szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen enyhítette a Diagon-ügy vádlottjainak büntetését szerdai, jogerős ítéletében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.

Az ítélőtábla a gazdasági titok megsértése miatt első fokon kiszabott börtönbüntetést pénzbírságra enyhítette, a 3,269 milliárd forintos kártérítési igényt pedig elutasította. A jogerős ítélet szerint a három vádlott titoksértést követett el, ám ezzel nem okozott vagyoni kárt a Diagon Kft.-nek. A bíróság az első- és a harmadrendű vádlottat 10-10 millió, a másodrendű vádlottat 8 millió forint megfizetésére kötelezte. A vádlottak közügyektől eltiltását megszüntették, ám az 5 millió forintnyi bűnügyi költséget ki kell fizetniük.

A titoksértés miatt ugyancsak elmarasztalt Diachem Kft. büntetését 50 millióról 10 millió forintra mérsékelte a másodfokú bíróság. Az ítélőtábla jogerős ítéletében helybenhagyta az elsőfokú bíróság azon határozatát, amely a vádlottakat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértésének vádja alól. A bíróság a pénzbírságok összegébe beszámította a vádlottak őrizetben, illetve házi őrizetben töltött idejét, az elsőrendű vádlott büntetése például emiatt csaknem 3 millió forinttal csökkent.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, hogy hiányzott a Diagon Kft.-t ért kár alapjának, valamint az ok-okozati összefüggéseknek a meghatározása, ezért a kártérítési igényt elutasította. Az ítélethirdetés előtt a másod- és harmadrendű vádlott védői, valamint a szintén perbe fogott Diachem Kft. jogi képviselője mondta el perbeszédét. A védők az elsőfokú ítélet és az eljárás számos pontját kifogásolták.

Elsősorban a kártérítés megítélését és annak összegét nehezményezték, de számos egyéb eljárási hibára is felhívták a bíróság figyelmét. Egyebek mellett a szakértők kiválasztását, az idegen nyelvű dokumentumok hiteles fordításának hiányát, valamint a hiteles titoktartási szabályzat hiányát kifogásolták.

Az elsőfokú bíróság 2011. októberi nem jogerős ítéletében megállapította, hogy a Diagon Kft. két egykori vezető beosztású munkatársa, H. Sándor Gábor elsőrendű és T. Lajos másodrendű vádlott az orvosi diagnosztikumokat gyártó és forgalmazó cég több mint tizenegyezer - szabadalmakkal, ipari titkokkal, technológiákkal kapcsolatos - adatát mentette le. Ezután átszerződtek a konkurens Diachem Kft.-hez, amelynek vezetőjével megosztották ezt az állományt, és 2008-ban egy addig a Diagonnal üzleti kapcsolatban álló orosz céghez is el akarták juttatni.

A bíróság akkori szóbeli indokolása szerint ezen a ponton észlelhető volt, hogy H. Sándor Gábor ki akarta szorítani a Diagont az orosz céggel létesített üzleti kapcsolatból. A két vádlott felelős volt munkáltatója üzleti titkainak megőrzéséért, P. Zsolt harmadrendű vádlottnak, a konkurens Diachem Kft. ügyvezetőjének pedig tudnia kellett arról, hogy a Diagontól az első- és a másodrendű vádlott által elhozott üzleti titkokat használja - hangzott el.

A vádlottak és az orosz cég képviselője között 2008 áprilisában Budapesten megtörtént a személyes kapcsolatfelvétel, erről azonban a Diagon tudomást szerzett, és májusban feljelentést is tett az ügyben. A hatóságok még abban a hónapban a ferihegyi repülőtéren elfogták H. Sándor Gábort, aki éppen Oroszországba indult volna a Diagon ipari titkaival a laptopján.

Az ügyészség iparjogvédelmi jogok különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértése és gazdasági titok megsértése miatt emelt vádat a három férfi ellen. Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 1 év 8 hónap, a másod- és harmadrendű vádlottat pedig egyaránt 1 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és egyetemlegesen 3 milliárd 269 millió forint megfizetésére kötelezte őket gazdasági titok megsértése miatt. Ugyanakkor mindhármukat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértésének vádja alól.

A Diagon Kft. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megnyugvással fogadják a Fővárosi Ítélőtábla "első magyar ipari kémperben" hozott ítéletét. Kiemelték: meggyőződésük, hogy az első fokon lezáruló kémper nem önmagában a Diagonról szólt, és azért vállalták az öt éve tartó harcot az igazukért, azért néztek szembe "a legdurvább lejárató kampánnyal is", mert úgy gondolták: "ha mindezt meg lehetett tenni a Diagonnal, akkor megtehetik bármelyik magyar céggel".

Megjegyezték továbbá, hogy az ítélet szóbeli indoklásában elhangzott: a bíróság nem vizsgálhatta, hogy a vádlottak 2008. május 22-ei letartóztatása után a meghiúsult oroszországi üzlet miatt a Diagonnak milyen kára származott. A bíró azt a tanácsot adta, hogy ez ügyben indítsanak polgári peres eljárást. A Diagon megvizsgálja ennek lehetőségét - írta a cég a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!