szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akkor kerülnek nyugvópontra az alkotmány legutóbbi, negyedik módosítása kapcsán felmerülő kételyek és problémák az Európai Unión belül, ha a módosításból fakadó alacsonyabb szintű jogszabályokat a parlament elfogadja – mondta a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Giró-Szász András kormányszóvivő azzal kapcsolatban, hogy a múlt pénteken levelet váltott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány már a parlament elé terjesztette a kapcsolódó törvényeket, „pontosan azért, hogy világosan lehessen látni itthon is, az Európai Unióban is, a bizottságban is, hogy minden ilyen vád teljes mértékben megalapozatlan” - mondta Giró-Szász András az MR1-Kossuth Rádió műsorában.

Az alaptörvényben, illetve kétharmados törvényben rögzített azon lépések kapcsán, amelyeket az Európai Bizottság esetleg kifogásol, Magyarország kész megvitatni a konkrétumokat. „És ugyanúgy, ahogy eddig is, bármikor, amikor az Európai Unió érvei erősebbnek bizonyultak, mint a magyar érvek – például a médiatörvény egyes technikai részletei kapcsán –, a magyar kormány, illetve az Országgyűlés megtette a módosításokat” – állapította meg a kormányszóvivő.

Giró-Szász András hozzátette, az esetek túlnyomó többségében azonban nem is ez következett, hanem az Európai Unió belátta, hogy elhamarkodottan fogalmazta meg az ítéletét, illetve azt, hogy a magyar kormány által képviselt politikai, gazdasági és szakpolitikai logika releváns.

A kabinet szóvivője szerint arra is volt példa, hogy Brüsszel azt ismerte be, bár a magyar kormány által felvázolt irány lehet, hogy nem található meg Európában, de attól, hogy először fogalmazódik meg a kontinensen, még nem demokráciaellenes. „Ezen okoknál fogva, az esetek nagy többségében a magyar kormánynak adott igazat” – tette hozzá.

José Manuel Barroso levelében jelezte a miniszterelnöknek, hogy ha a bizottság szakértői végeznek az alaptörvény módosításának jogi elemzésével, akkor a brüsszeli testület kénytelen lesz a kifogásolt ügyekben kötelezettségszegési eljárásokat indítani.

„Erőteljesen arra kérem Önt és kormányát, hogy foglalkozzon ezekkel az aggodalmakkal, és egyértelmű, határozott módon oszlassa el őket. Kétségtelen, hogy ez szolgálja a legjobban Magyarország és Európa egészének érdekeit” – tartalmazza az Európai Bizottság elnökének levele.

Orbán Viktor válaszában megerősítette, hogy a kormány és az Országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította José Manuel Barrosót, hogy a kabinet mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában. A kormányfő jelezte, hogy kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Giró-Szász András az MR1-Kossuth Rádió műsorában megjegyezte, évente csaknem ezer kötelezettségszegési eljárás van az EU-n belül, míg Magyarországgal szemben kevesebb, mint húsz. „Nem látom értelmét annak, hogy ebből egy hatalmas elefántot csináljunk” - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban