szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Lehet azt mondani, hogy a diákok elérték, amit akartak, egy, esetleg két ügy kivételével" - mondta Orbán Viktor vasárnap késő este a TV2 Frizbi című műsorában. Arról is beszélt, hogy a kormány kész megállapodni az IMF-fel, de nem minden áron, illetve, hogy a kormánynak nem volt más választása, mint a választási regisztráció bevezetése.

Túléltük a legutóbbi interjú óta eltelt másfél évet, és az ország erősebb lett, nagyobb lett az érdekérvényesítő képessége is - mondta Orbán Viktor a TV2 Frizbi című műsorában. A kormányfő szerint megrendült országok alkotják ma az EU-t, csökken az életszínvonal, az élet Magyarországon sem könnyű, de kinyíló perspektívák vannak az ország előtt.

Hozzátette viszont, ő is találkozik azzal, hogy "nem olyan erős az emberek meggyőződése, mint az enyém, affelől, hogy az ország jó irányba halad". Szerinte ennek az az oka, hogy nagyon sok kényelmetlenséget kellett vállalniuk és sok áldozatot kellett hozniuk az embereknek az elmúlt másfél-két évben.

Megismételte, hogy minimálbér-emeléssel kezdődik az év és januártól csökkenti a kormány a rezsköltségeket, arra a kérdésre pedig, hogy ennek a költségeit miből fedezik majd, azt mondta, hogy "aki eddig sokat keresett rajta, az majd most nem keres rajta".

Egy követelés nem teljesült, az nem is fog

Magyarországon a szocialisták kétszer vezették be a tandíjat, a Fidesz pedig kétszer szüntette meg azt - mondta Orbán a felsőoktatás átalakításáról. Eszükbe sem jutott most sem bevezetni a tandíjat, a kormány által ajánlott átalakításokban egyébként szerinte nem lett volna tandíj - tette hozzá.

A diákok nem fogadták el az átalakítás olyan formáját, amilyet a kormány ajánlott volna, és egy másik formát követeltek, "ami szerintem meg elfogadható" - mondta Orbán. Szerinte a diákok követeléseiből 90 százalék teljesült is. Egy nagyon fontos követelés nem teljesült, "de az nem is fog" - utalt a kormányfő feltehetően a hallgatói szerződések eltörlésére.

Megismételte, hogy az egyetemkre, főiskolákra való bejutásnak egyetlen feltétele lesz, hogy el kell érni a minimális 240 pontot. "Ennek nem örülök" - mondta Orbán, szerinte ez a minimális pontszám ugyanis alacsony, így a közepesnél valamivel gyengébb képességű fiatalok is egyetemre mennek.

Azt is elmondta, hogy három esetben kell majd fizetni a felsőoktatásért: félbehagyott tanulmányoknál, akkor, ha a diák nem végzi el a tanulmányait a megadott határidőn belül, illetve ha külföldre megy dolgozni a megadott időkereten belül.

"Úgy éreztük, hogy a diákok félelmei érthetőek voltak" - mondta Orbán. "Lehet azt mondani, hogy a diákok elérték, amit akartak, egy, esetleg két ügy kivételével" - tette hozzá.

Az IMF egy taxi, nem egy mentőautó

Az IMF-tárgyalásokról Orbán azt mondta, a kormány készen áll a megállapodásra, de akármilyen áron Magyarország nem ír alá megállapodást, az országnak pénzre tényleg nincs szükségre, csak egy "biztosítási szerződésre".

Egy hasonlattal élt, ami szerint az embernek tudnia kell, miért van szüksége járműre: eltörött a lába, és mentőre van szüksége, vagy gyorsabban akar eljutni valahová és taxit hív. "Ha mentőre van szüksége, nincs alku, de hogyha taxit hívok, megnézem, mennyi a fuvar díja, és ha jó, kell, ha nem, nem. Magyarország az utóbbi helyzetben van" - mondta Orbán.

IMF-hitel nélkül is biztosan megáll a lábán az ország - tette hozzá. "Száguld" a külkereskedelem, a munkanélküliség és az államadósság csökken, a folyó fizetési mérleg "rendben van", a költségvetési hiányt kordában tartották, egy adat van, ami nem jó, az a gazdasági növekedés.

Szerinte "Londontól Budapesti mindenki azt mondja", jövőre lesz növekedés, a kérdés csak az, mekkora. "Szurkoljunk" - mondta Orbán a 2013-as növekedési kilátásokról.

Választási regisztráció: nincs választás

A választási regisztrációról Orbán azt mondta, nincs választási lehetőségük, ha azt akarják, hogy Magyarországon mindenki szavazhasson, be kell vezetniük a regisztrációt.

"Ma nincs Magyarországnak olyan központi nyilvántartása, ami alapján a polgárok önkéntes bejelentkezése nélkül le tudnák bonyolítani a választást" - mondta Orbán. Szerinte 2010-ben "néhány tízezer ember" emiatt nem tudott részt venni a választáson.

Az egész választási rendszerhez pedig "azért kellett hozzányúlni", hogy csökkentsék a képviselők számát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!