szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha egyenként kérdezné az elnökség tagjait, nagy valószínűséggel mindenkinek Áder János lenne a személyes jelöltje – mondta a hvg.hu-nak egy Fidesz-vezető. A pártelnökség pénteken ugyanakkor nem döntött, Orbán Viktor ma a frakció ülésén a „Schmitt Pál lemondása után kialakult politikai helyzetet” elemzi.

Negyedóra alatt lerendeztük Áder János elnökjelöltségének ügyét, az idő többi részét a többi napirendi pont megtárgyalása vitte el – beszélt a múlt pénteki elnökségi ülésről a párt egyik vezetője. A múlt hét utolsó munkanapján újságírók hada vert tanyát a Parlamentben Orbán Viktor dolgozószobája előtt, ahol a párt elnökségének tagjain túl Kubatov Gábor pártigazgató is jelen volt, hiányzott viszont Áder János. Az ülés órákig tartott, amit többen furcsállottak, hiszen péntekre nagyjából nyilvánvalóvá vált, hogy Kövér László – a lehetséges másik jelölt – is Ádert szeretné a Sándor-palotában látni.

Pénteken végül azoknak is csalódniuk kellett, akik „nagy bejelentést” vártak: az ülésről távozó politikusok csak annyit mondtak, hogy van jelölt, de Áder neve hivatalosan nem hangzott el. A döntéshozatalra rálátó forrás szerint nem volt különösebb kérdés az államfőjelölés, de arról nem akart beszélni, hogy eddig miért nem nevezték meg a jelöltjüket. Viszont – ahogy fogalmazott – ha az elnökség tagjait egyenként kérdeznénk, nagy valószínűséggel mindenkinek Áder lenne a személyes jelöltje. Ugyanakkor most, hétfőn, egy elnökségi tag – megerősítve információnkat a negyedórás időkeretről – azt mondta, még nem született meg a döntés Áder személyéről.

Nem sietik el

A délelőtti frakcióülés után Lázár János nem akart a jelölésről beszélni, azt azonban elmondta, hogy Áder János nem kapott meghívót. A frakció napirendjén úgy tudjuk, az szerepel, hogy Orbán Viktor ad majd politikai értékelést arról, mi vezetett Schmitt Pál lemondásához, és hogy az ezt követő helyzetben mi a teendő.

Egy lépésre a csúcstól. Nagyítás-fotógalériánk Áder János pályafutásáról - kattintson a képre!
©

Mint írtuk, Áder Jánossal visszatérhet a jogász elnökök hagyománya (Göncz Árpád is jogi diplomát szerzett a Pázmány Péter Egyetemen), az új köztársasági elnök már csak ezért is más lesz, mint közvetlen elődje volt. „Áder is maximálisan lojális lesz Orbán Viktorhoz, de azért nyilván ’mélyebb’ jellegű lesz az elnöki tevékenysége, mint Schmitt Pálé volt. Ő azért biztosan át fogja olvasni majd azokat a törvényeket, amiket aláír” – ironizált egy forrásunk.

Ebben nyilván a Fideszben sem kételkedik senki, már csak azért sem, mert mint megírtuk, az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Erre is Kövért látták alkalmasabbnak korábban forrásaink, de mint most egyikük fogalmazott: igaz, hogy Áder János már 2002 óta eltávolodott a Fidesz szűk vezetésétől és a kormányfőtől is, az a gesztus, hogy a kormányfő mégis rábízta az igazságügyi és a választójogi reform kidolgozását, jelzi a még meglévő bizalmat. „Ez Ádert is alkalmassá tenné az ’alkotmány őre’ szerepre” - mondta forrásunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Itthon

Felszállt a fehér füst: Áder jelölt

Áder Jánost kéri államfőjelöltnek a Fidesz elnöksége - mondta a hvg.hu-nak egy, a párt pénteki elnökségi üléséről távozó, neve elhallgatását kérő forrás. Egy fideszes vezető szerint ugyanakkor - bár formális felkérés van - egyelőre senki nem mondott igent rá, az MTI ugyanakkor úgy értesült, hogy Áder már előzőleg rábólintott a felkérésre.

M. László Ferenc Itthon

Az orbánizmus bebetonozásához keres államfőt a Fidesz

Az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök. Fideszes források a hvg.hu-nak azt mondták, ezeknek a feltételeknek legfeljebb Kövér László felelne meg, de őt pótolhatatlannak tartják a pártban, ráadásul úgy tudjuk, az átvedléshez a házelnök feltételeket szabott. A másik lehetséges jelölt, Áder János már 2002-ben eltávolodott a pártelnöktől, és annak a kritériumnak sem felel meg, mely szerint az államfőnek Orbántól jobbra álló politikusnak kellene lennie.

hvg.hu Itthon

Orbán: lehetek én akárki, az Áder a főnök

Előre kell köszönnöm, előre kell engednem, lehetek én akárki, a főnök az Áder - magyarázta Orbán Viktor tavaly nyáron a kamera előtt, miért kell a "Janó" hívására elköszönnie Michelisz Norbert autóversenyzőtől, akinek a versenyautóját a Parlament parkolójában tekintette meg. A videó a Tv2 archívumában látható.

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Újraszámolták a szavazatokat Győrben, Borkai marad a polgármester

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Meghallgatták mikrofonnal 89 ember térdét – hasznos, mint a hidaknál

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Magyarország EU-s kizárásával fenyegetnek a német kormánypártok

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Idős embereket fosztott ki egy nő, 12 év fegyházat kapott

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig