szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eljáró bíróság már hat embert helyezett előzetes letartóztatásba azt követően, hogy múlt csütörtökön rendőrök és egy mintegy negyven fős csoport összecsapott Hatvanban - tájékoztatott a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn.

Egy férfit hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítanak, öt ember ellen pedig csoportosan elkövetett garázdaság a vád - közölte Soltész Bálint. A főkapitányság pénteken azt közölte: hat embert vettek őrizetbe azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak.

A további eljárást a csoportos garázdaság ügyében a hatvani rendőrkapitányság, a hivatalos személy elleni erőszak miatt pedig az Egri Nyomozó Ügyészség folytatja le - tették hozzá.

Soltész Bálint az MTI-nek korábban azt mondta: a mintegy 40 fős csoport azután gyűlt össze a kapitányság előtt, hogy a rendőrök kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak tizenkét embert.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt várja az ügyészségtől, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a múlt héten csütörtökön Hatvanban történtek ügyében - olvasható a jogvédő szervezet hétfői közleményében. A TASZ a Független Rendészeti Panasztestület eljárását is kezdeményezi az alapjogsértő rendőri intézkedés megállapítására.

Dénes Balázs, a TASZ elnöke szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentést tesznek, mert meglátásuk szerint a csoportos garázdaság felszámolása ürügyén indokolatlanul bántalmaztak a rendőrök gyanúsítottakat, illetve vétlen járókelőket. 

Dénes Balázs felidézte, hogy tudomásuk szerint egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, majd az eset információik szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök. Állításaikat több sértetti és tanúvallomással is igazolni tudják, illetve a sértetteken szemmel láthatóak a bántalmazás nyomai - mondta a jogvédő. A rendőrség szerint viszont "valótlan állítások, csúsztatások, szándékos ferdítések, hangulatkeltés" szerepel a TASZ tájékoztatásában.

A rendőrség szombati közleménye szerint a rendőrség a történtek során csupán megakadályozta azoknak az embereknek a bejutását a rendőrkapitányság épületébe, akik találkozni akartak az ott intézkedés hatálya alatt állókkal. A parancsnoki kivizsgálás azt állapította meg, hogy az intézkedés törvényes, szakszerű, az arányosság követelményének megfelelő volt. Nem került sor sorozatos rendőrattakra, bántalmazásra - hangsúlyozta a rendőrség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között

Ezeknél az autómárkáknál a legnagyobb az eltérés a márkaszerviz és a független szervizek díjai között

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod

Vidnyánszky a Berliner Ensemble igazgatójának: Te nem a megbékélést szolgálod, hanem a megosztottságot szítod