szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija megdöbbent azon, hogy a Jobbikból kilépett Szegedi Csanád találkozót kért tőle, de nem tartja egyedinek a történetét.

Ahogy arról a hvg.hu vasárnap beszámolt, a Jobbikból kilépett Szegedi Csanád az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijával, Köves Slomóval találkozott. A találkozót Szegedi Csanád kezdeményezte. Lapunk megkeresésére a politikus ezt megerősítette és elmondta: magánemberként és politikusként kereste fel Köves Slomót.

A Népszabadság hétfőn azt írta, a rabbi arra a kérdésre, hogy mit érzett, mikor Szegedi találkozót kért tőle, azt mondta: "Megdöbbentem". Ugyanakkor azt is hozzátette: rabbiként alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

"Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket – mondta Köves Slomó. – És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez."

Vona nem jutott el idáig

Július elején egyébként Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy antiszemitizmusról szóló vitára hívta ki Köves Slomót, de a rabbi ezt akkor azért utasította vissza, mert szerinte "minden párbeszédhez kellenek közös axiómák". Köves Slomó úgy véli, a Jobbik eszmevilága, amely számára értelmezhetetlen, kiszolgáltatott helyzetbe hozná egy esetleges beszélgetés alkalmával, mert ő azt is axiómaként fogja fel, hogy "nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra".

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően pedig lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről –, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Az MTI-nek akkor azt mondta: pártagságáról azért mond le, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez "heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni" – tette hozzá.

Az ügy előzménye volt, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Részben felfüggesztették Madridban az oltásokat, mert nincs elég vakcina

Részben felfüggesztették Madridban az oltásokat, mert nincs elég vakcina

Új gumiabroncs energiacímkék segítik a vásárlást

Új gumiabroncs energiacímkék segítik a vásárlást

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”