szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már átlépte a parlamenti küszöböt az Együtt 2014 mozgalom támogatottsága a Nézőpont Intézet felmérése szerint. A Századvég Alapítvány felmérése szerint Bajnai Gordont a megkérdezettek 15 százaléka látná szívesen miniszterelnökként, ezzel második helyre ugrott a 26 százalékos Orbán Viktor mögött.

Bajnai Gordon október 23-ai bejelentése után pár nappal át is lépte a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt az Együtt 2014 Mozgalom – derült ki a Nézőpont Intézet október 24-26. között készített közvélemény-kutatásából. A kormánypártokkal a választásra jogosultak 36 százaléka szimpatizál, míg a Magyar Szocialista Párttal 12 százalék, a Jobbikkal pedig 11 százalék. Bajnai Gordon mozgalma tehát nem módosított az egy éve változatlan erőviszonyokkal jellemezhető nagyobb pártok versenyén azzal, hogy egy most vasárnapi választási szituációban a magyarok 5 százaléka szavazna Bajnai Gordonékra.

Az új politikai formáció megjelenésének rövid távú vesztese a Nézőpont Intézet szerint a Lehet Más a Politika és a DK, előbbivel az összes megkérdezett 3 százaléka, utóbbival pedig mindössze 2 százalék szimpatizál saját bevallása szerint. A formálódó szövetség tehát egyrészt a Bajnai-szkeptikus LMP táborát bizonytalaníthatta el, valamint az ez idáig rejtőzködők csoportját bátoríthatta fel.

A Századvég 2012. október végén készített közvélemény-kutatásának tanúsága szerint a pártok erőviszonyaiban ugyan nem látható szignifikáns elmozdulás, de a miniszterelnök személypreferenciáját illetően Orbán Viktort a választók 26 százaléka, Bajnai Gordont pedig 15 százaléka látná szívesen Magyarország kormányfőjeként, míg 5 százalék Mesterházy Attilát, 3 százalék pedig Gyurcsány Ferencet látná szívesen Magyarország kormányfőjeként. A megkérdezettek 23 százaléka valaki mást képzelne el a miniszterelnöki pozícióban, a személypreferenciájukban bizonytalanok aránya 20 százalék.

2012. október végén a választókorúak 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az elmúlt hónaphoz képest nem változott.

Október végén a Századvég szerint a pártok erőviszonyai nem mutatnak jelentős változást: a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP ebben a közegben 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 9 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát, a Századvég azonban nem kérdezett rá az Együtt 2014 mozgalom támogatottságára.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 40, a szocialisták 29 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 19 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus Koalíció ebben a dimenzióban 3 százalékon áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!