szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majd bruttó 8,5 millió forintot kapott Doncsev András, az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) államtitkárának cége állami szerződésekből az elmúlt hónapokban.

A politikus 2012 szeptemberében került az Emberi Erőforrások Minisztériumához sajtófőnökként, idén febrár vége óta pedig államtitkár.

Cége, a Qualiton Kft. még 2010 augusztusában állapodott meg a Miniszterelnökséggel, akkor havi 687 500 plusz áfa összegért vállalta, hogy közreműködik Orbán Viktor miniszterelnök beszédeinek előkészítésében, összegyűjtésében és rendezésében. Emellett a cég 2012 októberében további szerződést kötött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM) átlag havi 300 ezer forint plusz áfa megbízási díjjal Varga Mihály tárca nélküli miniszter beszédeinek írására – írja a Blikk.

Doncsev betartotta azt az előírást, hogy kormánytisztviselőnek gazdasági társaságban nem lehet állása, minthogy az ügyvezetői posztot felesége, Gergely Éva vette át, a közös cégben pedig az államtitkár 50 százalékban tulajdonos maradt. Így a megbízatásokból befolyó haszonhoz a politikusnak továbbra is joga volt, sőt annak minden fillérje a családi kasszát gazdagította.

A Kormányzati Információs Központ közölte, a Qualiton Kft. és a Miniszterelnökség közötti szerződést közös megegyezéssel 2013. április 30-ával megszüntették, arra azonban nem válaszoltak, hogy a majd havi 700 ezres nettó megbízási díjból mennyit, s milyen időközökbe fizettek, így a hét és fél hónap alatt akár bruttó 6,5 milliót is átutalhatott a kancellária.

A KIM azt közölte, a velük kötött megállapodás március 6-án szűnt meg, ám addig 1,9 milliót fizettek ki. Összességében tehát a Qualiton áfával együtt majd 8,5 milliót zsebelhetett be a két hivataltól, miközben Doncsev állami állásban havi átlag bruttó 730 ezer forintot keresett. A politikus arra nem válaszolt, etikusnak tartja-e, hogy minisztériumi állása mellett cégén keresztül állami szerződésből profitálhatott.

Doncsev András felesége, Gergely Éva egyébként zenész és előadóművész, ő énekli a június 4-i nemzeti összetartozás dalát, a Barackfát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

115 millió forint letaglózó ár, még ha egy Audi RS Q8-R-ről van is szó

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak