szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Táborozásnak számít-e, ha tucatnyi fiatal összegyűlik egy Balatonhoz közeli telken, és sátoroznak, gitároznak, énekelnek? A Somogy megyei Karádon nem tudják eldönteni a kérdést, az egyik helyi lakót nagyon zavarja a szerinte illegális és szektaszerű tábor, míg a telektulajdonos szerint csak egy feljelentgetésbe átcsapó, tipikus szomszédvitáról van szó.

Illegális tábort üzemeltetnek tizenéveseknek egy karádi telken – állítja a Somogy megyei község egyik lakója, M. Anikó, aki a szerinte engedélyek nélkül működő szállás szomszédságában lakik. Két-három hete, több turnusban érkeznek az elmondása szerint 13-15 év körüli gyerekek, fiatalok, akik miatt nem tudnak aludni. „Átmentünk szólni, mert hangos zene mellett ment a bulizás, zseblámpákkal rohangáltak, hujjogattak, futkároztak” – mesélte a szomszéd, aki azóta már többször rendőrt hívott a csendháborítás miatt. „A rendőröket viszont úgy vezetik meg, ahogy akarják azzal, hogy ez nem is tábor, csak baráti összejövetel, meg hogy igyekeznek halkabban lenni, és csak kétszer énekelnek, imádkoznak - egyébként is minden a szeretet jegyében történik. Úgy éreztem magam, mint egy szekta közgyűlésén!” – mondta.

A karádi szomszédságban ugyanis a baptista egyház egyik tagja vett telket, tavasszal újította fel az épületeket, és nemrég kezdtek hozzá vendégek érkezni. A szomszédot elsősorban az háborította fel, hogy szerinte Karád polgármestere letagadta, hogy tudna a településen üzemelő táborról, sőt még utánajárást is ígért neki, miközben a tudtával működik a hely. Ezért azóta a jegyzőtől kezdve az ÁNTSZ-ig és a baptista gyülekezetig mindenhol bejelentést tett, levideózta az intézkedő rendőröket, akik szerinte nem jártak utána, miért és milyen korú táborozók gyűlnek össze az ingatlanon.

Karád békés település, a szomszéd szerint a baptista fiatalok mégis felforgatják az életet
©

Nyomoz a szomszéd

Sőt, mint fogalmazott, nyomozásba is kezdett, és állítja: a magánszemély tulajdonában lévő táborhelyet olyan támogatások felhasználásával alakíthatták ki, amelyet az adományozó cégek nem erre a célra, hanem egy keresztyén, fiatalokat és hajléktalanokat segítő alapítványnak szántak. Az általa kifogásolt összejövetel szervezője ugyanis ennek az alapítványnak a munkatársa, és a hangoskodás miatt kiakadt szomszéd most azt gyanítja, hogy „bűncselekmény-szagú” a tábor létesítése. M. Anikó felvette a kapcsolatot az érintett alapítvány egyik vezetőjével, aki tudott a táborról. Viszont szerinte csak „hebegett-habogott”, mikor arról kérdezte, hogy kié az ingatlan, milyen pénzből újították fel, és miért pénzért hirdetik az interneten a táborozási lehetőséget, ha egyszer csak baráti társaságok járnak ide.

Lelki hét, nem turnus

"Ez nem egy tábor, hanem egy ifjúsági szállás, ahol egyházi kötődésű fiatalokkal tartunk lelki heteket" - reagált a hvg.hu-nak Liptai Gábor, a József Utcai Baptista Gyülekezet tagja. "Minden nyáron táborozni szoktunk a gyülekezeti fiatalokkal, amiből nekem bevételem nincs" - válaszolta kérdésünkre, hogy miért részvételi díj ellenében, táborként hirdette honlapján a lehetőséget. A karádi telken ugyanis elmondása szerint jelenleg mindössze a szintén baptista közösségbe tartozó barátai gyűlnek össze, akikkel együtt fedezik a kiadásokat. "Ennyiben van pénzmozgás, összedobjuk a felmerülő költségeket, de ez nem fizető vendéglátás" - jegyezte meg.

