szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány továbbra sem teljesítette a hallgatók követeléseit - értékelte a Hallgatói Hálózat (HaHa) a kedden Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel megszakadt tárgyalásokat és Kósa Lajos Fidesz-alelnök tegnapi megjegyzéseit.

Kósa Lajos és Balog Zoltán szerint a tiltakozások okafogyottá váltak, mert a diákok követelései egy pont kivételével teljesültek, ez azonban nem igaz - írta szerdai közleményében a Hallgató Hálózat, amely megismételte a diákok hat pontban összefoglalt követeléseit is.

A diákok követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját. "Ami most zajlik, az nem reform. Egy kétperces videoüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira" - írta a HaHa.

"Továbbra is követeljük a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is" - tették hozzá.

Azt is követelik, hogy államilag finanszírozott képzésben legalább 44 000 hallgató kezdhesse meg tanulmányait a 2013-2014-es tanévben. Balog Zoltán bejelentése szerint 40 000 hallgató férhet be ebbe a keretbe.

A HaHa szerint a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. "A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított. Követelünk egy kiszámítható állami ösztöndíjrendszert" - írták.

A tiltakozó diákok szintén követelték a forráskivonás leállítását és az elvonások kompenzálását. Ehhez képest a HaHa szerint újabb forráskivonásokat jelentettek be, forrásbevonásról pedig szó sem esett.

"Pénzelvonással reformot sem megalapozni, sem végrehajtani nem lehet. Az oktatásra fordított pénz befektetés a jövőbe. Továbbra is követeljük az elvonások kompenzálását, és a felsőoktatás ésszerű, arányos finanszírozását" - közölte a szervezet.

A diákok követelték a hallgatói szerződés eltörlését is, a hallgató szerződés azonban továbbra is a kormányzat oktatáspolitikai koncepciójának része.

Európában a HaHa szerint egyedül Fehéroroszországban létezik a röghöz kötést ezen formája. Ez a szerződés szerintük korlátozza a munkaerő szabad áramlását, ezért alapvető európai uniós szabadságjogot korlátoz. Továbbra is követelik a hallgatói szerződés eltörlését, és a megkötött szerződések semmissé nyilvánítását.

Szintén a hatpontos követeléslistán szerepel az egyetemi autonómia tiszteletben tartása. "Ennek része gazdasági döntésekbe való be nem avatkozás is. A kancellárok kinevezése az egyetemek élére, és rajtuk keresztül a kormány által vezérelt leépítések végrehajtása továbbra is az egyetemi autonómia megcsúfolása" - írta a szervezet.

A diákok azt is követelték, hogy az átfogó reform biztosítsa, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. A társadalmi mobilitás nem egyszerűsíthető le a keretszám-kérdésre, az esélyegyenlőség biztosítására egy, a mostaninál igazságosabb szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszert követelnek - tette hozzá a HaHa.

Amikor Balog Zoltán azt mondja, a tiltakozások mögött külső tényezők állnak, a hallgatók autonóm szerveződésének lehetőségét és jogosultságát vonja kétségbe - közölte a szervezet.

"Amikor azt állítja, hogy a Hallgatói Hálózat képviselője azért ment el a tárgyalásra, hogy az meghiúsuljon, vádaskodik. A miniszter a hallgatók követeléseinek valódi figyelembevételére való hajlandóság nélkül ült le a tárgyalóasztalhoz" - írták.

"A kormányzati kommunikáció továbbra is leegyszerűsíti a helyzetet. Az elhangzott vállalások mögött garancia és koncepció sincs. Amíg a hallgatók követelései nem teljesülnek, a tiltakozásokat tovább folytatjuk" - tették hozzá.

Kövesse a diáktüntetésekkel kapcsolatos eseményeket percről percrre a hvg.hu-val!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba

Beválaszotta a parlament Gottfried Pétert a Monetáris Tanácsba