szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fellegi Tamás nemzetgazdasági miniszter helyére - aki szerdán kérte Orbán Viktortól a felmentését - a nemzeti vagyonkezelő vezetőjét tartják a legesélyesebbnek - írja az Origo kormányzati forrásokra hivatkozva. A beszámoló szerint Matolcsy György posztja állítólag biztos.

Fellegi Tamás leváltását jó ideje az hátráltatta, hogy nem találták meg az utódját - írja az Origo egy név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva.

A portálnál úgy tudják, több jelölt is felmerült utódlására: kormányzati források Horváth Gergelyt, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezérigazgatóját tartják legesélyesebbnek, de a fejlesztési tárcánál Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottsága elnökének neve is felmerült. Ő szintén tagja az IMF-delegációnak.

Az Origo által megkérdezett kormányzati, illetve minisztériumi források határozottan cáfolták azokat a találgatásokat, amelyek szerint Fellegi lemondása a gazdasági és a fejlesztési tárca összevonásának jele lenne. A feltételezés szerint ez egyúttal a számos pénzpiaci szereplő által nemkívánatosnak tartott Matolcsy Györgynek is menekülőpályául szolgálna.

Fellegi Tamás
©

Az üzleti életben ugyanakkor többek szerint is fontos feladat várhat Fellegire. Volt olyan forrás, aki úgy tudta, hogy a Mol, míg mások szerint egy az állami energetikai cégeket holdingba tömörítő mamutcég vezetésére esélyes - tette hozzá az Origo.

Fellegi szerdán kérte a felmentését Orbán Viktortól - ezt maga Fellegi Tamás közölte egy csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A döntését diplomatikusan azzal indokolta, hogy ő a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetője, és ez „óriási felelősséget” és nagyon sok feladatot jelent, amit nem tud összeegyeztetni a minisztérium élén végzett munkájával.

A hvg.hu-nak kormányzati források az utóbbi hetekben arról beszéltek, hogy Fellegi Tamás pozíciói meggyengültek a kabinetben, nem tudta érvényesíteni a tárca által összefogott szakterületek érdekeit. Az egyik neve elhallgatását kérő kormányzati forrás azt mondta, a fejlesztési minisztérium működési zavarokkal küszködött, az egyes államtitkárok között állandósultak a konfliktusok, a miniszter pedig sokat volt hivatalos úton külföldön, és nagyon sokszor hiányzott a kormányülésekről is.

Az elmúlt hónapokban információink szerint ugyanakkor folyamatosan visszatérő probléma volt, hogy nem haladnak előre a minisztérium ügyei. A Malév-konszolidáció sikertelensége ugyan nem róható fel a számlájára, az viszont kicsit igen, hogy az Európai Bizottság által indított tiltott támogatási eljárással szemben nem sikerült hatékonyabb ellenérveket felhoznia. Az előző menedzsmentet túl későn menesztette, és az ígéretesnek kommunikált tárgyalások a külföldi befektetőkkel végül megszakadtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság