szerző:
Dreissiger Ágnes
Tetszett a cikk?

Május elsejétől összesen hetven egészségügyi intézményt vett át az állam. Nincsen még kész viszont az új beutalási rend, és függőben vannak a kórházigazagtói pályáztatások, amik a betegek bizonytalanságát növelik. Az új kórházi minimumfeltételek ráadásul csak szeptembertől lehetnek hatályosak.

A megyei kórházak után május elsejétől hetven egészségügyi intézményt vett át az állam az önkormányzatoktól; az erről szóló törvényt még április végén szavazta meg a parlament. Szakértők szerint azonban ez közvetve kevésbé érinti majd a betegeket, a kérdés sokkal inkább az, mi történik júliustól, amikor a tervek szerint hatályba lép az új beutalási rendet szabályozó rendelet.

Az orvosi beutalók felhasználhatóságát eddig semmi sem korlátozta, de a Magyar Közlönyben április 27-én megjelent rendelet szerint július elsejétől megváltozik az orvosi beutalók érvényessége is: innentől legfeljebb három hónapig lesznek érvényesek. Utalnak arra is, hogy a beteg csak ott vehetne igénybe orvosi ellátást, ahová a beutalója szól. Ha valaki mégis más intézményt választana, akkor a jogszabály szerint az olyan, mintha nem lenne beutalója. Azaz, vagy csak térítés ellenében veheti igénybe az ellátást, vagy a szakrendelő akár vissza is utasíthatja a kezelését.

Azt egyébként valamennyi kormány zászlajára tűzte már, hogy a betegek ne "kószáljanak" a rendszerben, legyen egyértelmű és átlátható, hogy a betegnek melyik orvoshoz kell mennie és ki finanszírozza az ellátását. A liberális miniszter, Horváth Ágnes nevéhez köthető irányított betegellátási modellt vették alapul 2006-ban, amikor a Veresegyházán megvalósított szisztémát, kicsit átdolgozva ugyan, de országos szintre akarták kiterjeszteni, sikertelenül.

A Fidesz más taktikát választott; a beutalási rendet a decemberben elfogadott egészségügyi salátatörvény szabályozta, ami szerint a korábbi súlyponti rendszert felváltja az egészségügyi térségekre épülő szisztéma. Az országot nyolc térségre osztották fel, alapelvként tűzték ki, hogy az adott térségen belül a betegek szabadon választhatnak az ellátók közül.

Biztos a bizonytalanság

A kormány egészségügyi programja, a Semmelweis-terv a fővárost három részre osztotta, ennek ellenére a szakértők szerint még mindig a fővárosi betegek járnak a legjobban. Budapest kivételezett helyzetben van, ott nagy valószínűséggel nem tudják korlátozni a betegek mozgását, de vidéken ez okozhat problémát - véli Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, az előző kormány egészségügyi reformjának egyik kidolgozója. Szerinte a fővárost nem igazán lehet a regionális szemléletbe belehelyezni, „nem lehet ugyanis megtiltani egy budapesti betegnek azt, hogy a Duna túlpartjára menjen gyógyulni, ha azt szeretne”.

Átírták a térképet

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunknak azt mondta: a struktúraátalakítás és a funkcióváltás közvetlenül nem érinti majd a betegeket, „ha ugyanis az a kérdés, hogy érdemes-e plusz tíz kilométert utazni azért, hogy jobb és biztonságosabb ellátást kapjunk, akkor a válasz egyértelműen igen”. Azt azonban Rácz is elismerte: a kulcs az új beutalási rendben lesz.

Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász szerint is csak akkor lesznek okosabbak a betegek, ha elkészül az új beutalási rendet szabályozó rendelet. Mint a hvg.hu-nak mondta, az eddigi törvények is lehetővé tették, hogy a beutalási rendtől való eltérés esetén az intézményekben térítési díjat szedjenek, de a közgazdász szerint számos oka volt annak, hogy ezt mégsem tették: például az intézmények „csúcsra” járatták a kapacitásaikat a maximális finanszírozás miatt.

Más is bizonytalanságot okoz

„A térségi elv erősítésének közvetlenül nincsen köze az államosításhoz, a betegutak rendezését a centralizáció nélkül is meg lehetett volna lépni, nagy valószínűséggel azonban később a teljesítményvolumen-korlátot is ehhez akarják majd szabni, azaz elképzelhető egy finanszírozási újraelosztás a rendszerben” - véli Dózsa.

Mihályi szerint egyébként az államosításból közvetlenül nem sokat fognak érezni a betegek, ám abból, hogy például a kórházigazgatók nem érzik magukat biztonságban és nincsenek meg a betegutak sem, „annyit biztosan éreznek, hogy mindenki bizonytalan. Nem mernek felvenni, de elküldeni sem beteget, nem mernek hosszú távú döntést sem hozni az intézményekben. Az élet lelassult” - állítja a közgazdász.

A betegek bizonytalanságát fokozhatja, hogy a kórházigazgatók is bizonytalanságban vannak: az átvett intézmények vezetői posztjára május közepéig lehet leadni a pályázatokat, innentől két hónap elbírálás következik. Emellett május 31-ig kell az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak kiadnia a területi ellátási kötelezettségekkel kapcsolatos határozatokat, ami után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár előkészíti a finanszírozási változtatásokat. Mindezek után, a tervek szerint csupán szeptember végével lépne hatályba az új minimumfeltételeket szabályozó rendelet. Elemzők szerint a kórházi kapacitások átalakítása tehát a rendszer első eleme volt csupán.

Szócska Miklós államtitkár erről már korábban is beszélt: előbb államosítanak, utána szabnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!