szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országban először Hódmezővásárhelyen kezdődtek el az önkormányzati adósságok állami átvételével kapcsolatos egyeztetések. Matolcsy György szerint az adósságátvétel 1956 települést érint majd, átvállalás 620 milliárd forintot tesz majd ki.

Csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, országgyűlési képviselő egyeztetett Almási István polgármesterrel és a település más vezetőivel.

A megbeszélések előtti sajtótájékoztatón Matolcsy György elmondta, a kormány célja az, hogy az önkormányzatok döntő többségét kiváltsa az adósságcsapdából.

Minden település helyzete más és más, így az adósságok átvételét egyeztetések előzik meg. Az ötezer lakos alatti településeknél, amelyekből 1750 van, és  ahol a kormány a teljes adósságot átvállalja, a korábban felvett hitel nagysága 95-100 milliárd forint - közölte a miniszter.

Mintegy kétszáz ötezer feletti lakosú település esetében egyedi megoldásokra van szükség, ezek kialakítása négy-hat hónapot is igénybe vehet. E települések 520 milliárd forintnyi adósságának 40-70 százalékát vállalja át az állam, az önkormányzatok saját bevételének függvényében.

Az egyeztetéseken arról is szó esik majd, milyen jövőt képzel el az adott település magának, milyen fejlesztéseket tervez a 2014-2020-as uniós ciklusban - közölte a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Lázár János elmondta, a kormány e döntése 8,8 millió embert érint. Ez a lépés szerinte a települések történetében csak az önkormányzatok 1990-es megalakulásához fogható változás.

A politikus közölte, a miniszterelnök hétfőn arra kéri az egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselőket, hogy a belügyminisztérium munkatársaival keressék föl a hozzájuk tartozó ötezer főnél kisebb településeket, és kezdjenek tárgyalásokat, a kormány célja ugyanis az, hogy még idén rendezze ezen önkormányzatok adósságát.

Az 5 és 50 ezer fő közötti településeket Pintér Sándor belügyminiszter és Tállai András államtitkár vezetésével keresi meg a kormány. December 20-ig a miniszterek pedig egyeztetnek minden megyei jogú város vezetésével, az önkormányzat adósságának jellegéről - tudatta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A fővárosi önkormányzattal Fónagy János államtitkár vezetésévek tárgyal a kormány, ahogy a kerületekkel is – tette hozzá.

Lázár János közölte, Hódmezővásárhely az elmúlt tíz évben 42 milliárd forintot költött fejlesztésre úgy, hogy csak 12 milliárd forint hitelt vett fel. Az önkormányzat adóssága nagyságrendileg 20 milliárd forint, ennek 50-60 százalékát vállalhatja át az állam.

Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Új funkciót kapott az Instagram, jönnek a csoportos élő közvetítések

Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”

Karikó Katalin: „Meg kell nyernünk a versenyfutást, gyorsabban kell oltani”