szerző:
MTI

Vitatták a vád törvényességét a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper szerdai tárgyalásán meghallgatott vádlottak védői a Veszprémi Törvényszéken. A kilenced- és a tizenkettedrendű vádlottak védői ezért az eljárás megszüntetését kérték a bíróságtól.

A törvényszék szerdán befejezte a vádlottak meghallgatását. Ügyvédje szerint M. Gábornak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. finomtermék-divíziója igazgatójának esetében a vád nem tartalmaz pontosan meghatározott tényállást, ezért a törvényes vád hiánya megállapításának van helye. A tizenkettedrendű vádlottat a közveszély elhárításának vagy a következmények enyhítésének akadályozásával vádolják. 

M. Gábor a törvényszék előtt felolvasott vallomásában visszautasította a vádat, és bűncselekmény hiánya miatt felmentését kérte. Arról is beszélt, hogy lelkileg-fizikailag megviselte a tragédia, az érintettekkel mélyen együtt érez. 

A vád szerint nem értesítette a hatóságokat, és a segítségnyújtás íratlan szabályai ellen vétett. Szerinte íratlan szabályok nem képezhetik büntetőjogi végkövetkeztetés alapját. Kiemelte, hogy minden erejével és tudásával segítette a katasztrófa elhárítását. Hangsúlyozta, hogy a balesetről a vádlottak közül utolsóként, egy órával a hatóságok után értesült, amikor az iszapáradat már átvonult a településeken, így a "telefonálgatás" nem változtatott volna a helyzeten. 

A vádirat tévesen állítja, hogy 13 óra 8 perckor már tudott a tragédiáról - tette hozzá. Elmondta: a gyár vészleállítása az irányítása alatt álló finomtermék-divíziót is érintette, ahol a gyártáshoz használt lúggal teli tartályok mellett több mint százezer köbméternyi súlyosan környezetszennyező anyag keringett a rendszerben. Ezért a cégvezető utasításának megfelelően a tizenegyedrendű vádlott Cs. Lászlóval együtt intézkedtek az üzemek biztonságos leállításáról, majd a tragédia másnapján a mentésben segítettek. "A tározókkal semmilyen feladatom nincsen és nem is volt" - mondta.

Martin R., a kilencedrendű vádlott, a Mal Zrt. korábbi német vezérigazgatója tagadta bűnösségét, szerinte a vádiratban szereplő vádak nem igazak. A volt vezérigazgatót - aki a katasztrófa óta a cég német leányvállalatának ügyvezetője - a többi között különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással vádolják.

A bíróságon tolmács segítségével tett vallomása szerint a munkaszerződése alapján kizárólag a Mal kereskedelmi és beszerzési tevékenységéért felelt. Megjegyezte, hogy bár kérték, nem fordították le neki a vád bizonyításául szolgáló dokumentumokat. Nem beszél magyarul, ezért nem is tudta volna értesíteni a hatóságokat. A mentőket, rendőrséget, tűzoltókat hívta volna, de mire fél kettőkor Kolontárra ért, azok már intézkedtek. 

Védője szerint a vád nem felel meg a törvényben rögzített tartalmi követelményeknek, és "kapitális tévedéseket" tartalmaz. Úgy véli, a vád törvénytelen, ezért az eljárás megszüntetését kérte. Valótlannak nevezte azt, hogy védence intézkedésre jogosult vezető lenne.

Fejes Péter ügyész szerint a megszüntetésre az eljárás jelenlegi szakaszában nincsen lehetőség. Idő előttinek tartotta annak a megállapítását, hogy Martin R. intézkedésre jogosult vezető volt-e, mert ezt a bizonyítás során tisztázzák. Az elsőrendű vádlott védője indítványozta, hogy a bíróság készítsen hangfelvételt a tárgyalásról, ehhez a többi ügyvéd is csatlakozott. A bíróság az indítványokról később hoz döntést, a tárgyalás csütörtökön tanúk meghallgatásával folytatódik.

A Mal Zrt. tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A Veszprémi Törvényszéken szeptember 24-én kezdődött a többi között közveszélyokozás miatt indított büntetőper a timföldgyár vezetői, alkalmazottai ellen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Helyretette az Európai Bizottság a gazdákat a migránsokkal riogató politikusokat

Megkapta az engedélyt Tiborczék cége a Vörösmarty téri hotelre

Megkapta az engedélyt Tiborczék cége a Vörösmarty téri hotelre

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is