szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árvíz utáni helyreállítás ugyanolyan szervezett volt, mint korábban az ár elleni védekezés - hangoztatta Bakondi György helyreállítási miniszterelnöki megbízott a szigetközi Dunaszentpál határában tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, noha Győr-Moson-Sopront érte el elsőként a dunai árvíz, így itt volt a legrövidebb idő a reagálásra, "becsülettel helytálltak az önkéntesek, becsülettel helytálltak a hivatalos szervezetek". 

Hozzátette: a helyreállítás során is sikerült tartani a feladatok elvégzésére megszabott feszes ütemtervet. Közlése szerint tízmilliónál is több zsákban mintegy 300 ezer köbméter homokot kellett kibontani az ideiglenes védművekből, az ezen dolgozó tíz és fél ezer ember között az önkéntesek, közfoglalkoztatottak és cégek alkalmazottjai mellett szép számban voltak jelen a büntetés-végrehajtás alkalmazottjai és fogvatartottak. 

Bakondi György szólt arról is: 56 település tartott igényt zsákokra vagy homokra; ezeket az igényeket olyan speciális esetben nem teljesítették csak, mint Szigetmonostoré, ahol a fekália öntött ki. Emlékeztetett arra is, hogy az árvíz által érintett közutak és vasúti vonalak mindegyike járható már, az áramot is valamennyi fogyasztóhoz visszakapcsolhatták, a pénteki adatok szerint pedig a másfél ezer kitelepített közül csak négyen nem térhettek még haza. 

Elmondta, hogy 1761 lakáskárról érkezett bejelentés összesen 473 millió forint értékben, ebből 67,6 millió értékű kárt már rendeztek. A 157 vagyonikár-bejelentés értéke mintegy 657 milliós, ebből 17,1 milliót rendeztek. Széles Sándor megyei kormánymegbízott az eseményen arról beszélt: a nap folyamán befejeződik a homokzsákok ürítése. Nagy szerepet játszott ebben a büntetés-végrehajtás, hiszen erre a munkára sokkal nehezebb volt önkénteseket találni, mint az árvízi védekezésre. 

Mint mondta, volt olyan nap, amikor a védekezésben részt vevő 5200 hivatásos mellett csaknem háromezer önkéntes dolgozott a gátakon. Az 1,4 millió zsákból visszanyert 20 ezer tonna homok egy részére több önkormányzat is igényt tartott; volt, ahol útfelújításra használják, az egyik településen viszont lovaspálya építéséhez, de az anyag zömét olyan depókban halmozták fel, amelyekből egy esetleges újabb árvíz esetén a gátakhoz lehet szállítani.

Csóti András, a büntetés-végrehajtás megbízott országos parancsnoka arról beszélt: 29 intézményük 961 dolgozója és 2123 fogvatartottja vett részt a védekezésben és a helyreállításban, összesen mintegy 11 500 munkanapon keresztül, félmillió homokzsákot töltöttek meg, 1,8 milliót ürítettek ki eddig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Szlovákia újabb tömeges tesztelésre készül

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát

Fekete-Győr kihívta egy szigetkörre Németh Szilárdot és Budai Gyulát