szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a keretszámok eltörlése jól hangzó javaslat, de önmagában nem oldja meg a problémát - közölte az Oktatói Hálózat Facebook-oldalán. A tanárok továbbra is kiállnak a röghöz kötés eltörlése mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány eltörli a felvételi keretszámok rendszerét. Az Oktatói Hálózat a Facebook-oldalán közölte, bár ez egy jól hangzó javaslat, de a bemeneti korlátozás elhagyása csak akkor jó hír, ha párosul a felsőoktatás megfelelő színvonalú finanszírozásával és a diákok röghöz kötésének eltörlésével.

"Anyagi feltételek hiányában az egyetemek és a főiskolák nem tudnak a rendszer kapacitásait messze meghaladó számú hallgató számára minőségi képzést nyújtani" - hívták fel a figyelmet a tanárok, akik szerint a drasztikus forráskivonások miatt a felsőoktatás elemi feltételei sincsenek biztosítva, a rendszer a jelenlegi alulfinanszírozás következtében az összeomlás felé tart.

Az Oktatói Hálózat ezért követeli, hogy a kormány haladéktalanul tisztázza, hogyan kívánja biztosítani a továbbiakban a felsőoktatás finaszírozását, és azt, hogy a kormány érdemi egyeztetéseket folytasson az érintett szakmai, érdekképviseleti és civilszervezetekkel.

A szerveződés szerint Orbán Viktor ugyanis nem foglalkozott a diákság december 10-én elfogadott 6 pontjából néggyel, vagyis a forráskivonással, a hallgatói szerződések eltörlésével, az egyetemek autonómiájának korlátozásával, valamint a hátrányos helyzetű diákok segítésével.

Korábban a Hallgatói Hálózat (HaHa) közölte, Orbán Viktor nem érti, miről beszélnek a diákok, a HaHa pedig csak nyílt tárgyalásokon megszületett átalakítást fogad el. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is azt mondta, velük sem egyeztetett a kormány.

Orbán Viktor szombaton diákokkal egyeztetett egy budapesti romkocsmában. A helyszínen rögzített, és később a Facebookon közzétett videóban tett nyilatkozatából az derül ki, hogy eltörlik a felsőoktatási keretszámokat, és akik vállalják a "röghöz kötést", elérnek bizonyos felvételi pontszámot, azok számára ingyenes lesz a továbbtanulás. A részletes előterjesztést szerdára ígérte a kormányfő. Orbán Viktor korábban a keretszámok eltörlését említette a hvg.hu-nak is, amikor távozott a vendéglátóhelyről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Véget ért a szükségállapot Csehországban

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján