szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Navracsics Tibor szerint a magyar közigazgatásban a 2012-es esztendő a konszolidáció és a felkészülés éve lesz, miután 2011-ben lezárták azt dolgos időszakot, ami a megyei kormányhivatalok és egyben a kormányablakok működésének megindításával járt együtt.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről pénteken Szolnokon, a megyei kormányhivatalnál tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón beszélt. Emlékeztetett arra, hogy 2011 őszén megkezdődött a megyei önkormányzatoktól a megyei fenntartású intézmények átvétele is, és ezzel a kormányhivatalok egy új feladattal gyarapodtak. Ez, az intézmények fenntartásával, átvilágításával, illetve azok további sorsáról való gondoskodással járó teendő, eredetileg nem szerepelt a kormányhivatalok tervezett profiljában - tette hozzá a politikus. 

Navracsics Tibor
©

Az intézmények átvilágításával és a vagyon felmérésével összefüggő kormányhivatali munkákról azt mondta: úgy kell eljárni, hogy 20 év óta először tiszta képet kapjanak arról, mi tartozik a nemzeti vagyon körébe, és azok milyen értéket képviselnek. 

Az idei év pedig azért a felkészülésé is, mert készítik elő a járási rendszert, amelynek 2013 január elsejétől működőképesnek kell lennie egy lényegesen kibővült kormányablak hálózattal - húzta alá a Navracsics Tibor. Ennek kapcsán megemlítette azt a tervet, hogy európai uniós források bevonásával egyes, nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanának ki az állampolgárok ügyintézésének kényelmesebbé tételéért. 

A közigazgatási és jogi tárca vezetője szólt arról: immár a parlament előtt van a járásokról szóló törvénytervezet, annak részletes vitája most következik, és várhatóan május végén az Országgyűlés elfogadja a legmagasabb szintű jogszabályt. 

Fontos tudni, hogy a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hanem a teherelosztás válik arányossá, és ezzel megszűnik az az állapot, hogy az 1990 óta az önkormányzatok látták el megbízás alapján az állami szolgáltatások nyolcvan százalékát - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!