szerző:
hvg.hu

Önként jelentkezett péntek délután a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gyorskocsi utcai fogdájánál az a két székházfoglaló, akiket kerestek napközben a rendőrök, de nem találták meg őket, mert rossz címre mentek. Egyikük, Misetics Bálint a hvg.hu-nak azt mondta: állnak a rendőrség rendelkezésére. Közben a Lendvay utcai Fidesz-székházra hatalmas molinót tettek fel "Békés ünnepet!" felirattal.

A reggel előállított két ember mellett, úgy tudni, két másikat is kerestek a rendőrök pénteken, de rossz címen: Oláh Katát a szüleinél, Misetics Bálintot pedig szülei régi címén. A Gyorskocsi utcai fogdánál mindketten jelentkeztek péntek délután, egy ideig az épület előtt várakoztak 20-30 szimpatizánssal együtt.

Misetics Bálint a hvg.hu-nak azt is mondta, hogy a székházfoglalás helyszínén őt nem igazoltatták, a rendőrök egészen máig nem keresték. Szerinte onnan ismerhették, hogy nyilatkozott az m1 Híradónak a székházfoglalásról. Társát, Oláh Katát sem igazoltatták korábban, csütörtökön vendége volt viszont az ATV Egyenes Beszéd című műsorának – tette hozzá.

Misetics Bálint szerint a rendőrség illetve a kormány is meg akarja őket félemlíteni, és velük szemben jogsértően léptek fel, amikor keresték őket pénteken. Ennek ellenére állnak a rendőrség rendelkezésére, ezért jelentkeztek a Gyorskocsi utcában.

Misetics Bálint
©

Reggel vitték be a HaHa két tagját

A Hallgatói Hálózat (HaHa) két aktivistáját reggel 7 órakor állították elő a rendőrök, úgy tudjuk, mindketten részt vettek a Fidesz-székház elfoglalásában. Birtalan Gergő, az egyik előállított aktivista a hvg.hu-nak elmondta: csoportosan elkövetett garázdaság miatt akarták kihallgatni gyanúsítottként, de nem tett vallomást, így a nyilvántartásba vétel után távozhatott a BRFK Gyorskocsi utcai épületéből. Előbb azonban ujjelnyomatot vettek és fényképet készítettek róla. Később az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a rendőrök kopogás nélkül mentek be reggel a kollégiumi szobájába.

©

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata péntek délután azt közölte, hogy a székházfoglalás ügyében összesen három embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként pénteken. Kényszerintézkedés nem történt, a három ember közül egy nem tett vallomást, ketten pedig panasszal éltek a gyanúsítás ellen. Személyi szabadságot korlátozó intézkedés nem történt – írják az erről szóló közleményben, amelyben az is benne volt, hogy egyik ember sem szervezője a Lendvay utcába szombatra bejelentett tüntetésnek.

TASZ: hibázott a rendőrség

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint szabálytalan volt a rendőrség eljárása, amikor pénteken idézés nélkül előállított két, a Fidesz-székház udvarának március 7-ei elfoglalásában részt vevő tüntetőt. A jogvédő szervezet ügyvédei vállalták a fiatalok jogi képviseletét.

Pelle Andrea, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője a BRFK Gyorskocsi utcai épülete előtt újságíróknak azt mondta: álláspontjuk szerint a rendőrségi törvény nem biztosít lehetőséget arra, hogy ismert lakcím esetén, egy ilyen, nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben a lakhelyéről állítsanak elő valakit. "Ilyen esetben a szabályos eljárás az lett volna, hogy kiküldenek egy idézést, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy az illető felkészüljön a kihallgatására, és gondoskodjon a védelméről" – tette hozzá.

Pelle Andrea szerint a polgári engedetlenségi akció akkor sem tekinthető társadalomra veszélyes cselekménynek, ha ott formálisan meg is valósult valamilyen bűncselekmény, például garázdaság. "A székházfoglalók magatartása nem volt kirívóan közösségellenes, részükről nem volt erőszak, tehát indokolatlan bármiféle büntetőjogi felelősségre vonás" – fogalmazott.

©

Március 7-én fiatalok egy csoportja elfoglalta a Fidesz székházát a Lendvay utcában, azt egész nap megszállva tartották, majd este az Alkotmánybíróság épülete elé vonultak az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

Az eset után Kövér László, a parlament elnöke arról beszélt, hogy a tiltakozó fiatalok szülei szerinte kommunista vezetők voltak a múlt rendszerben. A házelnök később bocsánatot kért kijelentései miatt.

A Fidesz csütörtökön a "felheccelt fiatalok visszahívását" kérte az Együtt 2014-től. Nemcsak a fiatalok, hanem nagyon sok állampolgár "fel van háborodva azon, hogy a Fidesz, visszaélve kétharmados parlamenti többségével, el akarja venni szabadságunkat, hogy tönkretette az alkotmányosságot Magyarországon" – mondta erre reagálva Bajnai Gordon Miskolcon.

A Fővárosi Főügyészség csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt nyomoz "a Fidesz budapesti székházának megtámadása miatt". A Magyar Nemzetnek Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője korábban azt mondta: a Lendvay utcai épületnél történt cselekmények ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság március 22-én rendelt el nyomozást.

"Békés ünnepet!"

A székházfoglalók szombat délután fél 5-re szerveznek tüntetést a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Az épületen már péntek este is látható volt egy molinó "Békés ünnepet!" felirattal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Magyar szurkolók megvásárolt jegyeit törölte a walesi szövetség

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Ilyen fejetlenséget is ritkán látni választás után

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Össztűz zúdult a háborús bűnösökkel barátkozó új Nobel-díjas íróra

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

Nagyon rákattantak az iPhone-osok az új szoftverre

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról

A kommunista, aki képzelt riportot készített egy amerikai popfesztiválról