Bár "saját házában" látja vendégül a fiatalokat, szándékát szóban jelezte az önkormányzatnál, azóta pedig már megszerezte a szálláshely hivatalos engedélyét. A célja ugyanis az, hogy a karádi ingatlanon később is lehetőség legyen arra, hogy "jelképes díj" fejében más közösségből érkező vendégek is megszálljanak. "Magánszemélyként vásároltam az ingatlant, és kezdtem meg az átalakítását, direkt olyan helyet kerestünk, ahol van tér, és nem zavarunk senkit. Ezért is béreltem ki az önkormányzattól a két szomszédos üres telket, amiket rendbe is tettünk. Valóban egy civil szervezet munkatársa vagyok, amin keresztül kaptunk egyes cégektől termékek formájában támogatást, de az adományozók tudtak róla, hogy ezt mire adják, sőt kifejezetten erre adták" - mondta Liptai.

"Jobb, mint a tévé"

Liptai szerint mindössze egy sajnálatos, de tipikus szomszédvitáról van szó. "A település részéről eddig csak befogadó szándékot tapasztaltunk, a helyiek is átjárnak hozzánk, soha nem volt panasz, kivéve ezt az egy szomszédot, pedig mi nem szeretnénk rossz viszonyt" - jelentette ki. Szerinte nem igaz, hogy aludni sem lehet a telkén megszálló gyülekezeti tagoktól, "itt nem egész nap a diszkó megy", napközben bibliaóra, vetélkedő és játékok vannak, valamint kétszer, délelőtt és este együtt énekelnek gitárkísérettel.

Schádl Szilárd polgármester egyértelműen a baptista közösség mellé állt a kérdésben, szerinte teljesen rendben van nemrég indult közösségi nyaraltatás. „Felverték a sátraikat, ülnek körben és s imádkoznak, nem zavarnak senkit. Sőt, végre van egy kis élet, az összes többi szomszéd látogatja őket, gyümölcsöt és süteményt visznek a fiataloknak” – mondta a hvg.hu-nak a település vezetője, aki azt is megjegyezte: M. Anikó ráadásul nem is közvetlenül Liptai szomszédja, 5-6 ház van köztük, mégis csak ő panaszkodik a zajra.

„Liptai Gáborral már korábban is volt együttműködés, segített például tavaly karácsonykor ajándékkal meglepni a karádi gyerekeket a civil szervezet segítségével, ahol dolgozik” – mondta Schádl, aki kérdésünkre elismerte, hogy jobb lett volna már korábban bejelenteni a szálláshelyet, de szerinte a csúszást részben az önkormányzat illetékes munkatársának szabadsága okozta. Tudomása szerint most már legálisan folyik „baptista táborozás”  az ingatlanon, amiben semmi kivetnivalót nem talál. Ahogy fogalmazott, „nincs alkohol, nincs drog, az esti zenére pedig az egyik idős szomszéd kifejezetten azt mondta, hogy még jobb is, mint a tévé”.

Létezik táborlajstrom

A táborokat be kell jelenteni, mire a hivatal igazolást állít ki, és a bejelentett tábor nyilvántartásba kerül – válaszolta kérdésünkre az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kommunikációs Főosztálya. Mint írták, „a tanuló ifjúság táboroztatása” a jogszabályok szerint a 6-18 éves korosztály üdültetését, táboroztatását, szervezett foglalkoztatását jelenti, akár szálláshellyel rendelkezik, akár napközbeni ellátással, vagy akár étkeztetés nélküli.

A bejelentést a tábor nyitása előtt legalább 6 héttel kell írásban megtennie a tábor szervezőjének a tábor helye szerint illetékes intézeténél, a Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Kormányhivatal) Népegészségügyi Szakigazgatási Szervénél vagy az illetékes Járási Népegészségügyi Intézeténél. Méghozzá a szálláshely minősítésétől függően – hogy kereskedelmi, magán vagy nem üzleti célú - kell a járási népegészségügyi intézetnél vagy a népegészségügyi szakigazgatási szervnél bejelenteni. 

A nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshelyek egyébként a hivatalos besorolás szerint lehet például gyermek-és ifjúsági csoportot fogadó üdülő, gyermek- és ifjúsági tábor, sátortábor vagy nomád táborhely. Az a tábor szervezőjének feladata és felelőssége, hogy „információt szerezzen” a szálláshely minősítéséről, nyilvántartásba vételről, illetve az engedélyezésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!