szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) összesen 30 733 hektár természetvédelmi területet adott át a nemzeti parkoknak vagyonkezelésbe, azokat, amelyeket a parkok korábban megvásároltak - közölte Sebestyén Róbert csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Sebestyén Róbert kiemelte: az érintett terület jogi helyzetének rendezése azért volt fontos, mert így a nemzeti parkok hasznosíthatják a területet, amely túlnyomórészt gyep, legelő és szántó. A vagyonkezelési szerződések megkötése a nemzeti parkok és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) együttműködésével valósulhatott meg. A határozatlan idejű szerződésekben biztosított hosszú távú hasznosításban mind a tíz nemzeti park érintett - tette hozzá.

Bitay Márton, az állami földprogramért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy 2010 előtt kaotikus állapotok voltak a földügyekben az országban. Ennek rendezése az utóbbi három évben kezdődött meg, a jogi helyzet tisztázásában, rendezésében az NFA-ra hárult a legnagyobb feladat - tette hozzá.

Rácz András, a VM környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta: a mostani folyamat lezárásával valamivel több mint 30 ezer hektár, állami tulajdonú védett terület sorsát lehetett rendezni. Jelenleg 300 ezer hektárt kezelnek Magyarországon a nemzeti parkok. Ennek mintegy a fele saját használatban van - ahol a természetvédelmi beavatkozások feltétlenül szükségesek -, míg a másik felét haszonbérlet útján hasznosítják, a természetvédelmi korlátozások betartásával.

A nemzeti parkok igazgatóságai a természetvédelmi területeket jogszabályi kötelezettség alapján veszik állami tulajdonba. Erre az elmúlt két évben mintegy 3 milliárd forintot költöttek, és mintegy 5500 hektár kerül ilyen módon vissza az államhoz. Mindez szorosan kapcsolódik a zsebszerződések elleni fellépéshez.

A másik jogalap a természetvédelmi törvény a területszerzéshez. Ez elővásárlási jogot biztosít a nemzeti parkok igazgatóságainak a védett területek esetében. Továbbá vannak az uniós projektek, amelyek keretében ugyancsak mód van védett területek megvételére. 

Ezek keretében - a tíz nemzeti parki igazgatóság - 2007-2013 között, csak a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében mintegy 36 milliárd forintot tudott pályázat úján elnyerni az uniós forrásokból a magyar természet és környezetvédelmi célok megvalósítására. Ennek a folyamatnak a részeként 2005-től vásárolták meg a magyar állam számára a most vagyonkezelésbe kapott mintegy 30 ezer hektár területet - közölte a helyettes államtitkár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

63 ezer magyar veszítette el a munkáját szeptemberben és októberben

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek