szerző:
hvg.hu

Miután a Népszabadság arról számolt be, hogy a magyar szakértők sorra utasítják vissza, hogy a Schmitt Pál plágiumgyanús dolgozatát vizsgáló bizottságban részt vegyenek, a lap szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a SOTE külföldi szakértőket kérne fel a szövegelemezésre.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogy külföldi szakértőket kérjenek fel Schmitt Pál 1992-ben született, plágiumgyanús doktori disszertációjának vizsgálatára - írja a Népszabadság.

A hvg.hu több cikkben foglalkozott azzal, hogy a 215 oldalas disszertációból 180 oldal egy bolgár kutató munkájának lényegében szó szerinti átvétele, másik 17 oldal pedig egy német kutató munkájának fordítása. Az államfő az azóta már a SOTE-ba integrált Testnevelési Főiskolán szerezte doktori címét.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy jelentős nehézségekbe ütközik a Semmelweis Egyetem azon törekvése, hogy - néhány nappal korábbi bejelentésének megfelelően - létrehozzon egy kompetens, tekintélyes és független tagokból álló testületet Schmitt Pál doktori fokozatszerzése körülményeinek kivizsgálására.

©

A napilap úgy értesült, hogy a szakterületen járatos, a francia nyelvet is ismerő szakértők (akadémikusok, egyetemi tanárok, kutatók) egymást után utasítják vissza a felkérést, nyilvánvalóan az ügy politikai szempontból kényes volta miatt - olvasható a napilap szombati számában megjelent cikkben. Az egyetem ugyanakkor erre a hétre mindenképpen szeretné meghatározni a vizsgálat szakmai és személyi kereteit - ismertette szombaton a Népszabadság.

A lap keddi cikkében már arról ír, hogy ha külföldi szakértőkkel vizsgálnák Schmitt dolgozatát, akkor valójában csak az ügy szerzői jogi vonatkozásait lehetne feltárni - vagyis azt, hogy jogszerűen kerültek-e át a bolgár és a német szerző szövegei Schmitt dolgozatába. Ám ha a plágium kérdése beigazolódna, utána már a további adminisztratív és jogi lépéseket is könnyebb lenne megtenni - írja a Népszabadság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Puzsér: Karácsony a politikai érdekek alapján bármit feláldoz

Ha ez így folytatódik, senkinek nem éri meg almát termelni - figyelmeztetnek a gazdák

Ha ez így folytatódik, senkinek nem éri meg almát termelni - figyelmeztetnek a gazdák

Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

Lerohant a rendőrség öt videojátékos csalót Ausztráliában

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban

Hatalmas sikere volt a korrupt és pedofil papokról szóló filmnek a lengyel mozikban