szerző:
MTI/Népszava
Tetszett a cikk?

Az egyházügyi törvény felülvizsgálatát javasolja majd a Velencei Bizottság februárban Magyarországon járt delegációja a testület pénteki tárgyalásán – írta szerdai számában a Népszava.

Az Európa Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogászokból álló testület szakértői szerint - bár a vallásszabadság megfogalmazása és szemlélete megfelel a szokásos kereteknek - a jogszabály több szempontból sérti a nemzetközi normákat.

A delegáció jelentése alapján az egyházügyi törvény önkényes és túlzó feltételekhez köti a felekezetek elismerését – példaként említve az egyházzá nyilvánítási kérelmet megelőző hazai és nemzetközi működés minimális időtartamát –, így az elismerés pusztán politikai jellegű döntésként értelmezhető - írta a Népszava.

Azt is kifogásolták, hogy a jogszabály több száz, korábban törvényesen működő egyház jogállását szüntetett meg. A törvény ráadásul diszkriminatív az el nem ismert vallásokkal és vallási közösségekkel szemben – utaltak az egyházként és a vallási egyesületként való működés eltérő feltételeire - olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Erzsébet nem azért lett királynő, hogy lemondjon

Erzsébet nem azért lett királynő, hogy lemondjon

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

A Pentagon felajánlotta a segítségét az elsüllyedt indonéz tengeralattjáró felkutatásához

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői

Továbbra sem döntöttek a Sziget szervezői