Tetszett a cikk?

Ha a kormány és az IMF-EU között most folyó tárgyalásokon a felek jövő hétfőig nem jutnak dűlőre egymással, komolyan gyengülhet a forint, ha viszont megszületik a megállapodás, az Orbán-kabinetnek a június elején meghirdetett 29 pont közül jó néhányban vissza kell lépnie. Ez persze a Fidesz népszerűségi mutatóit tépázhatja meg. Orbán csütörtökön találkozik a küldöttséggel.

Néhány napja folynak a megbeszélések a Christopher Rosenberg vezette húsz fős IMF-EU-küldöttség és a Varga Mihály-Matolcsy György vezette magyar kormánydelegáció között a Magyarországnak korábban nyújtott és októberben lejáró 20 milliárd eurós készenléti hitelkeret decemberig történő meghosszabbításának, illetve 2011-től, egy újabb, úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodás megkötésének gazdaságpolitikai feltételeiről.  

Orbán Viktor és Navracsics Tibor. Nehéz helyzetben a kormány.
©

Információk szerint az IMF-EU duó legfontosabb követelése, hogy a magyar kormány nyilvánosan kötelezze el magát a GDP 3 százalékánál kisebb jövő évi deficitcél mellett. A Valutaalap felhívta a figyelmet, ez azért is elengedhetetlen, mert Magyarország számára éves szinten 150 milliárd forint adósságszolgálati többletterhet eredményezett, amikor a választások után – az emlékezetes Kósa-beszéddel és az azt kísérő kormányzati kommunikációval – a kabinet néhány napig kétséget hagyott afelől, hogy maga is „kőbe vésettnek” tekinti a nemzetközi szervezetek és az előző kormány által közösen erre az évre meghatározott 3,8 százalékos államháztartási hiányt.

A 2011-es 3 százalékos arány melletti elköteleződés hasonlóképpen megnyugtatná az ideges piacokat és könnyítene a magas magyar adósságállomány finanszírozásán. Elsősorban Berlin nyomására -- Brüsszel sem hajlandó engedni a 3 százalékból, mert Magyarország, az EU történetében példátlanul régóta, hat éve áll úgynevezett „túlzottdeficit-eljárás” alatt. (Túlzott deficit akkor áll fenn, ha egy Európai Uniós tagország nem teljesíti a maastrichti szerződésben a fenntartható államháztartási helyzetre vonatkozó legfonotosabb követelményeket, vagyis a költségvetés hiánya meghaladja a GDP 3 százalékát, illetve az államadósság a 60 százalékát. Ennek megfelelően a 2004-ben belépett Magyarország automatikusan túlzottdeficit-eljárás alá került a csatlakozáskor).

Információk szerint a német kormány már világossá tette, ha Budapest nem tartja a Gyurcsány-kormánnyal megállapodott, és a konvergencia-programban előírt deficitpályát, vagyis az idei 3,8 és a 2011-es 3 százalékot, akkor – ugyancsak az unió történetében első alkalommal – az EU életbe lépteti a hatályos szankciórendszert, és felfüggeszti a Magyarországnak járó kohéziós támogatások folyósítását. (Hasonló intézkedésre ez idáig egy alkalommal került sor, amikor az EU felfüggesztette az agrártámogatások folyósítását Bulgáriának a korrupcióellenes küzdelemben mutatott hiányosságok miatt).

Az EU-IMF-csapat az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiány elérését hitelesítő intézkedési tervben is meg kíván állapodni a kormánnyal, ezt előre jelezték is. Következésképp meghökkenést okozott, hogy az Országgyűlés egy sor, a költségvetés átláthatóságát korlátozó, a deficittartást pedig megnehezítő adókönnyítő törvényjavaslatot már a megbeszéléseket megelőzően megszavazott. Nem a kormány uralja a helyzetet? – aggódnak a küldöttségben, annak kapcsán, hogy a kabinet arra hivatkozik, a Fidesz által kétharmaddal megszavazott módosítások „csak” egyéni képviselői indítványok voltak.

Nem használt eddig a tárgyalások légkörének az sem, hogy Orbán Viktor – Csányi Sándor OTP-elnök társaságában – a foci vb-n való megjelenését részesítette előnyben a múlt héten, ezért a kormányfővel csak holnap, azaz csütörtökön találkozhat a küldöttség. A szoros Orbán-Csányi nexus azért is szúr szemet, mert az IMF-EU delegáció nem ért maradéktalanul egyet a kormány bankadó-terveivel sem. A kabinet elképzelései szerint ugyanis, amit az állam az egyik kezével elvenne a bankoktól az idén a 200 milliárd forint különadó formájában, azt a másik kezével jórészt visszaadná úgy, hogy a bankok portfoliójából egy állami eszközkezelő társaság kivásárolná a rossz jelzáloghiteleket.

A Valutaalap és az unió döntéshozói szerint azonban az efféle állami eszközkezelő társaság életre hívása csak ott elfogadható – például Írországban -, ahol az ilyen követelések tömege csődbe vitte a pénzintézeteket, Magyarországon viszont nem ez a helyzet, a jelzáloghitelesek szociális problémáinak állami kezelésére pedig a kormánynak más módszert kell találnia. A küldöttség emellett azt is igényli, hogy a kiszámítható üzleti környezet érdekében a kormány egyértelműen határozza meg már most a jövő évi bankadó mértékét, és maga a bankadó 2012-ben szűnjön meg. Kérdés persze, hogy ha a kabinetnek a bankadóval kapcsolatos konstrukciója összeomlik, akkor fennmarad-e a pénzügyi szféra és a kormány között az utóbbi napokban beállt fegyverszünet.

Az IMF-EU csapattal való viaskodás nagy valószínűséggel azt vetíti előre, hogy az Orbán-kormány nem úszhatja meg azokat a nagyobb szabású államháztartási – önkormányzati, egészségügyi, oktatási és más – reformokat, amelyekbe elődjeinek beletörött a bicskájuk. A Fidesz-KDNP kétharmados győzelmét azért üdvözölték a Magyarországot finanszírozó intézmények és befektetők, mert azt remélték, hogy ekkora felhatalmazással éppen ezekbe vág bele – és most éppen ezt kérik tőle számon. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kormány kontra IMF: fagyos a levegő?

Varga Mihály szerint nincs fennakadás a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja között folyó tárgyalásokon. Az Index viszont – több forrásra – hivatkozva azt írta, hogy fagyossá vált a viszony a felek között, mivel a magyar kormány kész tények elé állította a Valutaalapot az idei adócsomag kapcsán, amellyel szemben vannak szakmai kifogásai a nemzetközi szervezetnek. A megbeszéléseken résztvevő miniszterelnökségi államtitkár azt mondta, hogy a hétvégére elkészül a szándéknyilatkozat. A gazdasági törvénycsomagról pedig a jövő heti zárószavazásig van még idő egyeztetni az IMF-fel.

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Putyin most Biden mellé állt – szerinte nem bűncselekmény Biden fiának ukrajnai tevékenysége

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek

Így játsszák ki a karanténszabályokat az előkelő londoni éttermek