szerző:
hvg.hu

"Adófizetői pikniket" szerveznek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) épülete elé hétfőn, az lesz a szervezők szerint ugyanis az első olyan nap idén, amikor a dolgozók az adóterhek kifizetése után már saját fizetésükért dolgoznak. A "vidám demonstrációt" idén másodszor tartják meg, tavaly ez a nap június 20-ára esett.

Idén egy átlagos magyar dolgozó a munkaadója által rá költött összeg csupán 50 százalékát (tavaly még 53 százalékát) vihette haza nettó fizetésként, így éves bérére vetítve július 2-án dolgozik először magának - írják a II. Adófizetők Napja című rendezvény szervezői.

"Ez alkalomból idén is vidám, munka utáni pikniket szervezünk a Nemzetgazdasági Minisztérium előtti parkban. Szeretettel várunk mindenkit, aki fel szeretné hívni a figyelmet a túlzott  adóelvonásra, vagy egyszerűen csak megünnepelné éves adóterhei letudását" - írják a felhívásban, amely a Facebookon is megjelent. "Tavalyi piknikünkhöz hasonlóan egy, az adóterhelés nagyságát jelképező 'adótortát' viszünk a minisztérium képviselőjének" - tették hozzá.

"Tudjuk jól, a névleges adóterhelés jóval magasabb, mint a valóban befizetett adó. A béradókat maradéktalanul befizetők nem élvezik az állam védelmét. A fehér foglalkoztatás jutalma az alacsonyabb nettó fizetés ellenére is csak versenyhátrány" - olvasható a felhívásban. "Az adót befizetők ügyfelei és munkavállalói az adót elkerülőkhöz vándorolnak. A befizetett adó így tovább csökken, amire az állam újabb adóemeléssel reagál. Ez ördögi kör, melyből ha nem tör ki az ország, a gazdasági válság állandósulhat" - tették hozzá.

Piknik a tavalyi első Adófizetők napján
©

A szervezők szerint az eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy igazságosabb legyen a közteherviselés, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség. "A két fél között patthelyzet alakult ki, amit az ország érdekében mielőbb fel kellene oldani. Amíg ez nem történik meg, addig a piaci versenyben nem a tehetség, kreativitás és szorgalom, hanem a vakmerőség győz" - fogalmaz a felhívás.

A szervezők fontosnak tartották megjegyezni, hogy ez nem egy "dühös demonstráció", vagy egyszerű tüntetés az adócsökkentésért, vagy az adócsalás ellen. "Sem a politikusokat, sem az adófizetőket nem hibáztatjuk. Azt szeretnék
elérni, hogy Magyarország talán legnagyobb gazdasági problémájára nagyobb figyelem irányuljon" - írták.

"Aki csatlakozna a piknikhez, nincs egyéb dolga, mint barátaival és egy pokróccal, esetleg egy kis közösbe bedobott enni- vagy innivalóval kilátogatni a József Nádor térre július 2-án 17:30 és 19 óra között."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Magyar Idők: Ady Endre egy baloldal által készpénzen megvásárolt ember

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü

Reszkessetek, betörők: szó szerint kifüstöli a házból a tolvajokat egy új kütyü