szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Három év börtönre ítélte és ugyanennyi időre eltiltotta a közügyektől a Fővárosi Törvényszék csütörtökön azt az egyetemistát, aki 2009 októberében, egy óbudai kollégiumban tartott rendezvény után egy másik fiatalember halálát okozta. Az ítélet nem jogerős.

Az emberöléssel vádolt, doktori iskolát végző egyetemista pere tavaly év elején kezdődött. A vádirat szerint Cs. György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola III. kerületi Kiss Árpád tagkollégiumában tartott rendezvényen vett részt, majd egy ismerőse kérésének eleget téve az volt a feladata, hogy a rendezvény befejeztével megakadályozza a nem a kollégiumban lakók bejutását a szobákhoz vezető lépcsőházba.

A rendezvény végén több fiatal, így a közepes fokú alkoholos befolyásoltság és bódító hatású szer hatása alatt álló 22 éves N. Ádám is be akart jutni a kollégiumba. A vádlott és rendezői feladatokat ellátó társai a fiatalt megakadályozták abban, hogy a lépcsőn felmenjen az emeletre, emiatt szóváltás alakult ki közöttük. N. Ádám, miután látta, hogy Cs. György mellett nem tud elmenni, a lépcsőház 1. és 2. emelet közötti részén átmászott a lépcsőkorláton, abba kapaszkodva kívülről igyekezett a 4. emeletre feljutni.

A vádirat szerint Cs. György megfogta N. Ádám korlátba kapaszkodó kezeit, először a jobb, majd a bal kezét a korlátról feszegetve próbálta megakadályozni a továbbjutását. N. Ádám a feszegetés következtében elengedte a korlátot, és háttal a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonkövezetére zuhant, s a helyszínen meghalt.

A Fővárosi Törvényszék az első fokú ítéletről szóló közleményében kiemelte: annak ellenére, hogy a sértett több mint tízméteres magasságban volt, és a helyszínen tartózkodók is figyelmeztették a vádlottat, ő nem engedte meg, hogy a sértett visszamásszon a korlát belső részére, hanem kijelentette: "menjen vissza, és ott másszon be a lépcsőre, ahol korábban kimászott". Azt is megakadályozta, hogy a sértett megfogja a jobb kezével a korlátot. Eközben a sértett elveszítette az egyensúlyát és lezuhant - olvasható a közleményben.

A törvényszék az ítéletében rámutatott, a vádlottnak feltétlenül előre kellett volna látnia, hogy a kapaszkodás megakadályozásával a sértett lezuhanhat, életét kiolthatja, és ennek lehetőségébe belenyugodott.

Az első fokú ítélet szerint Cs. György a büntetés felének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője fellebbezést jelentett be felmentésért - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Rétvári Bence megfertőződött a koronavírussal

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Kásler: komplexen védekezik Magyarország a koronavírus ellen