szerző:
hvg.hu/MTI

Csütörtök este közös rendezvényt tartott a Széchenyi téren, illetve a rakparti holokauszt-emlékműnél az ellenzék, ahol beszédet mondott az MSZP, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség, az LMP, a DK és a Magyar Liberális Párt képviselője is.

"Tegyük meg az idei Európa-napon az első lépést a demokratikus erők összefogása felé!" - írták korábban meghívójukban a szervezők, akik szerint a közös rendezvényt "az europszkeptikus kormánnyal és az Európa-ellenes Jobbikkal szembenálló demokratikus, Európa-párti ellenzék" tartja.

A csütörtök esti, az Európai Unió napján és II. világháború európai befejezésének napján rendezett megemlékezés fél 8-kor kezdődött a Széchenyi téren, ahonnan a résztvevők együtt, fáklyákkal a kezükben vonultak le a rakpartra, a holokauszt-emlékműhöz. 

A hvg.hu helyszínen tartózkodó munkatársa szerint az esemény kezdetén néhány száz résztvevő gyűlhetett össze a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) előtti járdán, főképp idősebbek, sok MSZP-s és DK-s zászlót is látni lehetett.

Európában 68 éve véget ért a borzalom, a győztesek létrehozták a békére, szolidaritásra és kooperációra épülő Európát, amihez 9 éve Magyarország is csatlakozott - mondta beszédében Horváth Csaba, az MSZP alelnöke és fővárosi frakcióvezetője. Szerinte akkor Magyarország vezetői a győztesek helyett a bűnösök oldalára álltak, a szélsőjobb mérlege pedig 900 ezer halott volt.

A Fidesz nem tanult a múltból, a mai napig együttműködik a szélsőjobboldallal, az országgyűlésben "vigyorognak" a zsidózó, cigányozó megjegyzéseken, ma is létezik Fidesz-Jobbik árnyékkoalíció - tette hozzá Horváth, aki szerint Orbán Viktor mindenki ellen harcol, aki az útjában áll, és a fejlődés ellen is szabadságharcot hirdetett. De mi, baloldaliak és demokraták egy év múlva elkergetjük a "félázsiai, antidemokratikus" kormányt - tette hozzá.

Jó látni azt, hogy az EU nélkül Simicska Lajos is szegényebb lenne - fogalmazott Szelényi Zsuzsa az Együtt 2014-PM szövetség képviseletében, aki a jelenlegi Magyarország és Európa különbségeiről beszélt. Azt mondta, Európa demokráciát, jólétet, szabadságot, szociális piacgazdaságot jelent, ahol tisztelik a magántulajdont, fontos a gondolat, a hit a vita és a magánélet szabadsága. Szerinte Orbán Viktor azért fordult az Európai Unió ellen, mert nem tudja elviselni, hogy a kétharmados hatalom sem teljhatalom.

Varju László, a DK részéről nagy tapsot kapott, amikor beszéde elején azt mondta, meg kell dönteni Orbán Viktor rendszerét, ehhez pedig többek között közös miniszterelnök-jelölt, közös választási lista kell. Szerinte Orbán Viktor rendszerével fenntartás nélkül kell szembefordulni, és nem kell megvédeni semmiféle olyan folyamatot, amely ennek a rendszernek forrásokat juttat. 

A DK politikusa burkoltan bírálta Mesterházy Attila MSZP-elnök korábbi, az Európai Parlament jelentéstervezetéről szóló állásfoglalását is. Mesterházy korábban azt mondta, az MSZP EP-képviselői azt a feladatot kapták, hogy lépjenek fel minden olyan tervezett uniós intézkedés ellen, amely szankcióval sújtaná az országot.

Az EP-jelentéstervezet feltételesen az uniós szerződés 7. cikke alapján eljárás megindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen. A cikkely értelmében akár fel is függeszthetik a tagállam szavazati jogát, illetve megvonhatják tőle a kohéziós forrásokat.

A csütörtöki eseményen felszólalt Arató András, a Klubrádió tulajdonosa, illetve az LMP és a Liberálisok egy-egy képviselője is. Csárdi Antal, az LMP választmányi tagja azt mondta, Magyarország nem kér a kirekesztésből. A náci eszmék gyökere a gyűlölet, amelynek csak vesztesei vannak. A politikus hiányolta, hogy egyetlen jobboldali érzelmű demokratát sem lát a tömegben.

Popper Gábor, a Magyar Liberális Párt alapító tagja arról beszélt, hogy megerősödött a rasszizmus, amely ellen egy emberként kell fellépni. Megengedhetetlen, hogy bárkinek félelemben kelljen élnie - mondta. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója szerint nem szűntek meg mérgezni az elméket az "ordas eszmék", de mint mondta, nem szabad félni. A neonáci eszmék terjedésének fő oka a tudatlanság - tette hozzá.

A hallgatóságban feltűnt mások mellet Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja, Juhász Péter, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért szövetség társelnöke, a Milla korábbi vezetője, valamint Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
 Elmagyarázták, hogyan juthatott be 70 migráns Magyarországra

Elmagyarázták, hogyan juthatott be 70 migráns Magyarországra

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

A Külügyminisztérium „megértette” Bartók Imre üzenetét

A Külügyminisztérium „megértette” Bartók Imre üzenetét

Ilyen nincs: újabb sebezhetőségeket találtak az Intel processzoraiban

Ilyen nincs: újabb sebezhetőségeket találtak az Intel processzoraiban

Különleges Ikarust kapott a Közlekedési Múzeum

Különleges Ikarust kapott a Közlekedési Múzeum

Döntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Döntőbe jutottak Babosék az Australian Openen