szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tárki Társadalomkutatási Intézet áprilisi kutatása szerint a pártok szavazótáborának mérete lényegében nem változott. A bizonytalanok aránya kicsit csökkent, az MSZP tábora kicsit növekedett, az Együtt-PM támogatottsága pedig – Bajnai nevének említése nélkül – enyhén csökkent.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló Tárki-kutatás adatai alapján jelentős változás nem történt az elmúlt egy hónapban a pártok támogatottságában. Így tehát a Fidesz-KDNP továbbra is jelentősen vezet a többi párttal szemben; a második MSZP-hez képest is több mint kétszeres az előnye.

A bizonytalan és választását el nem áruló szavazók aránya kissé csökkent, amiből a frakcióval rendelkező parlamenti pártok mindegyike picit profitált, míg a többi párt támogatottsága kissé csökkent. Ezek közül is az MSZP halvány növekedése és az Együtt 2014-PM csökkenése számít érdemi változásnak, ugyanakkor az Együtt 2014-PM esetében nem lehet tudni, hogy valódi változásról van-e szó vagy a párt külön kérésére történt elnevezésbeli változás okozta a csökkenést.

A pártszövetség kérésére ugyanis ebben a hónapban először nem a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Együtt 2014 Mozgalomként szerepelt a párt a kutatásunkban, hanem Együtt 2014-PM néven. Az, hogy az intézet most először Bajnai Gordon neve nélkül kérdezett a pártra, hatással lehet a párt ismertségére és népszerűségére, így ennek hatása is tükröződhet a csökkenésben.

A pártok támogatottsága az összes megkérdezett körében 2013. február és 2013. április között (%)
©

A Fidesz-KDNP a teljes népességen belül áprilisban 24%-on állt (márciusban 23%-on), az MSZP tábora pedig a márciusi 9% után ebben a hónapban 11%. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP népszerűsége márciusban 48%, áprilisban 49% volt, az MSZP-é viszont 18%-ról 21%-ra nőtt. A választásukban bizonytalanok, illetve azt el nem árulók aránya a márciusi 51%-ról 49%-ra csökkent a teljes népességen belül.

A pártok támogatottsága a pártválasztók körében 2013. február és 2013. április között (%)
©

A többi parlamenti párt közül a Jobbik a teljes népesség körében a márciusi 8% után most 9%-on áll, míg a pártválasztók között táboruk 16% után áprilisra 17%. Az LMP a teljes népességen belül 2%-on maradt, a pártválasztók között pedig változatlanul 3%-on áll.

Az Együtt 2014 Mozgalom a teljes népességen belül az előző havi 6% után ebben a hónapban 4%-nyi szavazóra számíthat, a pártválasztók körében pedig a márciusi 11% után áprilisban 7%-ra csökkent. A Demokratikus Koalíció továbbra is 1%-on áll a teljes népesség körében, a pártválasztók között pedig 3%-ról 2%-ra módosult a támogatottságuk.

Az adatfelvétel 2013. április 11. és 17. között zajlott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Indiában két-három koronavírus-beteg osztozik egyetlen ágyon

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Már Szputnyikkal is kiváltható a szlovén karantén

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában

Elítélték a Google-t a felhasználók megtévesztése miatt Ausztráliában