítélt elképzelés, illúziókergetés a kormány szándéka, hogy „biztosítást” kössön a Valutaalappal – állítja a hvg.hu-nak adott interjúban Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piacokra szakosodott fő elemzője. Szerinte a Magyarország körül felforrósodott levegő fő oka a kormány politikája, annak kiszámíthatatlansága. Az utóbbi idők egyik legnagyobb baklövésének tartja, hogy a kormány súlyos pénzeket fektetett a Molba.

hvg.hu Itthon

Matolcsy fejét hiányolta Kövér az IMF-blamázs miatt

„És Matolcsy még miniszter?” – kérdezte a Fidesz szerdai elnökségi ülésén a kormányfő-pártelnöktől Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. A hvg.hu meg nem erősített forrásból úgy értesült, hogy Orbán Viktor ezt megelőzően közölte a párt vezetőségével, hogy a kormány ismét az IMF-hez fordul.

hvg.hu Gazdaság

Kapituláció után: Orbán sokat fizethet az IMF-EU-hitelért

Amennyiben az Orbán-kabinet valóban meg akar állapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal, kénytelen lesz feladni a „függetlenséget” és teljesíteni a feltételeiket. Ha így alakul, Orbán Viktornak, aki többek között éppen a két nemzetközi szervezet ellen hirdetett szabadságharcot, lesz bőven elszámolni valója, hiszen a tavalyi szakítás óta több alkalommal illették kritikával a magyar gazdaságpolitikát. Emiatt esélyes, hogy több eddigi intézkedésében irányt kell váltania, vagy legalábbis eukonformmá kell tennie őket.

hvg.hu Gazdaság

Ilyen IMF-megállapodást köthetnek Matolcsyék

Továbbra is csak találgatni lehet, hogy milyen megállapodást köt Magyarország az IMF-fel, a nemzetgazdasági tárca által használt kulcsszó és a kiszivárgott összeg mindenesetre az egyik forgatókönyv felé billenti a mérleget - írja a Világgazdaság (VG). A Napi Gazdaság már készpénznek veszi a VG által is felvázolt lehetséges forgatókönyvet.

MTI Gazdaság

Matolcsy az IMF-ről: a növekedési fordulathoz kell a pénzügyi védőháló

A növekedési fordulathoz egy olyan pénzügyi védőhálóra van szükség, amely megvédi Magyarországot az eurózóna látható, mélyülő válsága ellen, de nem növeli az államadósságunkat - indokolta a nemzetgazdasági miniszter az IMF-fel tervezett új típusú együttműködés szükségességét az m1 A lényeg című műsorában vasárnap este.

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Felszámolták a Magyarországnak milliárdos kárt okozó nemzetközi bűnszervezetet

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán