szerző:
Gergely Zsófia

Egymás után nyeri a milliós pályázati támogatásokat egy alig több mint két éve működő nőszervezet, miközben a hasonló civil egyesületek rendre hoppon maradnak. A közpénzből juttatásokat kapott szervezet vezetőit Gipsz Jakabnak és Hát Izsáknak hívják a bíróságra beadott hivatalos irataik alapján, de ez szerintük csak könyvvizsgálói hiba. A sajátos névlistát a nőpolitikában lobbizó egyesület elnöke először manipulációnak nevezte, aztán a segítségünkkel rácsodálkozott, hogy a saját honlapján is ők szerepelnek, mint kollégák. Végül elismerte, hogy nem vette észre a neveket, mikor aláírta és beadta a mérleget.

"Manipuláció történt, vélelmezhetőleg utólag írhatták át" – így reagált először csütörtökön a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület elnöke, Pethő Annamária a hvg.hu felvetésére: miként szerepelhet a közpénzből támogatott szervezet mérlegében vezető tisztségviselőként Gipsz Jakab, Iksz Ipszilon, Piros Arany és Hát Izsák? Az elnök állította, hogy az általa a bírósági nyilvántartásba leadott mérlegben nem ezek a „személyek” szerepelnek, mint az egyesülettől juttatásokban részesülő tisztségviselők. Ám amikor ezt az egyesület saját honlapján közzétett mérleggel szerette volna bizonyítani, ott is ugyanezeket a neveket találtuk. A meglepett Pethő erre azt mondta, hogy nem érti, és azt ígérte, utánanéz, hogyan fordulhatott ez elő.

A 444.hu végül előbb derítette ki, mi történhetett: a nevek egyszerűen benn maradtak az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerből letöltött sablonban. Megkérdeztük erről is Pethő Annamáriát, aki úgy fogalmazott: aki dolgozik, téved. "Számszakilag helyes a mérleg, de a könyvvizsgáló tévedett, ezért rendkívüli közgyűlést hívok össze, és visszahívjuk a bíróságról a beadott dokumentumot. Személyi kifizetés úgysem történt senkinek, nullás sorok szerepelnek a nevek mellett" – mondta. Azt elismerte, hogy a mérleget látta és aláírta, mielőtt beadták, de csak a számokat ellenőrizte.

©

A vicces tisztségviselői névlistát a Magyarország Női Alapítvány (MONA) munkatársa, Betlen Anna fedezte fel, amikor megpróbálta kideríteni, hogyan kaphatott milliós összegeket a Nemzeti Együttműködési Alapból az alig több mint két éve működő versenytársuk. Más nőszervezetek ugyanis hiába pályáztak, egy fillért sem kaptak, vagy a kért összegnél jóval kevesebbet. A több mint 20 éve működő MONA is mindössze 500 ezer forint támogatást kapott egy teljes éves működésére, szakmai programjai megvalósítására. A Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület viszont 2012 óta négy alkalommal is nyert a civil szervezeteknek kiírt pályázatokon. Ebből háromszor megkapták a teljes összeget, amire pályáztak. Így csak a Betlen által felsorolt pályázatokon összesen több mint 21 millió forint közpénz került az alapítványhoz.

"Régóta nyomulok"

„Való igaz, hogy csak 2,5 éve működünk, de megfeleltünk a pályázati feltételeknek” – ezzel magyarázta kérdésünkre Pethő Annamária, miért ők nyertek, és miért magasabb összegeket, mint a jóval hosszabb ideje ténykedő, ismert civil szervezetek. Mint mondta, elsődleges céljuk a női érdekképviselet, illetve az, hogy minél több nő legyen a döntéshozatalban, versenyszektorban. Ennek érdekében lobbitevékenységet folytatnak, illetve bekapcsolódtak a az anyaország és a határon túli területetek kapcsolatát célul kitűző Civil Együttműködési Tanács munkájába is – mondta. Az elnök szerint pontosan ezért, „a határon túli elcsatolt országrészekkel való civil kommunikációt" elősegítő Polgárportál honlap létrehozására kapták a legnagyobb, 10 millió forintos támogatást.

