szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Március végéig - a helyi adóbevételek beérkezéséig - megvan a pénz a bérekre és a működésre az esztergomi önkormányzatnál - mondta Tétényi Éva független polgármester a képviselő-testület pénteki ülésén.

A testület első olvasatban tárgyalta a város 2012-es költségvetését, amely a tavalyi 18 milliárd forintról 7 milliárdra csökkent a városi intézmények állami átvétele miatt.Tétényi Éva polgármester úgy látja, hogy a biztonságos működéshez elégséges lehet a rendelkezésre álló összeg, de a fejlesztésekre nincs fedezet.

Nyíri Attila MSZP-s képviselő a következő ülésre arról kért kimutatást, hogy miért kell peres eljárások fedezetére 398 millió forintot beállítani, valamint utalt arra, hogy a másfél milliárd forintos adósságteherrel szemben ugyanekkora összeget terveztek be ingatlanértékesítésből, de ez "csak papíron biztosít egyensúlyt a költségvetésnek".

Az előterjesztés tárgyalása közben a nézők közül három idősebb férfi többször kartonpapírra írt "Menjetek békével", "Diploma rendben van?" feliratokat mutatott fel. A fideszes képviselők megkérték a polgármestert, hogy utasítsa rendre őket, mivel a tanácskozás rendjének biztosítása az ő feladata. Pál György (Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy a szabályok szerint az ülésteremben a nézők nem nyilváníthatnak véleményt.

©

A testület nem vette napirendre a polgármester önfeloszlatásról szóló előterjesztését. Tétényi Éva indoklása szerint a testület 2011-ben egyetlen közmeghallgatást sem tartott, nem működőképes, nincs érdemi párbeszéd a fideszes többség és a testület ellenzéki tagjai között. "Ezért minden ülésen előterjesztem az önfeloszlatást" - mondta.

Steindl Balázs, a Fidesz-frakcióvezetője közölte, hogy a polgármesteren is múlik az együttműködés, hozzátéve, hogy az alpolgármester megválasztása a működőképességet szolgálná.

Pál György az ülésen egy levelet ismertetett, mint mondta, a hivatali levelei között találta. Az irat szerint a kormányhivatal felszólította a polgármestert, hogy február 23-ig a testület válasszon alpolgármestert. A képviselő indítványára a fideszes többség szavazataival elfogadták, hogy a jövőben minden testületi ülésre előterjesztik az alpolgármester megválasztását.

Tétényi Éva felszólította polgármesteri hivatal dolgozóit: még egyszer ne forduljon elő, hogy a személyesen neki címzett leveleket kiosztják a képviselőknek, majd közölte, hogy az alpolgármester jelölése az ő joga.

"Miután a Fidesz-frakció az alakuló ülés után, másfél évvel ezelőtt kinyilvánította, hogy fél évig nem ad alpolgármestert, csak akkor lehet szó alpolgármester jelöléséről, ha a frakció együttműködő magatartást tanúsít" - jelentette ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Gulyás: A Fidesz néppárti tagsága már csupán technikai kérdés

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások