szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vörösiszap-katasztrófa napján a mentésben részt vevő tűzoltók tanúkénti meghallgatásával folytatódott a büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró büntetőtanács a 2010. október 4-én szolgálatot teljesítő öt tűzoltót a gátszakadás napján történtekről kérdezte. Többen elmondták, hogy általános bevetési öltözetben vonultak ki. Egyikük szerint a hatfős egységükből kettőjüknek jutott úgynevezett mellesnadrág, amikor az iszapban gázolva embereket mentettek. Kollégája azt mondta: két gumicsizma volt náluk, csak a katasztrófa óta rendszeresítették a gumicsizmát és a védőkesztyűt. Volt, akiknek befolyt a csizmájába az iszap, ők marási sérülést szenvedtek. 

Délelőtt csaknem három órán át kérdeztek egy ajkai tűzoltót, aki fenntartotta a nyomozás során tett vallomását, miszerint tizenegy nappal a tragédia után az egyik tározónál a tizenharmadrendű vádlott W. Ferenc, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi felelőse elmondta: a Malnál tudták, hogy át fog szakadni a gát. A tanú emlékei szerint "a mérőkutak és a résfal közötti összhatás eredményeiből" gondolták korábban, hogy négy-öt hónapon belül át fog szakadni a tározó, de arra nem számítottak, hogy ilyen rövid idő alatt. 

A tűzoltó azonosította a tárgyaláson a vádlottat, de nem szembesítették őket, mivel a vádlott nem tett vallomást. A tanú vallomásához több vádlott is észrevételt tett. W. Ferenc hihetetlennek nevezte, hogy ezt mondta volna. Szerinte ő a környezetvédelemről "tartott órát" a tűzoltóknak. "Kijelenthetem, hogy erről (a gát átszakadásáról) nem tudhattam" - mondta.

Az elsőrendű vádlott B. Zoltán vezérigazgató szerint a tanú félreértette a vádlottat, aki a X-es tározó rekultivációjának megkezdéséről beszélt, ami négy-öt hónap múlva lett volna esedékes.

Az egyik szolgálatparancsnok megerősítette, hogy W. Ferenccel találkoztak. Érdemi információja nem volt arról, hogy beosztottjai miről beszélgethettek a vádlottal, neki nem jelentettek semmit, és egy másik parancsnok sem hallott a vádlott kijelentéséről.

Az egyik, sofőrként szolgáló tűzoltó a tárgyaláson - fenntartva a nyomozás során tett vallomásait - felidézte, hogy hallotta, amint ügyeletes kollégája a katasztrófa napján telefonon beszélt W. Ferenccel arról, mi történhetett.

Egy másik tűzoltó - aki az első riasztást fogadta 12.20 körül - szintén fenntartotta a nyomozás során tett vallomásait. A tárgyaláson közölte: a rendőrség ügyelete hívta a tűzoltóságot azzal, hogy Kolontár felé a tározó oldalán folyik le az iszap. A szolgálatparancsnok a helyszíni információk alapján határozta meg a feladataikat, az anyag tulajdonságairól is ott, tőle szereztek tudomást - mondta a tanú.

Az utolsóként meghallgatott szolgálatparancsok vallomása szerint Kolontáron az ötödrendű vádlott D. Józseffel, a hidrátgyártás-divízió igazgatójával találkozott, tőle kért információt a vörösiszapról, amit elegendőnek minősített. 

A Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tizenegy hónapja tart. A tárgyalás az ítélkezési szünet után szeptember 23-án folytatódik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sérült gyereket hátrahagyva menekültek a rendőrök elől a balesetező fiatalok

Sérült gyereket hátrahagyva menekültek a rendőrök elől a balesetező fiatalok

V8 helyett villany: Magyarországon az elektromos Ford Mustang Mach-E, kipróbáltuk

V8 helyett villany: Magyarországon az elektromos Ford Mustang Mach-E, kipróbáltuk

Révész Sándor: Szuper!

Révész Sándor: Szuper!