Pethő szerint ezért az egyedi támogatásként megítélt összeg miatt támadja a többi szervezet, pedig a nagyságrendet az indokolja, hogy a portál működtetésében velük együttműködő határon túli szervezetek maguk nem indulhatnak a pályázaton, de összesen hét elcsatolt régiót lefedve működtetik a Polgárportált, mint „civil kommunikációs szoftvert”.

„Sok értékes munkát végző szervezet nem nyert. De lehet, hogy jövőre meg mi nem kapunk pénzt” – reagált az elnök arra, miért kaptak ők 3,5 milliót a működésükre, szemben például a MONA-nak megítélt 500 ezerrel. „Aki ismer, tudja, hogy régóta nyomulok női kérdésekben. Megpróbálunk minden erőt bevetni” – tette hozzá Pethő, aki szerint ez "nem egy nagy összeg". Arról is beszélt, hogy ügyvédként ingyen az alapítvány szolgálatába állította az irodáját, és egy sor fontos nőpolitikai kérdésben korábban juttatás nélkül vállalt jogi feladatokat.

Betlen Anna azt is kifogásolta írásában, hogy bár a közhasznúság feltétele a mérleg és a közhasznúsági beszámolók közzététele, a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület ezeket nem tette nyilvánossá a honlapján, és még az alapszabályuk sem található meg itt. Pethő Annamária kérésünkre megmutatta, az alapszabály már elérhető a hivatalos weboldalukon, bár az is kiderült, hogy csak nemrég került ki. A mérlegek közül valóban csak a tavalyi volt kinn, de Pethő állította, már leadta a honlap üzemeltetőjének az aktuálist is, csak az még nem tette ki. Miután viszont ebben találtuk meg közösen – az elnök meglepetésére – Gipsz Jakabékat, ez a korábbi kimutatás is lekerült a honlapról.

Blogolt az alelnök, jöttek a támadások

Pethő Annamária szerint azóta került egyesülete a kritikák kereszttüzébe, mióta a szervezet alelnöke, Dunst Eszter – az említett, pályázati pénzből finanszírozott – Polgárportál blogján májusban közzétett egy bejegyzést Kedves Merkel Asszony! címmel. Ebben kikéri magának, hogy Angela Merkel német kancellár "helyes útra" akarja a magyarokat terelni. "A magyar nem hagyja tovább tereltetni magát. Még a németek által sem. Senki emberfia által többé. (...) Mért gondolják megint, hogy egyedül a német út az üdvözítő? Hogy merészelnek minket kioktatni demokráciából, mikor nekünk, magyaroknak köszönhetik az újraegyesítést?!? Ha mi akkor nem bontjuk meg a vasfüggönyt, miről beszélnénk most, kedves Merkel asszony?!? Nem a maga útja helyes, kedves Merkel asszony, hanem Orbán Viktor útja. Maga, kérem, Merkel asszony, még az esernyőjét sem vihetné Orbán úrnak. Maga hatalmas, Merkel asszony, mert rengeteg pénz áll maga mögött. Maguk kétszer romba döntötték Európát...." – olvasható a blogbejegyzésben.

Az egyesület ugyanakkor elhatárolódott az írástól, közleményük szerint "a blogszerző magánvéleményét hozta nyilvánosságra".

A hvg.hu megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, mi indokolja az egyesület kiugróan magas anyagi támogatását. Azt is kértük, hogy mutassák meg a nőszervezet pályázati anyagát, amellyel nyerni tudtak. Várjuk a tárca válaszát arra is, mi a véleményük a bírósági dokumentumokba bejegyzett vezető tisztségviselői listáról, tervezik-e, hogy ellenőrzik Gipsz Jakab és Hát Izsák – közpénzből finanszírozott – civil tevékenységét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Hajszárítóval a kezében ül egy nagymama az út szélén, hogy lelassítsa a gyorshajtókat

Benkő nem tud róla, hogy le akarnák váltani

Benkő nem tud róla, hogy le akarnák váltani

Budapesten az egészségügyi ellátás színvonala a legzavaróbb

Budapesten az egészségügyi ellátás színvonala a legzavaróbb

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Ami Mészárosnak a Balaton, az Seszták és körének a Rétközi-tó

Budapestet is elérte a trágyaszag

Budapestet is elérte a trágyaszag

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából