szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig mindössze öt rádió élt jogorvoslattal azon harmincöt médiavállalkozás közül, amelyek pályázatát korábban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa az úgynevezett "Klub-szabály" alapján, alaki okokból érvénytelenítette - közölte szerdán az MTI kérdésére a hatóság szóvivője.

Kiricsi Karola elmondta: az úgynevezett "Klub-szabály" alkalmazását idén egy bírósági ítélet vezette be, amely a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatosan született. Az ítélet rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell kötelező érvénnyel megfelelniük; a bíróság a korábbi formai szabályokhoz képest szigorúbb alaki feltételeket szabott, amelyet a médiatanácsnak a pályázati eljárásokban alkalmazni kell.

Ezt a szabályt azóta 19 rádiós frekvencia pályázatainak elbírálása során kellett alkalmaznia a  médiatanácsnak. A "Klub-szabály" szerinti médiatanácsi döntések kapcsán összesen 35 médiavállalkozásból mindössze öt rádiót működtető hat médiavállalkozás élt kifogással. 

A vállalkozások vitás ügyeiben eddig két alkalommal hozott ítéletet a bíróság, "A Fővárosi Ítélőtábla a két eddig elbírált esetben a médiatanácsnak adott igazat" - fogalmazott a szóvivő. 

A felülvizsgálati eljárásokban eddig a Newave Kft., valamint a Hold Rádió és Televíziós Reklám Bt. kérelmét utasította el a bíróság. Ezen felül a Radio Papa Kft., a Klub Rádió Zrt., a Rádió Jam Zrt. (Klubrádió) és a Rumba Rádió Kft. - "Klub-szabály" szerinti jogorvoslati kérelmét még nem bírálta el az ítélőtábla. 

Kiricsi Karola közölte azt is: a médiatanács fennállása óta eltelt csaknem két év alatt 105 rádiós frekvenciára vonatkozó pályázati eljárást indított el. Ebből 75 érdemi döntéssel lezárult, 30 pedig bírálati szakaszban van. 

"Az új médiatörvény igen széles jogorvoslati lehetőséget biztosít a pályázati eljárásokban részt vevők számára" - tette hozzá. A hatályos törvények alapján a 105 frekvencia hasznosítási eljárása során több mint 300 alkalommal lett volna módjuk a pályázóknak kifogással élniük a bíróságokon, azonban eddig mindössze 19 jogorvoslati kérelem született, melyek kétharmadában a médiatanácsnak adtak igazat a bíróságok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Nem nyúltak a Sziget 700 milliós profitjához

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Görögországban rekordot döntött a napi fertőzöttek száma

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal

Gond van a gyárban az új iPhone-okkal