szerző:
MTI

A Transparency International Magyarország (TI) kedden nyílt levélben kérte Áder János államfőt: kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál (Ab) az alaptörvény hétfőn elfogadott negyedik módosításának vizsgálatát.

"Az alaptörvény módosítása az állam foglyul ejtésének újabb példája" – írta a korrupció ellen elkötelezett civil szervezet a köztársasági elnöknek címzett, az MTI-hez is eljuttatott levelében. Megjegyezték továbbá, hogy a parlamenti képviselők által benyújtott törvényjavaslat tartalmának kialakítása során semmilyen nyilvános szakmai egyeztetés nem történt. 

A TI az aggályai között kiemelte, hogy az alaptörvény negyedik módosítása még jobban megnehezíti a hatalom elszámoltatását és ellenőrzését, tovább növelve a korrupciós kockázatokat. Úgy vélik, számos, az Ab által korábban alkotmányellenesnek ítélt jogszabályi rendelkezés beépítése az alaptörvénybe, valamint az Ab hatáskörének további szűkítése ellehetetleníti a kormány és a törvényhozás működésének kontrollját. 

Az Ab az alaptörvény módosítását kizárólag formai szempontból vizsgálhatja majd, és tovább csökken a költségvetési és adózási szabályok alkotmányossági vizsgálatának a lehetősége is – hangsúlyozták.   

Kiemelték továbbá, hogy "a jelenleg kormányzó pártoknak kedvező, önkényes kampányszabályok alaptörvényi lehetővé tétele és a szabályozatlan kampányfinanszírozás kiugró korrupciós kockázatokat eredményeznek a választási kampányok terén", illetve "az alaptörvény saját maga vezetne be a választópolgárok kiegyensúlyozott tájékozódáshoz való jogát korlátozó tilalmat". 

Az Országgyűlés hétfőn 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett szavazta meg az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alaptörvény részévé teszi az Ab által megsemmisített átmeneti rendelkezések nagy részét. Ilyen például a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, az egyházak Országgyűlés általi elismerésének rendje, valamint a nemzetiségekre vonatkozó szabályok. Emellett rögzítették a felsőoktatási hallgatói szerződések lehetőségét, a közterületen lakás megtiltását, valamint hogy az Ab csak az alaptörvényben foglalt eljárási követelmények szempontjából vizsgálhatja felül az alkotmányt.

Az alkotmánymódosítás ellen az elmúlt napokban több ellenzéki párt, politikus és szervezet tiltakozott. Az alkotmány nem játék! elnevezésű Facebook-csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók hétfő esti demonstrációjuk során arra kérték az államfőt: ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.  

A kormánypártok szerint a módosítás megfelel az uniós normáknak. Martonyi János külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a kormány felkéri a Velencei Bizottságot, véleményezze a módosítást. A Velencei Bizottság a strasbourgi székhelyű Európai Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértői testület.  

Sólyom László volt köztársasági elnök még a parlamenti szavazás előtt, hétfő hajnalban közzétett írásában fejtette ki véleményét. Szerinte mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. Áder János államfő Berlinben azt mondta: egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását