szerző:
MTI

Zárt ajtók mögött tartotta tisztújító kongresszusát az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) pénteken Budapesten. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az EDDSZ tagjaként próbált bejutni a rendezvényre, de másokhoz hasonlóan nem engedték be. Cser Ágnes az MTI-nek később azt mondta, ismét megválasztották a szervezet elnökévé, Gaskó István viszont úgy tudja, a választásra nem került sor.

Cser Ágnes az MTI-vel azt közölte: nagyon sajnálja, és kínosnak tartja, hogy a Liga és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) néhány tagja "randalírozott" az EDDSZ kilencedik kongresszusának helyszíne, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének a bejáratánál. Mint kifejtette, kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy a két említett szervezet néhány tagja szidalmazta, rugdosta és leköpte a munkájukat végző biztonsági őröket. Cser Ágnes elismerte, hogy többeket nem engedtek be a rendezvényre, ezt azzal indokolta, hogy ezek az emberek a mandátumvizsgáló bizottság által összeállított listán nem szerepeltek küldöttként.

Azt mondta, hogy a rendezvényen 82 százalékos szavazati aránnyal ismét őt választották meg a szervezet elnökévé. Hozzátette: a választás szabályszerűségét szintén képi és hangfelvétellel is bizonyítani tudja.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberi végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló 2010-es kongresszusi határozatot. Erre is utalva Gaskó István az MTI-nek azt mondta, Cser Ágnes törvénytelenül szervezte meg a mostani kongresszust, olyan eszközökkel, amelyek miatt az előző megválasztását is megsemmisítette a bíróság.

"Cser Ágnes ne csinálhassa tovább a törvénytelenségeit"

Gaskó István kitért arra: felkérték őt, hogy segítsen abban, Cser Ágnes "ne csinálhassa tovább a törvénytelenségeit", ezért belépett az EDDSZ-be, ahol egy alapszervezet küldöttnek is megválasztotta. Ennek ellenére más küldöttekkel együtt, mindenféle magyarázat nélkül kizárták a kongresszusról - közölte, hozzátéve: a bejáratnál a Cser Ágnes által felfogadott "verőlegények", de még maga Cser Ágnes is lökdösődve akadályozta meg a bejutásukat. Gaskó István szerint ez azért történt, mert Cser Ágnes tudta, hogy ellene szavaznának.

A Liga Szakszervezetek elnöke úgy fogalmazott: "Cser Ágnes megint csalással akarta magát megválasztatni, de nem sikerült, mert nem választották meg". Gaskó István hozzátette, a rendezvény után a jelen lévő küldöttek arról tájékoztatták, hogy a kongresszuson csak jelöltállítás volt, a választásra nem került sor.

Gaskó István közölte: tudomása szerint az EDDSZ-tagok már a pénteki kongresszussal összefüggésben is feljelentést tettek, de korábban az ügyészségen is feljelentették Cser Ágnest "jogszerűtlen tevékenységei" miatt. Hozzátette: Cser Ágnes "törvénytelen intézkedéseit" nem veszik figyelmbe, a Liga továbbra is tagjának tekinti az EDDSZ-t.

Orbánnak is szólnak

Gaskó István - arra reagálva, hogy Cser Ágnes előző napi közleménye szerint ő az EDDSZ-tagsága miatt már nem tekinthető a VDSZSZ elnökének - közölte: alapszabályuk értelmében VDSZSZ-tisztségviselő más szakszervezetben is lehet tag. A VDSZSZ-ben nincs ezzel kapcsolatban semmilyen eljárás - fűzte hozzá.

Gaskó István arról is beszámolt, hogy a munkavállalói oldal, a hat szakszervezeti konföderáció úgy döntött: Cser Ágnest valamennyi olyan nemzetközi fórumról visszahívja, amelybe korábban tagként delegálta, s a jövőben Cser Ágnes az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésein sem képviselheti tovább a Ligát. Ezen felül Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatják arról: a hat szakszervezeti konföderáció nem kívánja, hogy a továbbiakban Cser Ágnes az ECOSOC-ban a magyar munkavállalókat képviselje - tette hozzá.

Pénteken az egészségügyi és szociális ágazat tíz érdekképviseleti szervezete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerintük a Cser Ágnes által tavaly decemberben létrehozott szakszervezeti szövetség megalakítása nem volt jogszerű, ezért azt nem ismerik el. Továbbá úgy vélik, "Cser Ágnes az elmúlt években ártott az egészségügyi és szociális ágazatok munkavállalói érdekeinek, amikor viselkedésével ellehetetlenítette az ágazati érdekegyeztetés folyamatát és az ágazati szakszervezetek együttműködését", ezért az általuk képviselt szervezetek a jövőben nem kívánnak együttműködni Cser Ágnessel - áll a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Kercsi iskolai mészárlás: 20-ra nőtt a halottak száma

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Hivatalos: itt a BMW X7, ami mellett még az X5-ös is egy visszafogott divatterepjáró

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Kilép a Jobbikból a frakcióból kizárt Volner János

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Egy Lamborghinivel kergetőzik a motoros, és ahogyan lenni szokott, jön az a bizonyos hiba – videó

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Lakástakarékok: az állami támogatások megszüntetése a Fundamentát találta telibe

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak

Válaszoltak a lakástakarékok a kormánynak