szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zárt ajtók mögött tartotta tisztújító kongresszusát az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) pénteken Budapesten. Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke az EDDSZ tagjaként próbált bejutni a rendezvényre, de másokhoz hasonlóan nem engedték be. Cser Ágnes az MTI-nek később azt mondta, ismét megválasztották a szervezet elnökévé, Gaskó István viszont úgy tudja, a választásra nem került sor.

Cser Ágnes az MTI-vel azt közölte: nagyon sajnálja, és kínosnak tartja, hogy a Liga és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) néhány tagja "randalírozott" az EDDSZ kilencedik kongresszusának helyszíne, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének a bejáratánál. Mint kifejtette, kép- és hangfelvételek bizonyítják, hogy a két említett szervezet néhány tagja szidalmazta, rugdosta és leköpte a munkájukat végző biztonsági őröket. Cser Ágnes elismerte, hogy többeket nem engedtek be a rendezvényre, ezt azzal indokolta, hogy ezek az emberek a mandátumvizsgáló bizottság által összeállított listán nem szerepeltek küldöttként.

Azt mondta, hogy a rendezvényen 82 százalékos szavazati aránnyal ismét őt választották meg a szervezet elnökévé. Hozzátette: a választás szabályszerűségét szintén képi és hangfelvétellel is bizonyítani tudja.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly decemberi végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló 2010-es kongresszusi határozatot. Erre is utalva Gaskó István az MTI-nek azt mondta, Cser Ágnes törvénytelenül szervezte meg a mostani kongresszust, olyan eszközökkel, amelyek miatt az előző megválasztását is megsemmisítette a bíróság.

"Cser Ágnes ne csinálhassa tovább a törvénytelenségeit"

Gaskó István kitért arra: felkérték őt, hogy segítsen abban, Cser Ágnes "ne csinálhassa tovább a törvénytelenségeit", ezért belépett az EDDSZ-be, ahol egy alapszervezet küldöttnek is megválasztotta. Ennek ellenére más küldöttekkel együtt, mindenféle magyarázat nélkül kizárták a kongresszusról - közölte, hozzátéve: a bejáratnál a Cser Ágnes által felfogadott "verőlegények", de még maga Cser Ágnes is lökdösődve akadályozta meg a bejutásukat. Gaskó István szerint ez azért történt, mert Cser Ágnes tudta, hogy ellene szavaznának.

A Liga Szakszervezetek elnöke úgy fogalmazott: "Cser Ágnes megint csalással akarta magát megválasztatni, de nem sikerült, mert nem választották meg". Gaskó István hozzátette, a rendezvény után a jelen lévő küldöttek arról tájékoztatták, hogy a kongresszuson csak jelöltállítás volt, a választásra nem került sor.

Gaskó István közölte: tudomása szerint az EDDSZ-tagok már a pénteki kongresszussal összefüggésben is feljelentést tettek, de korábban az ügyészségen is feljelentették Cser Ágnest "jogszerűtlen tevékenységei" miatt. Hozzátette: Cser Ágnes "törvénytelen intézkedéseit" nem veszik figyelmbe, a Liga továbbra is tagjának tekinti az EDDSZ-t.

Orbánnak is szólnak

Gaskó István - arra reagálva, hogy Cser Ágnes előző napi közleménye szerint ő az EDDSZ-tagsága miatt már nem tekinthető a VDSZSZ elnökének - közölte: alapszabályuk értelmében VDSZSZ-tisztségviselő más szakszervezetben is lehet tag. A VDSZSZ-ben nincs ezzel kapcsolatban semmilyen eljárás - fűzte hozzá.

Gaskó István arról is beszámolt, hogy a munkavállalói oldal, a hat szakszervezeti konföderáció úgy döntött: Cser Ágnest valamennyi olyan nemzetközi fórumról visszahívja, amelybe korábban tagként delegálta, s a jövőben Cser Ágnes az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülésein sem képviselheti tovább a Ligát. Ezen felül Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatják arról: a hat szakszervezeti konföderáció nem kívánja, hogy a továbbiakban Cser Ágnes az ECOSOC-ban a magyar munkavállalókat képviselje - tette hozzá.

Pénteken az egészségügyi és szociális ágazat tíz érdekképviseleti szervezete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szerintük a Cser Ágnes által tavaly decemberben létrehozott szakszervezeti szövetség megalakítása nem volt jogszerű, ezért azt nem ismerik el. Továbbá úgy vélik, "Cser Ágnes az elmúlt években ártott az egészségügyi és szociális ágazatok munkavállalói érdekeinek, amikor viselkedésével ellehetetlenítette az ágazati érdekegyeztetés folyamatát és az ágazati szakszervezetek együttműködését", ezért az általuk képviselt szervezetek a jövőben nem kívánnak együttműködni Cser Ágnessel - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány, de maga sem tudja, mikor

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel

Több ezer hondurasi bevándorló rekedt Guatemalában, összecsaptak a rendőrökkel